Baštardini i Pravi

Četveronožna vitezica tame

(FOTO/VIDEO) Nije Bruce Wayne, ali je Batman: Maca koja je osvojila Društveni centar Rojc prava je pankerska duša

Već zna koji prostori kada rade, zna da se predvečer treba zavući u Dnevni boravak Rojca jer on radi dulje, do 21 sat. Nakon toga odlazi na Info punkt s noćnim čuvarima


 
2 min
Šima Kastelc
Dobila je ime po svojim crnim šarama koje izgledaju kao Batman-ova maska

Već zna koji prostori kada rade, zna da se predvečer treba zavući u Dnevni boravak Rojca jer on radi dulje, do 21 sat. Nakon toga odlazi na Info punkt s noćnim čuvarima

Nitko nije siguran otkud je došla tajanstvena mačka Batman, ali je svima drago da je našla dom u društvenom centru Rojc u Puli.

Društveni centar ima preko 100 udruga civilnog društva, pa se nekome može učiniti kao da je - kad prvi put uđe u zgradu s bezbroj stepenica i hodnika - u labirintu. No, Batman poznaje svaki kutak zgrade, unutarnjeg vrta i okolnog prostora Rojca (parking, skate park, livada itd.). 

Batmana možemo vidjet u tipičnim pozama ispred ulaza u Rojc kako se sunča na krovovima auta ili hladi na stepenicama. I to zasigurno nisu jedina mjesta koja je Batmanica osvojila u svom pohodu na svoje kraljevstvo Rojc.

U Rojcu dobiva hranu od svih. Prošeta od jednog prostora do drugog, malo zamijauče i ogrebe se za jednu vrećicu hrane.

Ide tamo gdje su ljudi, voli se ugrijati i ugurati se u svoja posebna mjesta, ponekad i na stolicu nekome iza leđa. A često je to i knjižnica Rojca koja joj se posebno sviđa.

Već zna koji prostori kada rade, zna da se predvečer treba zavući u Dnevni boravak Rojca jer on radi dulje, do 21 sat. Nakon toga odlazi na Info punkt s noćnim čuvarima. Mora je se odvesti na hodnik kad se izlazi iz sobe jer ne voli ostati zatvorena. 

Neke ljubimce Rojčana je odlučila ignorirati, ali većinu novih pasa otjera i pošteno preplaši kako bi si osigurala mir. A drugih mačaka nismo u krugu Rojca vidjeli godinama.

Po zimi se, kao i mi, voli grijati u prostorijama koje imaju grijalice ili radijatore.

I ona donosi svoje odluke. Više puta su ljudi iz raznih udruga pokušali kupiti pijesak kako bi zimi prespavala u prostoru ili joj nekakva mjesta za spavanje napraviti, ali ona mora biti slobodna i imati cijeli Rojc na raspolaganju. Pravi punkerski duh Pule pokazuje ne samo time, nego i podržavanjem raznih aktivnosti, kao što je slikanje ispred grafita, yoga, podržavanje protesta i sudjelovanje u projektima i izložbama.

Galerija posvecena Batmanici je postavljena na centralnom stepeništu Rojca, između drugog i trećeg kata, ali već je malo blijeda. Zato pozivamo sve da fotkaju Batmana i šalju fotke ili da ju tagiraju na Instagramu kako bismo imali ovu virtualnu galeriju.


Fotografije I videi: Instagram / @batman_the_rojc_cat

Nastavite čitati

Pula
 

ODGOJITELJICA VALENTINA BELJO: Volimo svoj posao i radimo ga s ljubavlju, ali nažalost ljubav ne plaća račune, a Grad ne poštuje zakon

Danas ne radi ni Komunalna palača, ali vlast, ako je pametna, će čuti i vidjeti današnje događanje. Razlog okupljanja su male plaće djelatnika dječjih vrtića i nepoštivanje zakona koji kaže da moraju biti istovjetne onima učitelja u osnovnim školama. Kod nas u Puli je ta razlika 40 posto, te učitelji imaju preko 7 tisuća eura viša godišnja primanja, što znači da su djelatnici u predškolskom odgoju diskriminirani i omalovažavani, istaknuo je Rajko Kutlača

Pula
 

Čitanjem ulomaka romana Uliks Jamesa Joycea u Uliksu počeo Bloomsday

Program Bloomsdaya nastavlja se i večeras na Forumu uz glazbu s početka 20. stoljeća Dua Rapsodija i degustaciju sireva s početkom u 20.30 sati, te sutra u 10 sati otvorenjem izložbe plakata od početaka Bloomsdaya u Puli (2012.) do 2023. Također će biti predstavljeni i radovi učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Joyce u očima ŠPUD-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.