republika - dugi
Baštardini i Pravi

Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Prijatelji životinja: Propisati i (su)financirati obaveznu kastraciju pasa i mačaka!

Tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo čak 420.000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo čak 420.000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja

U povodu Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka, iz udruge Prijatelji životinja u utorak su pozvali gradove i općine da propišu i (su)financiraju obaveznu kastraciju te na isto potiču građane, upozorivši da je prekomjerno neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok njihova napuštanja.

Napominju da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo čak 420.000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja.

Bez kastracije stalni priljev napuštenih pasa i mačaka

Ističu da je u Hrvatskoj na tisuće napuštenih životinja, skloništa su prepuna štenaca i mačića, a bez kastracije ne može se zaustaviti njihov stalni priljev.

Naglašavaju da kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja te im olakšava suživot s ljudima, pa stoga veterinari taj, danas već rutinski zahvat, smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te preporučuju kastraciju životinja prije prvog tjeranja.

Svjetlana Prodanović, veterinarka i koordinatorica projekta "Mreža za zaštitu životinja" udruge Prijatelji životinja, vrlo okrutnim smatra izbacivanje trudnih životinja na cestu gdje se ne mogu snaći, a udruge i volonteri krcati su životinjama i ne znaju gdje će s njima.

Kastracija sprječava patnju i smrt životinja

"Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Lokalne zajednice koje (su)financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka imaju manji broj napuštenih životinja, a time i značajne uštede u proračunu", poručuje u priopćenju.

Podsjeća da je obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo 1995. kao događanje koje je pokrenula holivudska glumica Doris Day sa svojom organizacijom Doris Day Animal League.

Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.