Život

značajan u osnivanju zavičajne nastave

Znameniti Premanturac: obilježena 117. godišnjica rođenja Tone Peruška

Tone Peruško zapravo je utemeljitelj pulskog sveučilišta, s obzirom na to da su se oko pedagoške akademije počeli osnivati novi studijski smjerovi iz  kojih je proizašao i Filozofski fakultet u Puli


 
1 min
Istra24
Polaganje vijenaca na grob u Premanturi

Tone Peruško zapravo je utemeljitelj pulskog sveučilišta, s obzirom na to da su se oko pedagoške akademije počeli osnivati novi studijski smjerovi iz  kojih je proizašao i Filozofski fakultet u Puli

Polaganjem vijenaca na grob u Premanturi i prigodnim govorom pred rodnom kućom u Premanturi, obilježena je 117. godišnjica rođenja znamenitog pedagoga Tone Peruška.

Zbog epidemioloških razloga izostao je uobičajeni kulturni program i sportski susret, ali bez obzira na to predstavnici škola Tone Peruško iz Pule, Dr. Mate Demarina iz Medulina i Općine Medulin prisjetili su se sumještanina i tragova koje je ostavio u razvoju pedagoškog rada u cijeloj Republici Hrvatskoj. 

Ravnatelji škola, Kristijan Cinkopan i Emanuela Pinzan Chiavalon, naglasili su značaj Tone Peruška u osnivanju zavičajne nastave, osnivanju Pedagoške akademije u Puli i pokretanju školskih novina.

Viši savjetnik za poslove načelnika Gianni Bužleta naglasio je kako je Tone Peruško zapravo utemeljitelj pulskog sveučilišta, s obzirom na to da su se oko pedagoške  akademije počeli osnivati novi studijski smjerovi iz  kojih je proizašao i Filozofski fakultet u Puli. 

Program je zaokružen prigodnom recitacijom učenika iz  Osnovne škole Tone Peruška pred rodnom kućom našeg znamenitog Premanturca.


Nastavite čitati

Istra
 

Župan Miletić posjetio Lanišće: u planu je stavljanje u funkciju obnovljenih prostorija područne škole i projekt sanacije njenog pročelja

Župan se sa suradnicima  susreo s načelnicom Robertom Medicom, predsjednicom Općinskog vijeća Irenom Šverko i pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Lorenom Žakić * U općini Lanišće danas živi dvadeset djece predškolske dobi što se nije dogodilo već više od trideset godina, dok u Brgudcu, u kojem prije desetak godina gotovo nitko nije živio, danas trajno žive mlade obitelji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.