Puško otvoreno učilište Vodnjan-Dignano priređuje tečaj za sommeliera maslinovog ulja.
Tečaj u trajanju od 126 sati realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio tečaja sastoji se od 46 sati, vježbe uz teorijsku nastavu od 15 sati, a praktični dio programa s vježbama od 65 sati.
Kompetencije koje polaznik stječe završetkom tečaja su:
- interpretirati osnovne činjenice o razvoju maslinarstva kroz povijest i upotrebu maslinovog ulja u ljudskoj prehrani,
- razlikovati vrste maslina i specifičnosti svake pojedine vrste maslina,
- prepoznati pozitivna i poželjna svojstva djevičanskih maslinovih ulja,
- prepoznati mane ulja kao posljedice samog postupka proizvodnje i uzroke nastajanja tih nepoželjnih svojstava,
- razlikovati mane djevičanskog maslinovog ulja kao posljedice neodgovarajućeg čuvanja i skladištenja od pogrešne primjene pri pripremi hrane i drugih delicija kod kojih se koristi maslinovo ulje,
- razlikovati tipove maslinovih ulja obzirom na okusno – mirisna svojstva,
- savjetovati o primjeni maslinovog djevičanskog ulja određenih svojstava u gastronomiji radi naglašavanja istih.
Prijave i upisi obavljaju se osobno u Pučkom otvorenom učilištu “Vodnjan - Dignano”, Portarol 31, 52215 Vodnjan, radnim danom od 8.00 do 15.00 sati, ili putem e-maila obrazovanje.pou.vodnjan@gmail.com. Prijave su otvorene do 22. siječnja 2025., a početak nastave je predviđen krajem siječnja.