Život

simptomi slični onima covida

Q groznica potvrđena kod devet osoba u Mavrincima pokraj Rijeke

Najčešće Q groznicu na čovjeka prenose ovce, koze ili krave, najvjerojatnije je tako i u ovom slučaju, jer su u blizini mjesta gdje žive oboljeli tri tora u kojima je po 60 do 70 ovaca i koza


 
1 min
HINA
Foto: Pixabay

Najčešće Q groznicu na čovjeka prenose ovce, koze ili krave, najvjerojatnije je tako i u ovom slučaju, jer su u blizini mjesta gdje žive oboljeli tri tora u kojima je po 60 do 70 ovaca i koza

Q groznica, akutno febrilno oboljenje koje se prenosi s domaćih životinja na ljude, potvrđena je kod devet mještana sela Mavrinci na Grobnišćini pokraj Rijeke, priopćili su u petak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Kako je rekla epidemiologinja Danijela Lakošeljac, vjerojatno je oboljelih i više, s obzirom na to da inkubacija traje dva do tri tjedna.

Simptomi su visoka temperatura, opća malaksalost i kašalj, pa se bolest može zamijeniti s gripom ili Covidom-19. 

Q-groznicu često prati i upala pluća, a polovica zaraženih razvija simptome, rekla je Lakošeljac.

Najčešće Q groznicu na čovjeka prenose ovce, koze ili krave, najvjerojatnije je tako i u ovom slučaju, jer su u blizini mjesta gdje žive oboljeli tri tora u kojima je po 60 do 70 ovaca i koza.

Uzročnik bolesti se često širi u razdobljima janjenja, preko izlučevina životinja, a ljudi se zaraze udisanjem.

Q groznica se uspješno liječi antibioticima. Preporuka je mještanima da izbjegavaju odlazak u blizinu torova i pojačaju osobnu higijenu.


Nastavite čitati

Oporba: Prije mijenjanja Zakona o zemljišnim knjigama treba bolje odrediti nadležnosti

Do drugog čitanja zakona inicirat ćemo raspravu na Odboru za pravosuđe koja će rezultirati analizom što točno rade javni bilježnici u postupku formiranja novih zemljišno- knjižnih uložaka, najavila je Dalija Orešković (DOSIP) *  „Smatramo da se izmjene kruga ovlaštenika kojima se dopušta pretraga u zemljišnim knjigama po nazivu, odnosno imenu, prezimenu i OIB-u treba proširiti i na općine i gradove jer to bi sigurno značajno doprinijelo transparentnosti i pravednosti prostornog planiranja“, istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus koji se dotaknuo i teme bespravne gradnje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.