Kao da nemati dovoljno hrane nije teško samo po sebi, Pulu je u posljednjih nekoliko mjeseci više puta uznemirila priča o nekvalitetnim i oskudnim obrocima koji se poslužuju ekonomski najugroženijim sugrađanima u Pučkoj kuhinji, a pitanje kompetentnosti aktualnog pružatelja usluge postala je tema i jedne od jesenskih sjednica pulskog Gradskog vijeća.
Ipak, ugovor s aktualnim pružateljem usluge pripravljanja hrane, tvrtkom "Pleter – usluge", tada nije raskinut, što je donekle i razumljivo – novi bi natječaj završio krajem godine, kada na red ionako dolazi obveza traženja novog godišnjeg partnera pa je "Plleter- uslugama“ tada pružena dodatna šansa, ali – uz upozorenje.
- Na dnevnoj osnovi dobivam povratne informacije od korisnika. Nakon posljednjih prijava, razgovarali smo s pružateljem usluge i dobili obećanje da će se ponuda popraviti, rekla je krajem listopada u razgovoru za Istra24 pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov.
Nova godina, novi natječaj
Ivana Sokolov
I vrijeme za novi natječaj je konačno stiglo. Crveni križ Grada Pule, koji organizira rad Pučke kuhinje, s početkom je godine krenuo u potragu za pružateljem usluga koji će tijekom narednih 11 mjeseci ovu ustanovu opskrbljivati obrocima za korisnike.
Prema Odluci o socijalnoj skrbi, korisnici, naime, imaju pravo na jedan topli obrok dnevno, koji se mora sastojati od glavnog jela s prilogom, salate i kruha, a pružatelj usluga je, osim pripravljanja obroka, hranu dužan svakog dana od ponedjeljka do subote dostaviti u prostor Pučke kuhinje u adekvatnim spremnicima.
Vrijednost ovog ugovora procijenjena je na nešto ispod 73 tisuće eura, a osnovni kriterij za odabir je ekonomski najpovoljnija ponuda.
Nažalost, moglo bi se reći da je upravo i potencijalni izvor svih problema. Može li najniža ponuda uvijek, naročito s obzirom na kontinuirana poskupljenja hrane, osigurati u tako dugačkom razdoblju poštivanje svih normativa i osigurati svima kvalitetne obroke?
Pučka kuhinja u Zagrebačkoj ulici
Korisnika je puno, a potrebitih i više
Jasna Vekić
Korisnika usluge Pučke kuhinje u Puli je, naime, trenutno
između 80 i 85, doznajemo od pulskog Crvenog križa, ali, nažalost, ovo nije nužno i konačni broj osoba koje preživljavaju zahvaljujući hrani koja se tamo dijeli.
- Veliki broj korisnika koji obrok uzimaju u svojim posudicama i nose kući, dijeli ga s još nekim članom obitelji, ili ga ne jede odjednom već ga raspoređuje na dva obroka. Osobno, vjerujem da se radi o oko 60 posto svih korisnika koji hranu iz Pučke kuhinje konzumiraju kod kuće, rekla nam je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić.
Valja ovome dodati i činjenicu da je stvaran broj korisnika usluga Pučke kuhinje veći od broja osoba prijavljenih centrima socijalne skrbi i ostalim nadležnim ustanovama, pa je potreba za toplim obrocima u Puli i veća nego što se na prvi pogled čini.
Iznos koji se za ovu uslugu izdvaja u Gradu Puli temelji se tako nerijetko na nerealno niskim brojkama prijavljenih socijalno ugroženih osoba, koji je u raskoraku s njihovim stvarnim brojem. Ukratko, gladnih je i više nego što znamo. Paralelno, osnovni preduvjet za sklapanje ugovora najniža je ponuda na natječaju – sasvim dovoljan razlog za novu zabrinutost. Jer što ako ne bude dovoljno?
Za sada nam ostaje nadati se da će godina pored nama ipak kvalitetnije nahraniti one koji u nju zalaze, a tko će biti novi pružatelj usluga priprave hrane, znat će se nakon 19. siječnja, do kada je otvoren natječaj.
Zavirili smo u popis jela koje će se posluživati u Pučkoj kuhinji i čiju pripremu Crveni križ zahtijeva od novog pružatelja usluge:
Neki od predloženih 'menija' su: pašta-fažol s pancetom i kolačem, jota s kobasicom ili pancetom, far maneštra s kobasicom i varivo od fažola s polpetom, zatim gulaš s rižom i salatom od svježeg kupusa, pileći paprikaš s rižom i zelenom salatom te pečena piletina s blitvom i krumpirom ili mrkvom i graškom. Uz sve menije korisnici dobivaju i šnitu kruha.
Od glavnih jela tu su još i: pečena piletina pašta bolognese, krumpir gulaš, dinstani kiseli kupus, dinstana junetina maneštra od povrća, rižoto od liganja i pohani oslić, a od priloga krumpir na lešo i na salatu, pire krompir te riži biži.