Život

UOČI MJESECA RUŽIČASTE VRPCE

(VIDEO) „NE ĆU BEN, HODI ZAJNO!“ Pulska Gea i ove godine poziva na humanitarnu utrku i podizanje svijesti o važnosti pregleda dojki koji spašava živote

Prije covida žene su se u Istri na pozive za mamografiju odazivale u 64 posto slučajeva. Ovakvim akcijama Gea je željela taj postotak podignuti barem iznad brojke 70, no dogodilo se suprotno. Uslijed pandemije sve se manji broj žena počeo odazivati na preventivne preglede


 
2 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Gaia Božac i Nataša Vitasović, Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula

Prije covida žene su se u Istri na pozive za mamografiju odazivale u 64 posto slučajeva. Ovakvim akcijama Gea je željela taj postotak podignuti barem iznad brojke 70, no dogodilo se suprotno. Uslijed pandemije sve se manji broj žena počeo odazivati na preventivne preglede

- Posljednje četiri godine u sklopu Ružičastog mjeseca organiziramo humanitarnu utrku kojom ujedno otvaramo niz aktivnosti. Njima želimo povećati svijest žena o važnosti preventivnih pregleda i samopregleda dojki. Utrka „Ne ću ben, hodi zajno!“ ove se godine održava 2. listopada na šetnici Lungomare, a sa startom na Valkanama u 11 sati, govori nam Nataša Vitasović, predsjednica Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula.

S ovogodišnjeg obilježavanja Dana narcisa u Puli

Događanja povodom Dana ružičaste vrpce, Nacionalnog dana protiv raka dojke i Ružičastog mjeseca 2022. održavaju se u okviru projekta Europskog socijalnog fonda. Klub Gea projekt je napisao još prije dvije godine, no on je konačno potpisan tek početkom srpnja ove godine. Osigurali su tako 450.000 kuna potpore što im omogućava zapošljavanje psihoterapeuta i koordinatora programa i aktivnosti, oba na pola radnog vremena.

Što je tumor manji, to je šansa za izlječenje veća

Osim toga, taj im iznos pokriva promotivne materijale projekta „Ne ću ben, hodi zajno!“ poput ovog video uratka:

- Promotivnim materijalima najavljujemo utrku, ali ujedno i nastojimo osvijestiti žene i potaknuti ih na redovite preglede i samopreglede dojki zato što su oni jedina garancija otkrivanja raka na vrijeme i samim time spašavaju živote. Što je tumor manji, to je šansa za izlječenje veća. Kod nas je smrtnost mnogo veća nego u razvijenim zemljama koje imaju uređeniji sustav pozivanja na preglede, veli nam Vitasović.

Sve manji broj žena odlazi na preventivne preglede

Naime, prije covida žene su se u Istri na pozive za mamografiju odazivale u 64 posto slučajeva. Ovakvim akcijama Gea je željela taj postotak podignuti barem iznad brojke 70, no dogodilo se suprotno. Uslijed pandemije sve se manji broj žena počeo odazivati na preventivne preglede.

Procjenjuje se da će svaka deveta žena u Istri tijekom života oboljeti od raka dojke. Što je žena starija, rizik je veći. U dobi od 50 do 69 godina u Hrvatskoj godišnje oboli 61 žena, a umre njih 12. Mogu oboljeti i mlađe žene - u Istri godišnje prosječno obole 24 žene, a 5 ih umre, u dobi do 49 godina života.

Odazovite se Geinim Danima otvorenih vrata

Kako bi žene nastavile educirati i upozoravati, predstavnice pulske Gee za 13. i 14. listopada pripremaju Dane otvorenih vrata Kluba. Brojnim predavanjima i radionicama pokazat će, kažu, što sve nude.

S najave ovogodišnjeg Dana narcisa u Klubu Gea

- Na projektu Europskog socijalnog fonda partner nam je Općina Murter-Kornati pa 21. i 22. listopada odlazimo i kod njih u posjet zajedno s predstavnicima našeg Zavoda za javno zdravstvo. Održat ćemo okrugli stol na temu „Rano otkrivanje raka“ i govoriti o primjerima dobre prakse obje lokalne zajednice te o ulozi koje udruge poput naše u njima imaju, najavljuje Vitasović.

Sve informacije o utrci, Danima otvorenih vrata te događanjima povodom obilježavanja Ružičastog mjeseca 2022. možete pronaći na internetskim stranicama www.geapula.hr.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.