Život

izazvala gnjev i kritike javnosti

Whoopi Goldberg suspendirana iz talk showa zbog izjava o holokaustu

Whoopi je rekla da holokaust nema veze s rasizmom. "Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad Židovima i Romima", kazala je njena kolegica Ana Navarro, na što je Goldberg rekla da se radi o "dvjema grupama bijelaca". Njezino je mišljenje razgnjevilo mnoge


 
1 min
HINA
"Žao mi je zbog boli koju sam prouzročila", rekla je u isprici Whoopi Goldberg

Whoopi je rekla da holokaust nema veze s rasizmom. "Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad Židovima i Romima", kazala je njena kolegica Ana Navarro, na što je Goldberg rekla da se radi o "dvjema grupama bijelaca". Njezino je mišljenje razgnjevilo mnoge

Američka glumica Whoopi Goldberg suspendirana je u utorak na dva tjedna iz ABC-jeve emisije "The View" koju vodi, jer je dan ranije ustvrdila da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, objavila je voditeljica odjela za vijesti Kim Godwin.

Unatoč tomu što se 66-godišnja Goldberg dvaput ispričala zbog izjave koja je izazvala gnjev i kritike javnosti, najprije u ponedjeljak u emisiji "The late Show", a potom ponovno u sljedećoj emisiji "The View" u utorak ujutro, predsjednica ABC Newsa je pojasnila kako smatra da to nije dovoljno.

"Odmah stupa na snagu - suspendiram Whoopi Goldberg na dva tjedna zbog njezinih pogrešnih i štetnih komentara", tvitala je Godwin na računu TV kanala ABC za odnose s javnošću.

"Premda se Whoopi ispričala, zamolila sam je da izdvoji malo vremena te da razmisli i shvati kakav utjecaj mogu imati njezine izjave. Svi zaposlenici ABC Newsa solidarni su s našim židovskim kolegama, prijateljima, obiteljima i zajednicama."

Tema holokausta pokrenuta je u emisiji kada se raspravljalo o odluci škole u Tennesseeju da iz nastavnog programa izbaci roman iz 1986. "Maus: A Survivor's Tale", koji govori o nacističkim logorima iz Drugoga svjetskog rata.

Pritom je Whoopi među ostalim rekla da holokaust nema veze s rasizmom.

"Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad Židovima i Romima", kazala je njena kolegica Ana Navarro, na što je Goldberg rekla da se radi o "dvjema grupama bijelaca".

Njezino je mišljenje razgnjevilo mnoge.

"Whoopi, tvoje je mišljenje pogrešno. Holokaust je bio rezultat sustavnoga nacističkog uništavanja židovskog naroda. Nacisti su smatrali da su Židovi inferiorna rasa", napisao je na Twitteru Jonathan Greenblatt, direktor Židovske organizacije za borbu protiv mržnje Anti-Defamation League.

Meghan McCain, koja je nekad bila jedna od voditeljica "The Viewa" je napisala: "Antisemitizam je otrov koji se sve više opravdava u našoj kulturi, a samim tim i na televiziji."

"U današnjoj sam emisiji rekla da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, već da je riječ o 'čovjekovoj nečovječnosti prema čovjeku'. Trebala sam reći da se radilo o objema ovim stvarima. Židovski je narod diljem svijeta uvijek imao moju potporu i tako će i ostati. Žao mi je zbog boli koju sam prouzročila", rekla je u isprici Goldberg. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Dvojica Palestinaca ubijena u sukobu s izraelskim snagama

Izraelske snage sigurnosti ubile su danas na Zapadnoj obali zapovjednika palestinskih militanata i još jednog borca, objavila je izraelska vojska, što je izazvalo nove sukobe u kojima su u odvojenim incidentima poginula dvojica palestinskih tinejdžera

Svijet
 

PRIČA O TAKASHI NAGAIJU - 'Čovjek koji je tješio Nagasaki'

Tri dana nakon katastrofe koja je snašla Hirošimu, oblak smrti nadvio se nad još jedan japanski grad - Nagasaki. U samo nekoliko minuta grad je sravnjen sa zemljom. No, svaka katastrofa u povijesti imala je i svog junaka, a jedan od junaka Nagasakija bio je Takashi Nagai, radiolog koji je preživio bombardiranje grada i do svoje smrti brinuo o ranjenim sugrađanima

Svijet
 

Serena Williams najavila odlazak iz tenisa nakon US Opena

Kao glavni razlog za takvu odluku, tenisačica koja će u 26. rujna proslaviti 41. rođendan, navodi želju da svojoj četverogodišnjoj kćeri Olympiji na svijet donese sestru koju ona silno želi * "Vjerujte, nikada nisam željela birati između tenisa i obitelji. Mislim da to nije pošteno. Da sam muško, ne bih o ovom pisala, jer bih sada bila na terenu i pobjeđivala, dok bi moja supruga rađajući širila našu obitelj. Nemojte me krivo shvatiti: volim to što sam žena i voljela sam svaku sekundu trudnoće dok sam nosila Olympiju", napisala je Serena 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.