Život

turizam se polako vraća u normalu

Pulu u četri blagdanska dana posjetilo 3.500 gostiju koji su ostvarili 13.200 noćenja

Ako usporedimo brojke s Uskrsom iz 2019. godine (19.-22.4.)  koja je bila rekordna vidimo da je ipak ostvareno 25 posto manje dolazaka i 20 posto manje noćenja. Navedeno je bilo za očekivati s obzirom da su 2019. godine za vrijeme Uskrsa radila dva hotela i dva turistička naselja više, a ove godine su bili zatvoreni, navode iz pulskog TZ-a


 
1 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Ako usporedimo brojke s Uskrsom iz 2019. godine (19.-22.4.)  koja je bila rekordna vidimo da je ipak ostvareno 25 posto manje dolazaka i 20 posto manje noćenja. Navedeno je bilo za očekivati s obzirom da su 2019. godine za vrijeme Uskrsa radila dva hotela i dva turistička naselja više, a ove godine su bili zatvoreni, navode iz pulskog TZ-a

U Puli je za vrijeme Uskrsa, od petka 15. travnja do ponedjeljka 18. travnja, boravilo 3.500 gostiju koji su ostvarili 13.200 noćenja.

To je, doznajemo iz Turističke zajednice Grada Pule, povećanje naspram Uskrsa prethodne godine (2.-5. travnja) od čak 194 posto dolazaka i 195 posto noćenja, što je očekivano s obzirom da je u 2021. godini u periodu Uskrsa pandemija bila jaka.

- Ako usporedimo brojke sa Uskrsom iz 2019. godine (19.-22. travnja)  koja je bila rekordna, vidimo da je ipak ostvareno 25 posto manje dolazaka i 20 posto manje noćenja. Navedeno je bilo za očekivati s obzirom da su 2019. godine za vrijeme Uskrsa radila dva hotela i dva turistička naselja više, a ove godine su bili zatvoreni, navode iz pulskog TZ-a.

Najviše gostiju iz Njemačke, Austrije i Italije

Najviše je gostiju bilo iz Njemačke, Austrije, Italije i Hrvatske koji su i naši tradicionalni gosti, koji su dolazili i za Uskrs u pred pandemijskim  godinama. To je, navode iz TZ-a, dobar pokazatelj da se turizam lagano normalizira.

Najviše noćenja ostvareno je u hotelima (4.488), zatim kod malih iznajmljivača (4.288) i u kampovima (2.193). Još jedan pokazatelj da se vraćamo u normalu je upravo broj noćenja u hotelima s obzirom da oni nisu bili popularni u pandemijskim godinama.

Na pitanje usporava li se booking ili dolazi do otkazivanja radi situacije u Ukrajini doznajemo da su se, kada su ratni sukobi započeli, rezervacije bile usporile ali nisu bile stale, a sada se polako vraćaju u normalu. Osim što će, dodaju, nedostajati gosti iz Rusije i Ukrajine, za sada su najave povoljne i nadaju se da će tako i ostati te da je pred nama uspješna sezona.

Vraćaju se manifestacije u punom obimu

Dvije godine, radi epidemioloških razloga, pulski je TZ brojne svoje aktivnosti smanjio, a brojna su događanja otkazana. Ove je godine, navode, Turistička zajednica Grada Pule svoje manifestacije vratila na razinu 2019. godine pa su se tako uključili u manifestaciju "Dođi u grad" te organizirali i nova tri gastro vikenda.

Organizirat će se, ponovo, Dani antike, festival Visualia u punom obimu, 10. godišnjica Pula pleše, Mrkat by night, Pula Marathon, Brodet cup u Štinjanu… Nastaviti će se održavati i Spectacula Antiqua u Areni kao i animacija gladijatora po gradu, koncerti po ulicama i trgovima, manifestacije na usponu De Ville, Bloomsday, Dani tgovina, Ljetni sajam obrtnika, ali i mnoge manifestacije raznih organizatora koje Turistička zajednica podržava financijski i logistički.


Nastavite čitati

Pula
 

Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju Šveđaninu Svanteu Paabou

- Čovječanstvo je uvijek zanimalo vlastito porijeklo. Otkuda potječemo i u kakvim smo odnosima s onima prije nas? Što nas - Homo sapiense razlikuje od drugih hominida? Svojim pionirskim istraživanjem Svante Pääbo postigao je nešto naizgled nemoguće - sekvenciranje genoma neandertalca, izumrlog rođaka današnjih ljudi, objavila je danas Nobelova skupština

Pula
 

Dušica Radojčić: "Investitor u hotel Valkane čini atentat na referendum!"

"Investitor provodi svoju "korona kampanju ostani doma', pozivajući na bojkot lokalne demokracije, a gradonačelnik znakovito šuti. Time izravno ide na ruku investitoru u Hotel Valkane Draganu Šolaku. Takva je kampanja investitora apsolutno nedopustiva i zaslužuje svaku osudu, ali ja te riječi osude nikad nisam čula ni od članova Gradskog vijeća, ni od gradonačelnika", kazala je predsjednica pulskog Možemo, pozivajući sve građane/ke Pule da izađu ove nedjelje na referendum za Lungomare

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.