Život

populariziran filmom "Beskrajan dan"

Svizac Phil prognozira još šest tjedana zime

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem


 
2 min
HINA

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem

Svizac Phil iz Punxsutawneyja, najslavniji meteorolog među glodavcima, progovorio je i ove godine: Sjedinjene Države očekuju još šest tjedana zime.

Skupina koja organizira događaj i brine se za Phila izvukla ga je iz nastambe pred brojnom publikom i kamerama koje su prenijele njegovu sliku u svijet.

Phil je poručio da vidi svoju sjenu što prema tradiciji znači da SAD čeka još šest tjedana zime.

USA Today piše da je Phil u posljednjih deset godina pogodio u 40 posto prognoza. Ovo je 136. put da je svizac prognostičar izrekao svoje viđenje o trajanje zime. 

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, na polovici razdoblja između zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija.

Festival u Punxsutawneyju, u Pennsylvaniji, najpoznatiji je, a Phil na svojoj službenoj stranici piše kako je „jedini istinski svizac meteorolog“, a da su drugi „varalice“, piše Washington Post.

Phil je u svjetsku pop kulturu ušao s filmom "Beskrajan dan" iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

"Groundhog Day" i prateća pompa svake godine u Punxsutawneyu, gradiću s 5,5 tisuća stanovnika, privlači desetke tisuća ljudi i donosi mu dodatnih milijun dolara prihoda, po podacima tamošnje gospodarske komore.


Nastavite čitati

Svijet
 

Svijet kasni u postizanju ciljeva koji se odnose na okoliš, zdravlje i glad

UN-ovo godišnje izvješće o održivom razvoju rangira učinak svoje 193 države članice u provedbi 17 opsežnih „ciljeva održivog razvoja“ (SDG), koji uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, proizvodnju čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti. Utvrđeno je da se niti jedan od 17 ciljeva neće ostvariti do 2030., a većina ciljeva pokazuje „ograničen napredak ili nazadovanje“

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.