Život

Snijeg je pao i u Sjevernoj Dakoti i Montani

Rijetka proljetna snježna mećava pogodila Kanadu

Natalie Hasell, meteorologinja u Environment Canada, rekla je za AFP da se "rijetko" vidi takav vremenski događaj u kojemu padne 30 centimetara snijega u travnju, kada se većina Kanađana priprema za proljeće


 
1 min
HINA
Pixabay

Natalie Hasell, meteorologinja u Environment Canada, rekla je za AFP da se "rijetko" vidi takav vremenski događaj u kojemu padne 30 centimetara snijega u travnju, kada se većina Kanađana priprema za proljeće

Rijetka proljetna snježna mećava ovog je tjedna zahvatila zapadnu kanadsku regiju Prairies i dijelove pokrajine Ontario, zatvarajući ceste, zračne luke i škole, te ostavljajući gomilu snijega i pune ruke posla službama i stanovnicima.

Snijeg je pao i u američkim državama Sjeverna Dakota i Montana.

Natalie Hasell, meteorologinja u Environment Canada, rekla je za AFP da se "rijetko" vidi takav vremenski događaj u kojemu padne 30 centimetara snijega u travnju, kada se većina Kanađana priprema za proljeće.

Samo dvije snježne oluje tog intenziteta zabilježene su u ovo doba godine od 1902.

Posljednja takvih razmjera, 1997., tri je dana trajala u pokrajini Manitobi i ušla u povijest kao "oluja stoljeća."

Samo nekoliko tjedana nakon što se otopio zadnji zimski snijeg u sezoni 2021.-2022., prognoze su upozorile u srijedu na "povijesnu" zimsku oluju, s 30 do 50 centimetara svježeg snijega u Manitobi i Saskatchewanu do kraja dana, a u petak, ponegdje i do 80 centimetara snijega uz jak vjetar.

Hasell je rekla da se najgori scenarij dosad nije ostvario, ali snijeg nastavlja padati.

Zabilježeno je nekoliko nestanaka struje, ali mnoge škole i ceste su zatvorene u gradu i okolici.

Air Canada je u srijedu otkazala 21 let za i iz Winnipega.

Očekuje se da će nevrijeme stati do petka navečer.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.