Život

EU SREDSTVA STIGLA U PULU

Veliki uspjeh dječjeg vrtića Titti! Djeca s teškoćama u razvoju ponovo imaju besplatne terapije senzorne integracije

Projektom je osigurano dodatno opremanje dvije senzorne sobe, usluge edukacijskog rehabilitatora i odgojiteljice s iskustvom u radu s djecom vrtićke dobi i djecom s teškoćama u razvoju te sredstva za edukaciju djelatnica vrtića


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Senzorne sobe dodatno će se opremiti

Projektom je osigurano dodatno opremanje dvije senzorne sobe, usluge edukacijskog rehabilitatora i odgojiteljice s iskustvom u radu s djecom vrtićke dobi i djecom s teškoćama u razvoju te sredstva za edukaciju djelatnica vrtića

Dječjem vrtiću Titti iz Pule odobrena su EU sredstva za projekt „Svjetlucavim svijetom u preokret 2“, prijavljenog na natječaj „Nastavak unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“. Ukupna vrijednost projekta je 939 tisuća kuna, a iznos EU potpore iznosi sto posto.

Dvadeset ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za unaprjeđenje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, vrijednih 45 milijuna kuna, uručili su krajem prošlog tjedna ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Uručeni ugovori dodijeljeni su korisnicima iz cijele Hrvatske, a dobivenim sredstvima educirat će se 368 stručnjaka različitih zanimanja u odgojno-obrazovnom radu. Ugovor je potpisala i ravnateljica pulskog vtića Titti Sabina Vidos Vitasović.

S potpisivanja ugovora u Zagrebu

Kako doznajemo, radi se o nastavku prethodno provedenog EU projekta, kojim se osigurava besplatna usluga Senzorne integracije u produljenom radnom vremenu vrtića za djecu s teškoćama u razvoju.

Dodatno opremanje soba i edukacija djelatnica

- Projektom je osigurano dodatno opremanje dvije senzorne sobe, usluge edukacijskog rehabilitatora i odgojiteljice s iskustvom u radu s djecom vrtićke dobi i djecom s teškoćama u razvoju te sredstva za edukaciju djelatnica  vrtića, navodi nam dodajući kako će se u dobivenim novcem kupiti i kamere koje su bitne za kasniju analizu rada i proučavanje ponašanja djeteta u radu.

Inače, usluga produljenog radnog vremena vrtića odvijat će se od ponedjeljka do petka, od 16.30 do 20.30 sati, a projekt traje 20 mjeseci, odnosno do listopada 2023. godine.

Vidos Vitasović pojašnjava kako je ovaj projekt krenuo 2018. godine i trajao do studenog 2020., i po njegovu završetku odmah su se prijavili na novi natječaj kako bi uslugu mogli pružati u kontinuitetu.

Besplatna terapija za 30-ak mališana

- Naravno, kada je projekt završio djeca su ostala kod nas na terapiji, no roditelji su, dok smo čekali novi i hoćemo li ponovo dobiti sredstva, tu uslugu morali plaćati. Stoga sam jako ponosna i zadovoljna da će 30-ak djece sada terapiju imati potpuno besplatno, a djelatnici u vrtiću imati na račun projekta veće plaće, navodi nam, dodajući kako će u rujnu kada neki od vrtićaraca krenu u školu, biti slobodnih mjesta za novu djecu i senzornu integraciju.

Roditelji, odnosno skrbnici djece s teškoćama u razvoju informacije o terapijama mogu dobiti putem e-maila: dvtitti@net.hr ili telefonski: 052/507-121, a kako bi se analizirale specifične potrebe njihove djece te, ranom intervencijom, stvorili temelje za njihov daljnji razvoj.

Na upit kome je senzorna integracija namijenjena Vidos Vitasović pojašnjava kako je senzorna integracija namijenjena djeci sa teškoćama u motoričkim razvoju, cerebralnom paralizom, poremećajem pažnje, usporenim razvojem, autizmom, djeci sa oštećenjima vida i sluha, s govornim teškoćama te djeci s intelektualnim teškoćama.

Senzorna soba i kome je namijenjena

Otkako je projekt započeo kroz ove je terapije prošlo 80-ak mališana navodi nam ravnateljica Tittija koja je prvu senzornu sobu u vrtiću opremila vlastitim sredstvima još 2014. godine jer je uvidjela potrebu da ovakvom vrstom terapije koja je, nažalost, potrebna sve većem broju djece.

Labradorica Peggy

- Terapija u senzornoj sobi pogodna je za djecu s raznim teškoćama u razvoju - djecu iz autističnog spektra, s poremećajem koncentracije i hiperaktivnošću, sa senzornim oštećenjima, djecu usporenog kognitivnog razvoja. Soba se sastoji od različitih elemenata koji potpomažu stimulaciju osjetila sluha, vida, dodira, okusa i mirisa, ali i osjetila ravnoteže.

Soba ima mekan pod, strunjače, jastuke, ali i niz zanimljivih sprava: ljuljački, tobogana, loptica, taktilnih podloga, svjetla, rotirajućih svjetlećih kugli, reflektora, snopova svjetlećih optičkih vlakana, tuba s mjehurićima, a od ove godine u radu s djecom sudjeluje i terapijska labradorica Peggy, o kojoj smo nedavno pisali.

Na kraju recimo i to da je ukupna vrijednost projekta iznosi 938.954,52 kune, a iznos EU potpore je 100 posto. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020."


Nastavite čitati

Pula
 

PROMJENA PLANA Filip Zoričić: Danas sam prihvatio amandmane SDP-a i HDZ-a. Porez za iznamljivače bit će 99,99 eura, a godišnji porez na dohodak 21 i 31 posto

" Time ćemo ići prema održivom turizmu i de-apartmanizaciji, ali u nižem iznosu od predloženog, dok će stopom godišnjeg poreza građani imati još veća mjesečna primanja te time lakše podnijeti ovu brzorastuću inflaciju kojom smo svi pogođeni. Također se nadam i vjerujem da će gradski vijećnici svih političkih opcija prihvatiti i ove mjere i proračun, ali samim time i preuzeti odgovornost prijedlogom rješenja za bolju realizaciju proračuna", stoji, među ostalim, u Zoričićevoj objavi na društvenoj mreži

Pula
 

PROMETNA NESREĆA VEČERAS NA VERUDI Kod gradskog bazena izletio s ceste i zabio se u zid pa u rasvjetni stup

Na mjesto događaja odmah je upućena policija koja je zatekla vozača, a upućena je hitna medicinska pomoć kako bi utvrdila je li vozač Caddyija ozlijeđen. U ovom trenutku, prema riječima glasnogovornice PU istarske Nataše Rogić, još se utvrđuju sve okolnosti događaja, a poznato je i da drugih sudionika i ozlijeđenih nema. Neslužbeno doznajemo da je vozač bio pod jakim utjecajem alkohola

Pula
 

Bolnici doniran novac za kupnju fotelja za primanje kemoterapije

Memorijalna utrka 'Dina Pervan Rabelo' humanitarnog je karaktera pa se prikupljena sredstva svake godine doniraju, a ove godine sredstva su donirana Odjelu internističke onkologije i hematologije Opće bolnice Pula. Donatorski ček u iznosu 14.000 eura uručen je ravnateljici OB Pula doc. dr. sc. Ireni Hrstić, rekli su organizatori Memorijalne utrke

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.