Život

TZ MARČANA VALORIZIRA TRADICIJU LONČARSTVA

U RAKLJANSKEN LONCU I RAKALJ U SRCU: gastro manifestacija i smotra folklora obilježit će subotu

S početkom u 18 sati, pet kulinarskih ekipa započinje s pripremom i kuhanjem pet vrsti maneštri (od bobići, koromača, jote, proljetne i pašta-fažola) u rakljanskim loncima" * U 20.30 sati na programu  revijalni nastup folklornih društava KUD-a Izvor iz Generalskog Stola, Gradskog društva Sokol iz Buzeta te domaćina susreta, KUD-a Mate Balota iz Raklja


 
2 min
Istra24

S početkom u 18 sati, pet kulinarskih ekipa započinje s pripremom i kuhanjem pet vrsti maneštri (od bobići, koromača, jote, proljetne i pašta-fažola) u rakljanskim loncima" * U 20.30 sati na programu  revijalni nastup folklornih društava KUD-a Izvor iz Generalskog Stola, Gradskog društva Sokol iz Buzeta te domaćina susreta, KUD-a Mate Balota iz Raklja

Turistička zajednica Općine Marčana za ovu subotu, 5. kolovoza, najavljuje tradicionalnu gastro manifestaciju „U Rakljansken loncu“ i 29. smotru folklora „Rakalj u srcu“. Manifestacija će se održati na malonogometnom igralištu u Raklju, s početkom u 18 sati, kada pet kulinarskih ekipa započinje s pripremom i kuhanjem pet vrsti maneštri (od bobići, koromača, jote, proljetne i pašta-fažola) u rakljanskim loncima. Za najbolju maneštu se natječu ekipe Art Studija iz Pule, Mendule iz Vrsara, DVD-a Marčana, Bočari iz Raklja i GO Crvenog križa Pula.

U 20.30 sati slijedi revijalni nastup folklornih društava KUD-a Izvor iz Generalskog Stola, Gradskog društva Sokol iz Buzeta te domaćina susreta, KUD-a Mate Balota iz Raklja. Po završetku smotre proglasiti će se i nagraditi tri najbolje maneštre po ocjeni stučnog žirija u sastavu Cvitka Brgića, Dušana Percana i Marina Valića.

Posjetitelje će od početka do kraja prigodnim glazbenim programom zabavljati Serđo Valić i Duo Magnolija, a neće izostati ni ugostiteljska ponuda istarskih jela poput pršuta i sira, pedoća i domaćih fuži s tartufima. Lokalni rukotvorci i OPG-ovi izložiti će svoje domaće proizvode (maslinovo ulje, vino, ljekovito bilje) te ručno rađene suvenire (lonce, kažuniće, lutke u tradicionalnoj nošnji) i prirodnu kozmetiku.

S ciljem valorizacije tradicije lončarstva TZO Marčana će zahvaljujući mještanima izložiti nekoliko primjeraka Rakljanskog lonca. Rakalj je kroz povijest poznat po lončarima koji su sami izrađivali lonce miješanjem zemlje – gline i kvarcnog kamena, „gnjila“ i „solena“. Solen su Rakljanski lončari mrvili pa zatim miješali sa gnjilom (glinom) i na taj način ručno oblikovali lonce, koje su pekli kako bi postali otporni na visoke temperature. U Istri je kroz 19. i 20. stoljeće vladalo veliko siromaštvo te se trgovalo po izreci „Mira na miru, na viru“ - što bi u današnje moderno doba značilo „Čist račun, duga ljubav“. Tako bi stanovnici Raklja po Istri prodavali lonce na način da bi se kukuruzom, pšenicom i ostalim namirnicama napunilo lonac do vrha, lončari bi lonac zamijenili za namirnice koje bi stale u lonac, a zauzvrat bi poljoprivrednici i domaćinstva dobila upravo taj lonac koji bi napunili svojim namirnicama.

Manifestaciju organizira TZO Marčana sa KUD-om Mate Balota iz Raklja i DVD-om Općine Marčana. Parking za posjetitelje predviđen je uzduž prilazne ceste i uz malonogometno igralište.


foto: TZ Marčana

Nastavite čitati

Istra
 

VELIKI PLANOVI, MALA REALIZACIJA Gradnja marine i hotela u Raškom zaljevu pričekat će još koju godinu. Oporba: Ništa od toga!

U ovom  trenutku teško je procjenjivati početak gradnje bilo marine, bilo hotelskog kompleksa. U svakom slučaju, radi se o  najmanje nekoliko godina koliko je potrebno ne samo za donošenje UPU-a, već i za pripremu zemljišta za izgradnju, provedbu postupaka raspolaganja zemljištem, odnosno pomorskim dobrom, ishođenje građevnih dozvola, izgradnju dijela dovodne infrastrukture i dr., rekao nam je načelnik Predrag Pliško 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.