Baštardini i Pravi

autorica Klara Filek

Najbolja znanstvena fotografija snimljena u Aquariumu Pula


 
1 min
Borka Petrović
Uzorkovanje mikrooganizama s glavate želve

Fotografija doktorandice na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, Klare Filek, proglašena najboljom znanstvenom fotografijom u kategoriji "Na terenu", snimljena je u Aquariumu Pula. 

Fotografija prikazuje mag. biologije iz akvarija Karin Gobić te docenticu PMF-a dr. sc. Sunčicu Bosak kako uzorkuju mikroorganizme s glavate želve u okviru TurtleBIOME projekta (Mikrobiom glavate želve: uvid u epizoičke i endozoičke zajednice).

Kornjače na svom čvrstom oklopu nose složenu zajednicu poput makroalgi i beskralješnjaka, a znanstveni doprinos ovog projekta daje jasnu, cjelovitu i detaljnu sliku mikrobiološkog sastava površinskog biofilma i mikrobioma probavila glavate želve.

Naime, mikrobiom svake životinje ili biljke jedan je od vitalnih sustava svakog organizma, ključan je za opstanak i dobrobit svojih domaćina, dok mikrobne zajednice omogućuju tijelu domaćina simbiontske funkcije u njegovom probavnom traktu, potpomažu imunološki sustav te pružaju zaštitu od patogena, doznajemo iz pulskog Aquariuma.

Inače, nagradni je natječaj organiziran povodom 20. obljetnice osnivanja hrvatske Zaklade za znanost.


Autor fotografije: Klara Filek

Nastavite čitati

Pula
 

'NIKAD VIŠE UHLJEBLJIVANJA' Gradonačelnik Zoričić o pripajanju triju gradskih firmi Pula Sportu: "Neće biti otkaza, ni smanjenja plaća, no bit će manje troškova, a više efikasnosti"

"Dobili smo punu sliku stanja u svim društvima i možemo ići u spajanje kako bismo imali nov početak i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje. Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati. Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro“, rekao je gradonačelnik Zoričić

Pula
 

Zoričić i Miletić projekt GOO-a provode samo formalno

Naš je prijedlog bio usvojen te je tijekom lipnja i rujna održana edukacija za 21 učiteljicu iz pulskih osnovnih škola. Nakon provedene edukacije, započela je realizacija programa za pulske petašice i petaše. Iznos od 250.000 kuna će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća rebalansom biti smanjen za 65.000 kuna koji nisu potrošeni jer je odabrana edukacija za učitelje s manjim brojem sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.