Život

izazvala gnjev i kritike javnosti

Whoopi Goldberg suspendirana iz talk showa zbog izjava o holokaustu

Whoopi je rekla da holokaust nema veze s rasizmom. "Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad Židovima i Romima", kazala je njena kolegica Ana Navarro, na što je Goldberg rekla da se radi o "dvjema grupama bijelaca". Njezino je mišljenje razgnjevilo mnoge


 
1 min
HINA
"Žao mi je zbog boli koju sam prouzročila", rekla je u isprici Whoopi Goldberg

Whoopi je rekla da holokaust nema veze s rasizmom. "Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad Židovima i Romima", kazala je njena kolegica Ana Navarro, na što je Goldberg rekla da se radi o "dvjema grupama bijelaca". Njezino je mišljenje razgnjevilo mnoge

Američka glumica Whoopi Goldberg suspendirana je u utorak na dva tjedna iz ABC-jeve emisije "The View" koju vodi, jer je dan ranije ustvrdila da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, objavila je voditeljica odjela za vijesti Kim Godwin.

Unatoč tomu što se 66-godišnja Goldberg dvaput ispričala zbog izjave koja je izazvala gnjev i kritike javnosti, najprije u ponedjeljak u emisiji "The late Show", a potom ponovno u sljedećoj emisiji "The View" u utorak ujutro, predsjednica ABC Newsa je pojasnila kako smatra da to nije dovoljno.

"Odmah stupa na snagu - suspendiram Whoopi Goldberg na dva tjedna zbog njezinih pogrešnih i štetnih komentara", tvitala je Godwin na računu TV kanala ABC za odnose s javnošću.

"Premda se Whoopi ispričala, zamolila sam je da izdvoji malo vremena te da razmisli i shvati kakav utjecaj mogu imati njezine izjave. Svi zaposlenici ABC Newsa solidarni su s našim židovskim kolegama, prijateljima, obiteljima i zajednicama."

Tema holokausta pokrenuta je u emisiji kada se raspravljalo o odluci škole u Tennesseeju da iz nastavnog programa izbaci roman iz 1986. "Maus: A Survivor's Tale", koji govori o nacističkim logorima iz Drugoga svjetskog rata.

Pritom je Whoopi među ostalim rekla da holokaust nema veze s rasizmom.

"Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad Židovima i Romima", kazala je njena kolegica Ana Navarro, na što je Goldberg rekla da se radi o "dvjema grupama bijelaca".

Njezino je mišljenje razgnjevilo mnoge.

"Whoopi, tvoje je mišljenje pogrešno. Holokaust je bio rezultat sustavnoga nacističkog uništavanja židovskog naroda. Nacisti su smatrali da su Židovi inferiorna rasa", napisao je na Twitteru Jonathan Greenblatt, direktor Židovske organizacije za borbu protiv mržnje Anti-Defamation League.

Meghan McCain, koja je nekad bila jedna od voditeljica "The Viewa" je napisala: "Antisemitizam je otrov koji se sve više opravdava u našoj kulturi, a samim tim i na televiziji."

"U današnjoj sam emisiji rekla da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, već da je riječ o 'čovjekovoj nečovječnosti prema čovjeku'. Trebala sam reći da se radilo o objema ovim stvarima. Židovski je narod diljem svijeta uvijek imao moju potporu i tako će i ostati. Žao mi je zbog boli koju sam prouzročila", rekla je u isprici Goldberg. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Kina: Prosvjedi protiv covid mjera eskalirali u Guangzhouu

Ogorčenost Kineza narasla je u vrijeme dok kinesko gospodarstvo pogođeno covidom posustaje nakon desetljeća vrtoglavog rasta koji je bio temelj nepisanog društvenog ugovora između vladajuće Komunističke partije i stanovništva s dramatično ograničenim slobodama pod Xijem * Ublažavanje dijela mjera u vrijeme dok Kina ima dnevne rekorde broja novozaraženih djeluje kao pokušaj umirivanja vlasti koje su istovremeno u potrazi za onima koji su pohodili prosvjede

Svijet
 

BITKA ZA OSMINU FINALA Dalić: "Ovo je utakmica nakon koje nema popravnog"

"Očekujemo da će Romelu Lukaku početi od prve minute. Bit će teško ako ćemo se hrvati s njim, jak je u skoku, jak je igrač, biti će važno pametno pokrivanje. Čvrst je na lopti, čvrst u duelu. Ako ga dobro udvojimo, napravit ćemo pola posla", veli Dalić ,dodavši: 'I njima je ključna utakmica i nećemo se zavarati s njihovim nešto slabijim igrama'

Svijet
 

U Europi se događa regresija demokracije

IDEA ističe nekoliko čimbenika koji pridonose pogoršanju stanja demokracije u svijetu: ruski rat u Ukrajini, nadolazeću globalnu recesiju, klimatske promjene i pandemiju covida-19 * Kao zemlje s problemima goleme političke polarizacije, disfunkcionalnih institucija i prijetnji građanskim slobodama, IDEA spominje Poljsku, Mađarsku i SAD, dok u Europi, gotovo pola država s demokratskim uređenjem bilježi srozavanje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.