Baštardini i Pravi

autorica Klara Filek

Najbolja znanstvena fotografija snimljena u Aquariumu Pula


 
1 min
Borka Petrović
Uzorkovanje mikrooganizama s glavate želve

Fotografija doktorandice na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, Klare Filek, proglašena najboljom znanstvenom fotografijom u kategoriji "Na terenu", snimljena je u Aquariumu Pula. 

Fotografija prikazuje mag. biologije iz akvarija Karin Gobić te docenticu PMF-a dr. sc. Sunčicu Bosak kako uzorkuju mikroorganizme s glavate želve u okviru TurtleBIOME projekta (Mikrobiom glavate želve: uvid u epizoičke i endozoičke zajednice).

Kornjače na svom čvrstom oklopu nose složenu zajednicu poput makroalgi i beskralješnjaka, a znanstveni doprinos ovog projekta daje jasnu, cjelovitu i detaljnu sliku mikrobiološkog sastava površinskog biofilma i mikrobioma probavila glavate želve.

Naime, mikrobiom svake životinje ili biljke jedan je od vitalnih sustava svakog organizma, ključan je za opstanak i dobrobit svojih domaćina, dok mikrobne zajednice omogućuju tijelu domaćina simbiontske funkcije u njegovom probavnom traktu, potpomažu imunološki sustav te pružaju zaštitu od patogena, doznajemo iz pulskog Aquariuma.

Inače, nagradni je natječaj organiziran povodom 20. obljetnice osnivanja hrvatske Zaklade za znanost.


Autor fotografije: Klara Filek

Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.