Život

Hrvatski tim na europskom natjecanju u Riminiju

Pulski kuhar Patrik Prnjak i njegova pomoćnica Josipa Burzelić iz Poreča natječu se u kategoriji veganskih jela

Na prestižnom Global Pastry Chefs Challenge natjecanju, koje će se održati u sklopu Chef Challenge natjecanja u Riminiju, Hrvatsku će predstavljati Ivan Ergović, uz svoju pomoćnicu Doru Bolkovac. Oni će pripremati čokoladnu tortu i deserte od čokolade * Poziv za europsko natjecanje dobio sam na temelju osvojenog srebra prošle godine na državnom prvenstvu, a uzeo sam vegansku kategoriju da malo izađem iz rutine i probam kuhati sa limitiranim namirnicama, kazao nam je prije natjecanja Prnjak


 
3 min
Borka Petrović

Na prestižnom Global Pastry Chefs Challenge natjecanju, koje će se održati u sklopu Chef Challenge natjecanja u Riminiju, Hrvatsku će predstavljati Ivan Ergović, uz svoju pomoćnicu Doru Bolkovac. Oni će pripremati čokoladnu tortu i deserte od čokolade * Poziv za europsko natjecanje dobio sam na temelju osvojenog srebra prošle godine na državnom prvenstvu, a uzeo sam vegansku kategoriju da malo izađem iz rutine i probam kuhati sa limitiranim namirnicama, kazao nam je prije natjecanja Prnjak

Hrvatska kulinarska scena još jednom dobiva priliku zablistati na međunarodnoj pozornici.

Na međunarodnom natjecanju u Riminiju - European Grand Prix-u, u kategoriji veganske kuhinje (Global Vegan Chefs Challenge), Hrvatsku će predstavljati mladi pulski kuhar Patrik Prnjak (vlasnik Ljutistre), kuhar iz RIVA Restaurant & Lounge Bar, sa svojom pomoćnicom Josipom Burzelić, talentiranom cheficom iz Marea Suites, Valamara iz Poreča.

Ovo natjecanje donosi izazov, ali i priliku da hrvatska gastronomija pokaže kreativnost, tehniku i inovativnost u pripremi veganskih jela.

Kako doznajemo, hrvatski tim natječe se danas prijepodne.

- Poziv za europsko natjecanje dobio sam na temelju osvojenog srebra prošle godine na državnom prvenstvu, a uzeo sam vegansku kategoriju da malo izađem iz rutine i probam kuhati sa limitiranim namirnicama, naveo nam je prije natjecanja Prnjak.

Patrik Prnjak već se dokazao kao vrhunski kuhar, ostvarivši zavidan rezultat na Državnom prvenstvu prošle godine u Poreču, a o njegovim smo kulinarskim vještinama i mi pisali.

- Patrikova posvećenost, preciznost i strast prema kuhanju sada će biti testirane na još višoj razini, u konkurenciji najboljih chefova iz cijelog svijeta. Uz podršku Josipe Burzelić, koja će mu asistirati u svim fazama pripreme, ovaj će tim imati priliku predstaviti svoje umijeće, kreativnost i inovativan pristup veganskoj gastronomiji.Izazov i pravila natjecanja, navode iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Natjecateljski zadatak nije nimalo jednostavan.

Svaki tim sastavljen je od glavnog kuhara i pomoćnika, a njihov je cilj unutar dva sata pripremiti i servirati dva jela: predjelo (slobodan izbor tima) te glavno jelo za četiri osobe, servirano pojedinačno.

Slatko za kraj

Na prestižnom Global Pastry Chefs Challenge natjecanju, koje će se održati u sklopu Chef Challenge natjecanja u Riminiju, Hrvatsku će predstavljati Ivan Ergović, uz svoju pomoćnicu Doru Bolkovac.

Ergović, koji se u svojoj karijeri dokazao kao korporativni executive chef u Valamaru, predvodit će tim u ovom zahtjevnom natjecanju, dok će mu kao desna ruka asistirati Dora Bolkovac, slastičar specijalist u Valamar Riviera, ujedno državna pobjednica u slastičarstvu za 2024. godinu.

Spoj iskustva, preciznosti i kreativnosti predstavlja izniman potencijal za natjecanje na najvišoj međunarodnoj razini.

- Natjecanje će od naših predstavnika zahtijevati ne samo tehničku preciznost, već i besprijekornu estetiku i inovativnost. U zadanom vremenskom okviru od dva sata, uz dodatnih 10 minuta za pripremu i 10 minuta za čišćenje, Ivan i Dora morat će pripremiti dvije iznimne slastice: čokoladnu tortu težine između 800 i 1000 grama, koja mora biti sastavljena, zamrznuta, eventualno glazirana i dekorirana tijekom samog natjecanja te desert u četiri porcije, u kojem najmanje 50 posto sastojaka mora biti čokolada.Desert mora sadržavati najmanje dva elementa, od kojih jedan mora biti pečen, uz voćni umak i dekoraciju, navode iz kuharskog saveza.

Natjecanje u Riminiju dio je regionalnih kvalifikacija za veliko svjetsko finale The Global Chefs Challenge 2026., koje će se održati u Walesu.

Na ovom će događaju najbolji timovi iz regije odmjeriti snage u pripremi vrhunskih jela, a samo oni najuspješniji izborit će plasman na završni svjetski turnir.


FOTO: Hrvatski kuharski savez, privatna arhiva

Nastavite čitati

Istra
 

I NOSTRI FIOI CHE I SCRIVI IN DIALETO: L’aviso ai foresti “No selfie con el gato de zia Pina”, el nono che viveva in afito in una brizna sufita e i bisnoni che ghe piasi pindular sun Gugl

Ogi publichemo anche un racontin e do raconti una fià più lunghi premiai al festival del l'Istroveneto. Legendoli trovarè morbin giovanile ma anche de bele parole in tel nostro dialeto come "stagnaco", "sgnavolar" e tanti pensieri divertenti come questo: “ai foresti che xe duto folklore. El galo? Folklore. El trator ale sei de matina? Folklore. Le campane dela cesa che le sona forte ale sete de matina? “Charming local tradition”...

Istra
 

ROVINJ Duo Hojsak & Novosel ft. Theodosii Spassov u ponedjeljak na BaRoMusu

Riječ je o virtuoznim instrumentalistima koji  skladaju i izvode glazbu utemeljenu na hrvatskoj tradiciji, a prepoznala ih  publika i kritika diljem svijeta. Pridružit će im se na pozornici bugarski glazbenik Theodosii Spassov, svjetska word music zvijezda i dobitnik nagrade Grammy. Svirat će na kavalu, staroj narodnoj flauti s Balkana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.