Život

značajan u osnivanju zavičajne nastave

Znameniti Premanturac: obilježena 117. godišnjica rođenja Tone Peruška

Tone Peruško zapravo je utemeljitelj pulskog sveučilišta, s obzirom na to da su se oko pedagoške akademije počeli osnivati novi studijski smjerovi iz  kojih je proizašao i Filozofski fakultet u Puli


 
1 min
Istra24
Polaganje vijenaca na grob u Premanturi

Tone Peruško zapravo je utemeljitelj pulskog sveučilišta, s obzirom na to da su se oko pedagoške akademije počeli osnivati novi studijski smjerovi iz  kojih je proizašao i Filozofski fakultet u Puli

Polaganjem vijenaca na grob u Premanturi i prigodnim govorom pred rodnom kućom u Premanturi, obilježena je 117. godišnjica rođenja znamenitog pedagoga Tone Peruška.

Zbog epidemioloških razloga izostao je uobičajeni kulturni program i sportski susret, ali bez obzira na to predstavnici škola Tone Peruško iz Pule, Dr. Mate Demarina iz Medulina i Općine Medulin prisjetili su se sumještanina i tragova koje je ostavio u razvoju pedagoškog rada u cijeloj Republici Hrvatskoj. 

Ravnatelji škola, Kristijan Cinkopan i Emanuela Pinzan Chiavalon, naglasili su značaj Tone Peruška u osnivanju zavičajne nastave, osnivanju Pedagoške akademije u Puli i pokretanju školskih novina.

Viši savjetnik za poslove načelnika Gianni Bužleta naglasio je kako je Tone Peruško zapravo utemeljitelj pulskog sveučilišta, s obzirom na to da su se oko pedagoške  akademije počeli osnivati novi studijski smjerovi iz  kojih je proizašao i Filozofski fakultet u Puli. 

Program je zaokružen prigodnom recitacijom učenika iz  Osnovne škole Tone Peruška pred rodnom kućom našeg znamenitog Premanturca.


Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.