Život

PREDAVANJE O KONCEPTU UNIVERZALNOG DIZAJNA

Znate li da preko 2000 osoba s invaliditetom u Puli nema pristup brojnim javnim prostorima?

O ovoj će se problematici govoriti na predavanju pod nazivom "Univerzalnim dizajnom do pristupačnij i pravednih zajednica"  koje će u organizaciji Zelene Istre dr. Sigrun Kristin Jonasdottir održati 11. listopada od 13 do 14:30 sati, putem platforme Zoom


 
1 min
Borka Petrović

O ovoj će se problematici govoriti na predavanju pod nazivom "Univerzalnim dizajnom do pristupačnij i pravednih zajednica"  koje će u organizaciji Zelene Istre dr. Sigrun Kristin Jonasdottir održati 11. listopada od 13 do 14:30 sati, putem platforme Zoom

Znate li da preko 2000 osoba s invaliditetom u Puli nema pristup gradskoj upravi i vijećnici, Općinskom sudu, zgradi Istarske županije, Centru za socijalnu skrb, kao ni brojnim javnim prostorima? Kada bi se u Puli primijenila načela univerzalnog dizajna, tada bi ovi prostori bili dostupni svima, u najvećoj mogućoj mjeri.

O ovoj će se problematici govoriti na predavanju pod nazivom "Univerzalnim dizajnom do pristupačnij i pravednih zajednica"  koje će u organizaciji Zelene Istre dr. Sigrun Kristin Jonasdottir održati 11. listopada od 13 do 14:30 sati, putem platforme Zoom.

dr. Sigrun Kristin Jonasdottir
Predavanje se održava na engleskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski jezik te tumačenje na hrvatski znakovni jezik. Sudjelovati na predavanju možete besplatno, a sve što je potrebno je prijaviti se putem ove poveznice najkasnije do 9. listopada.
          
- Jako se veselim što mogu doprinijeti promociji koncepta univerzalnog dizajna u Hrvatskoj! Univerzalni dizajn pomaže nama, našim bližnjima i prijateljima da ostvarimo aktivan i kvalitetan život. Pozivam sve na sudjelovanje - kaže dr. Jonasdottir.

Dr. Jonasdottir docentica je na islandskom Sveučilištu Acureyri, radna je terapeutkinja, doktorirala je u području znanosti o radu na Western University u Kanadi. U fokusu njezinog znanstvenog rada je istraživanje usluga, sustava i politika koje oblikuju mogućnosti osoba s invaliditetom da sudjeluju u društvu na jednak način kao i drugi građani.

Na svom predavanju dr. Jonasdottir govorit će o teorijskom okviru koncepta univerzalnog dizajna te primjerima njegove primjene, odnosno primjene inkluzivnih praksi. Posebno će prikazati univerzalni dizajn kao uključiv, participativan proces. Nakon izlaganja, slijedi diskusija s dr. Jonasdottir.

- Važno je sudjelovati na ovome predavanju jer uključive i pravedne zajednice možemo izgraditi samo zajedničkim snagama - ističe Zuzana Hoti-Radolović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre.

Predavanje se održava u okviru projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”, a njegovu organizaciju podržavaju svi partneri projekta u Puli i Vukovaru. Uz Zelenu Istru i Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, to su Udruga žena Vukovar,  Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići,  Škola za odgoj i obrazovanje - Pula, Gimnazija Pula te Sveučilište Akureyri. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.