Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme
U rujnu u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi započinje program Slatka Istra, niz radionica posvećen tradicijskim istarskim slasticama koje se prenose s koljena na koljeno. Ovaj projekt osmišljen je s ciljem očuvanja bogate gastronomske baštine Istre te njezine reinterpretacije kroz živo iskustvo, mirise, okuse i zajedničko druženje.
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
Prva radionica održat će se u petak, 19. rujna s početkom u 18 sati, a bit će posvećena izradi bucolaja, tradicionalnog istarskog kolača koji se stoljećima pripremao za sve veće svečanosti – od svadbi i krštenja do blagdana. Bucolaj je kolač od slatkog tijesta, oblikovan u kolut, jednostavan, a bogat okusom i simbolikom. Voditeljica radionice bit će Nevija Gardoš, koja će polaznicima prenijeti sve tajne pripreme bucolaja: od miješenja i oblikovanja tijesta do ukrašavanja i pečenja.
Tjedan dana kasnije, u petak 26. rujna, također u 18 sati, održat će se druga radionica pod vodstvom Nede Ivančić, a tema će biti izrada pince – još jednog dragocjenog blagdanskog kolača istarskog podneblja. Pinca je meki, mirisni kruščić, poznat i kao uskrsna pogača, koji se nekada danima pripremao s posebnom pažnjom i ljubavlju. Na radionici će polaznici naučiti kako pripremiti tijesto, pustiti ga da odstoji, oblikovati ga i ispeći prema receptima koji su bili sastavni dio obiteljskih svečanosti i uskrsnih stolova.
Obje radionice dio su projekta Slatka Istra koji se provodi u Centru za posjetitelje Maraston, a nastavak programa predviđen je u studenome, kada će se održavati radionice kuhanja. Program se provodi uz potporu Odjela za turizam Istarske županije, što dodatno potvrđuje važnost i vrijednost očuvanja lokalne gastronomske baštine kroz ovakve male, ali značajne susrete.
Zbog kvalitete rada i stvaranja ugodne, bliske atmosfere, broj mjesta na radionicama ograničen je na deset sudionika, a sudjelovanje je moguće uz kotizaciju od 20 eura po radionici, koja uključuje sve potrebne materijale. Prijave su obavezne i preporučuje se pravovremeno rezerviranje mjesta na email: info@tz-vizinada.hr
Program nastaje kao odgovor na potrebe definirane u Socijalnom planu Istarske županije 2025.–2027., prema kojem na području Istre boravi oko 40.000 stranih radnika/ica i tražitelja/ica međunarodne zaštite. Njihove jezične i integracijske potrebe do sada su bile tek djelomično zadovoljene, dok se usluge prevođenja, tumačenja i tečajevi hrvatskog jezika uopće nisu provodili * Tečaj je besplatan
Mihovilović: "Ne vidim problem. Nemam ništa protiv Edija. On ima svoju struku i sigurno je zaslužan za mnoge stvari. Ja sam došao na ideju da budem član povjerenstva i pokušavam doprinijeti svojim znanjem, iskustvom i kontaktima * Cukerić: "Vrijeme će pokazati koliko je ova oduka bila dobra. Ja sam bio samo jedan od petero članova povjerenstva koji su u okviru mogućnosti, po mom sudu, savršeno funkcionirali. Mislim da sam svoj dio sa stručne strane obavljao profesionalno i pošteno”
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.