Hrvatska kulinarska scena još jednom dobiva priliku zablistati na međunarodnoj pozornici.
Na međunarodnom natjecanju u Riminiju - European Grand Prix-u, u kategoriji veganske kuhinje (Global Vegan Chefs Challenge), Hrvatsku će predstavljati mladi pulski kuhar Patrik Prnjak (vlasnik Ljutistre), kuhar iz RIVA Restaurant & Lounge Bar, sa svojom pomoćnicom Josipom Burzelić, talentiranom cheficom iz Marea Suites, Valamara iz Poreča.
Ovo natjecanje donosi izazov, ali i priliku da hrvatska gastronomija pokaže kreativnost, tehniku i inovativnost u pripremi veganskih jela.
Kako doznajemo, hrvatski tim natječe se danas prijepodne.
- Poziv za europsko natjecanje dobio sam na temelju osvojenog srebra prošle godine na državnom prvenstvu, a uzeo sam vegansku kategoriju da malo izađem iz rutine i probam kuhati sa limitiranim namirnicama, naveo nam je prije natjecanja Prnjak.
Patrik Prnjak već se dokazao kao vrhunski kuhar, ostvarivši zavidan rezultat na Državnom prvenstvu prošle godine u Poreču, a o njegovim smo kulinarskim vještinama i mi pisali.
- Patrikova posvećenost, preciznost i strast prema kuhanju sada će biti testirane na još višoj razini, u konkurenciji najboljih chefova iz cijelog svijeta. Uz podršku Josipe Burzelić, koja će mu asistirati u svim fazama pripreme, ovaj će tim imati priliku predstaviti svoje umijeće, kreativnost i inovativan pristup veganskoj gastronomiji.Izazov i pravila natjecanja, navode iz Hrvatskog kuharskog saveza.
Natjecateljski zadatak nije nimalo jednostavan.
Svaki tim sastavljen je od glavnog kuhara i pomoćnika, a njihov je cilj unutar dva sata pripremiti i servirati dva jela: predjelo (slobodan izbor tima) te glavno jelo za četiri osobe, servirano pojedinačno.
Slatko za kraj
Na prestižnom Global Pastry Chefs Challenge natjecanju, koje će se održati u sklopu Chef Challenge natjecanja u Riminiju, Hrvatsku će predstavljati Ivan Ergović, uz svoju pomoćnicu Doru Bolkovac.
Ergović, koji se u svojoj karijeri dokazao kao korporativni executive chef u Valamaru, predvodit će tim u ovom zahtjevnom natjecanju, dok će mu kao desna ruka asistirati Dora Bolkovac, slastičar specijalist u Valamar Riviera, ujedno državna pobjednica u slastičarstvu za 2024. godinu.
Spoj iskustva, preciznosti i kreativnosti predstavlja izniman potencijal za natjecanje na najvišoj međunarodnoj razini.
- Natjecanje će od naših predstavnika zahtijevati ne samo tehničku preciznost, već i besprijekornu estetiku i inovativnost. U zadanom vremenskom okviru od dva sata, uz dodatnih 10 minuta za pripremu i 10 minuta za čišćenje, Ivan i Dora morat će pripremiti dvije iznimne slastice: čokoladnu tortu težine između 800 i 1000 grama, koja mora biti sastavljena, zamrznuta, eventualno glazirana i dekorirana tijekom samog natjecanja te desert u četiri porcije, u kojem najmanje 50 posto sastojaka mora biti čokolada.Desert mora sadržavati najmanje dva elementa, od kojih jedan mora biti pečen, uz voćni umak i dekoraciju, navode iz kuharskog saveza.
Natjecanje u Riminiju dio je regionalnih kvalifikacija za veliko svjetsko finale The Global Chefs Challenge 2026., koje će se održati u Walesu.
Na ovom će događaju najbolji timovi iz regije odmjeriti snage u pripremi vrhunskih jela, a samo oni najuspješniji izborit će plasman na završni svjetski turnir.