Baštardini i Pravi

autorica Klara Filek

Najbolja znanstvena fotografija snimljena u Aquariumu Pula


 
1 min
Borka Petrović
Uzorkovanje mikrooganizama s glavate želve

Fotografija doktorandice na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, Klare Filek, proglašena najboljom znanstvenom fotografijom u kategoriji "Na terenu", snimljena je u Aquariumu Pula. 

Fotografija prikazuje mag. biologije iz akvarija Karin Gobić te docenticu PMF-a dr. sc. Sunčicu Bosak kako uzorkuju mikroorganizme s glavate želve u okviru TurtleBIOME projekta (Mikrobiom glavate želve: uvid u epizoičke i endozoičke zajednice).

Kornjače na svom čvrstom oklopu nose složenu zajednicu poput makroalgi i beskralješnjaka, a znanstveni doprinos ovog projekta daje jasnu, cjelovitu i detaljnu sliku mikrobiološkog sastava površinskog biofilma i mikrobioma probavila glavate želve.

Naime, mikrobiom svake životinje ili biljke jedan je od vitalnih sustava svakog organizma, ključan je za opstanak i dobrobit svojih domaćina, dok mikrobne zajednice omogućuju tijelu domaćina simbiontske funkcije u njegovom probavnom traktu, potpomažu imunološki sustav te pružaju zaštitu od patogena, doznajemo iz pulskog Aquariuma.

Inače, nagradni je natječaj organiziran povodom 20. obljetnice osnivanja hrvatske Zaklade za znanost.


Autor fotografije: Klara Filek

Nastavite čitati

Pula
 

Tame Impala - kisik jedva dišućoj alternativnoj Puli

Uz profinjeni senzibilitet za dinamiku koncertne večeri, posebno je uvjerljiva bila završnica kad su tisuće fanova pjevali s Parkerom "New Person, Same Old Mistakes" te u bisu divnu "The Less i Know  Better", da bi se bend oprostio od nekih sedam-osam tisuća ljudi viralnim hitom "One more hour", pjesmom sa zadnjeg albuma "The Slow Rush" koja je, mimo volje benda, postala silno popularna kao  pozadina za brojna TikTok videa

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.