Život

na ovo se dugo čekalo

SUPER VIJEST ZA ISTARSKO ZDRAVSTVO Pacijenti s infarktom više neće morati na ugradnju stenta u Rijeku RAVNATELJICA BOLNICE dr. IRENA HRSTIĆ: 'U zadnjim smo pripremama i krećemo 19. siječnja'

To je pretraga koju treba raditi u kontinuitetu i mi sada, da tako kažem, krećemo od početka. Da se slikovito izrazim -  ako ne vozite bicikl svaki dan, niste baš spretni u vožnji, a ako to radite svaki dan, naravno da vam to postaje rutina. Zasad su nužnu edukaciju prošla dva liječnika, no za program liječenja u punoj funkciji, trebali bi imati minimalno pet liječnika u timu, kaže dr.Hrstić


 
2 min
Danijela Bašić-Palković
Foto Pixsell/Ilustracija

To je pretraga koju treba raditi u kontinuitetu i mi sada, da tako kažem, krećemo od početka. Da se slikovito izrazim -  ako ne vozite bicikl svaki dan, niste baš spretni u vožnji, a ako to radite svaki dan, naravno da vam to postaje rutina. Zasad su nužnu edukaciju prošla dva liječnika, no za program liječenja u punoj funkciji, trebali bi imati minimalno pet liječnika u timu, kaže dr.Hrstić

Pulska opća bolnica uvodi novu zdravstvenu uslugu koja će definitivno značiti spas za istarske pacijente koji su kod srčanog udara bili primorani putovati na ugradnju koronarnog stenta do KBC-a Rijeke. Ponekad je i tih sat vremena bilo jako dugo, jer pravodobna intervencija liječnika, naravno, spašava živote.

O osiguranju adekvatnog prostora u kojem bi se pacijentima u Istri ugrađivali koronarni stentovi, govori se još od 2019. godine, a čini se da ovaj dugoočekivani zahvat napokon postaje realnost.

Liječnici u pulskoj bolnici kreću s ugradnjom stentova, potvrdila nam je ravnateljica bolnice dr.Irena Hrstić podsjetivši da je ta zdravstvena usluga bila planirana u sklopu izgradnje i rekonstrukcije Opće bolnice.

Problem je bio što bolnica nije imala osposobljene kadrove pa su pacijenti iz Istre godinama bili pokriveni u takozvanom "zlatnom satu" što znači da su do Rijeke dolazili u roku 50-tak minuta.

"U završnoj smo fazi svih priprema", navela je ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić, dodajući da je bolnica potreban uređaj kupila još prije dvije godine, no zbog korone je sve bilo na čekanju.

- To je vrlo kompleksna i visoko specifična metoda dijagnostike i terapije. Sada smo u finalnim pregovorima i plan je da 19. i 20. siječnja krenemo s tom uslugom. Voljela bih da kada sve počne, ovaj vrlo složen proces objasne naši kardiolozi iz bolnice. U svakom slučaju, to je metoda koja se koristi za dijagnosticiranje bolesti krvnih žila srca. To je visoko specifična metoda i važna je stvar za Istarsku županiju, jer to nam je nedostajalo, kaže dr.Hrstić.

Dr.Irena Hrstić

Potvrdila je da je bolnica u završnim pripremama za uvođenje postupaka interventne kardiologije za potrebe Istarske županije što znači da pacijenti koji trebaju koronarografiju, više neće trebati putovati do Rijeke, Opatije ili Zagreba već će to moći napraviti u Puli.

- Aparaturu smo uzeli u sklopu sredstava za opremanje bolnice i za to treba imati educirani kadar. U ove dvije godine, koliko smo uspjeli zbog korone, educirali smo dva liječnika, četiri medicinske sestre/tehničara i dva inženjera radiologije koji su odlazili na edukacije u KBC Rijeka i Opću bolnicu Izola. Da nije bilo korone, sve bi ovo bilo puno prije realizirano, rekla je dr. Hrstić i dodala:

- To je pretraga koju treba raditi u kontinuitetu i mi sada, da tako kažem, krećemo od početka. Da se slikovito izrazim -  ako ne vozite bicikl svaki dan, niste baš spretni u vožnji, a ako to radite svaki dan, naravno da vam to postaje rutina. Zasad su nužnu edukaciju prošla dva liječnika, no za program liječenja u punoj funkciji, trebali bi imati minimalno pet liječnika, kaže dr.Hrstić.

Tek s timom od pet liječnika, ovu bi uslugu bolnica mogla pokrivati 24 sata.

-Dakle, krećemo s dva liječnika, a cilj nam je da ih bude pet. Naše kirurge mentoriraju iskusni liječnici i očekujem da ćemo u određenom periodu imati puni pogon, rekla je ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić.

Pohvalno je što nova pulska bolnica uz nužnu i već kupljenu opremu sada ima i osposobljene kardiologe koji bi pacijentima mogao ugraditi koronarni stent te što se sada i najveća zdravstvena ustanova u Istri svrstala među bolnice u Hrvatskoj u kojima se srčani udar može liječiti hitnom koronarografijom u matičnoj ustanovi.


Nastavite čitati

Istra
 

PALIAGA PRIZNAO DA JE SCHIOZZI KRIV, ali kaže da on to nije mogao znati

Danas se razbuktala afera „Pos stanovi Rovinj – Schiozzi“, objavili smo vijest da je Državni inspektorat naložio rušenje kuće s bazenom u naselju Grabri i detektirali gomilu smeća u bivšem Istrinom skladištu u pulskoj Šijani * Sutra objavljujemo što će s tim smećem učiniti i osoba koja ga je nagomilala - kontroverzni zagrebački poduzetnik Predrag Đorđević * Nastavlja se farsa s odgodama ročišta u slučaju pazinskih IDS-ovaca, a mišljenje o biciklistima po istarskim prometnicama zatražili smo od...uspješnih biciklista

Istra
 

MJESTO SUSRETA I POSEBNIH DOGAĐANJA: preuređuje se Trg Matka Laginje u Rovinjskom Selu

Planiraju se urediti zelene površine i rasvjeta čime će se zaokružiti uređenje Trga koji bi time vratio socijalnu ulogu mjesta okupljanja, komunikacije i posebnih društvenih događanja * Predviđena je i fizička barijera uz glavnu prometnicu za zaštitu pješačke zone trga, prostor za organizaciju javnih manifestacija, parkiralište uz prostor trga, mjesta za poček autobusa, oblikovanje partera koristeći kamenu strukturu različitih obrada, te integracija vegetacijske strukture kao sastavnog djela oblikovanja trga i ambijentalna rasvjeta

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.