Baštardini i Pravi

Istra - pet friendly destinacija

Turisti, strani ali i domaći, spremni su platiti više za odmor sa psom - evo gdje s njima sve možete

Pet friendly na razni klastera južne Istre izjasnilo se, za sada, ukupno 168 restorana i ugostiteljskih objekata te 97 apartmana i 69 kuća za odmor


 
4 min
Borka Petrović
Svaki deseti turist dolazi s psom!

Pet friendly na razni klastera južne Istre izjasnilo se, za sada, ukupno 168 restorana i ugostiteljskih objekata te 97 apartmana i 69 kuća za odmor

- Posla je, kada primate u goste i pse, nešto više, no to nije ništa strašno, veli nam Anes Spahić, vlasnik jednog od pulskih apartmana koji prima i kućne ljubimce. U njegov su apartman "Casa dei fiori" u Tartinijevoj ulici dobrodošli svi ljubimci, no veli da turisti najčešće na odmor dolaze sa psima.

Deset posto turista dolazi sa psima

- Zbog dlaka koje ipak ostaju, posla je više, ali sve se to da dobro očistiti. Nikada nismo imali neugodnih iskustava. Psi koji dolaze s ljudima na odmor lijepo se ponašaju i nikakvih zamjerki nije bilo ni s naše strane, niti od drugih gostiju, veli nam Spahić, napominjući da kod njega na goste sa psima trenutno otpada oko desetak posto turista.

Ljubimci su, jasno je to postalo i turističkom sektoru, dio obitelji pa se i oni, a posebice psi, trebaju uvrstiti u planiranje turističkih odmora.

Upravo je zbog toga Klaster južne Istre, koji okuplja turističke zajednice Pule, Medulina, Fažane, Vodnjana, Ližnjana i Marčane, krenuo s projektom južne Istre kao pet friendly destinacije.

- "South Istria - Pet Friendly" je realiziran s ciljem brendiranja cijele destinacije južne Istre prilagođene kućnim ljubimcima, ističe Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pula koja je na nedavnom predstavljanju projekta prezentirala i vizualni identitet novog turističkog proizvoda koji glasi South Istria Limitless.

Tiskana brošura u 15.000 primjeraka

U sklopu projekta krenut će se s promocijom južne Istre kao pet friendly destinacije putem društvenih mreža i online oglašavanja, ali i brošure koja je tiskana u 15.000 primjeraka, a koja sadrži bitne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca koji dolaze kod nas na odmor; od pet friendly smještanih do ugostiteljskih objekata koji primaju ljubimce do plaža za pse.

- Kućni ljubimac danas postaje član obitelji i samim time produžuje pred i pod sezonu. Naši gosti koji dolaze na destinaciju su vrlo važni .u privatnom smještaju kućne ljubimce prima ukupno 97 apartmana i 69 kuća za odmor, odnosno ukupno 840 kreveta

  • Arena Hospitality grupa u svojim objektima dozvoljava prihvat ljubimaca u kampovima i resortu, dok je u hotelima zabranjen boravak s kućnim ljubimcem
  • U Fažani u kampu Pineta sav je kapacitet pet frendly (600 parcela i 50 mobil homova), kao i u kampu Bi village: kompletan kamp (1.450 parcela) i 120 jedinica u čvrstim objektima
  • od manjih hotelskih objekata na području Pule ljubimce primaju na upit Hotel Amfiteatar i Hotel Galija u Puli, Vella Nera u Ližnjanu, Heritage hotel Chersin u Fažani i u Vodnjanu kamp Papafigo

Što se tiče ugostiteljskih objekata u koje turisti mogu sa svojim psima, iz pulskog TZ-a ističu kako se kao pet friendly na razni klastera izjasnilo ukupno 168 restorana i ugostiteljskih objekata.

Hotel Galija u Puli

Iz pulskog hotela 'Galija', smještena u centru grada, doznajemo da njima već na stranicama kod bookinga piše da primaju kućne ljubimce i to je jedan od razloga što ih ljudi često i biraju, tim više što su jedan od rijetkih hotela u Puli u kojem možete odsjesti sa psom. Naravno, za pse se dodatno plaća, i to 165 kuna dnevno po psu.

Sa psima najčešće dolaze, doznajemo, Austrijanci i Nijemci, ali u zadnje vrijeme sve više i domaći gosti.

Do sada, veli nam recepcionerka Jelena Briški, nisu imali nikakvih problema s četveronožnim gostima.

- Sve se sobe uvijek generalno čiste nakon takvih posjeta, a i većina je pasa već naučena na odmor sa svojim vlasnikom pa ne rade nikakvu štetu. Vlasnici su obzirni, a psi dobro dresirani i nikakvih problema s takvim gostima nema, veli nam.

U autobus može, u taxi baš i ne

Psi (do 30 centimetara u grebenu) mogu i u autobus Pulaprometa u kojima je dopušten i prijevoz drugih kućnih ljubimaca, no samo u odgovarajućim transportnim kutijama ili torbama. Za njih se ne naplaćuje dodatna karta.

Dopušten je i prijevoz pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, uz uvjet da pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu. Tko kontrolira visinu pasa koji ulazi u autobuse, ostaje nejasno.

S druge strane, većina taksista dozvoljava prijevoz pasa, no ukoliko su oni u transporterima, pa se tako de facto u njih mogu voziti smo manji psi.

Psi mogu posjetiti Arenu/Pixabay

U Puli i okolici turisti mogu koristit i brojne dodatne sadržaje i atrakcije.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo tako nam je pojasnio da turisti često pitaju za ulazak s kućnim ljubimcima (uglavnom psima) i u sve objekte to dozvoljavaju, dok nam je Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula kazala da ulazak psima, nažalost, ne dozvoljavaju veterinari, no kako su razmišljali o tome da ih pitaju da se tako nešto dozvoli.

Nažalost, turističke zajednice nisu imale podatak o broju dolazaka i strukturi turista s kućnim ljubimcima, budući da booking turisti realiziraju direktno s vlasnicima smještajnih kapaciteta, no nadaju se da će se brojke nakon promocije zasigurno povećati


FOTO: Pixabay, Hotel Galija

Nastavite čitati

Istra
 

Kuda će Valter Flego, kuda pulska Zračna luka, što će novog o SRC-u Valkane reći gradonačelnik Zoričić?

Sutra pišemo gdje Valter Flego namjerava raditi nakon okončanja karijere europskog parlamentarca, o tome zašto pulska Zračna luka ne uspijeva izaći iz ponora te o detaljima proširenja osnovne škole Šijana, gdje će dodatna zgrada osigurati radni prostor za 168 učenika * U 11 sati  pulski gradonačelnik Filip Zoričić održat će konferenciju za novinare, na kojoj će pričati o zahtjevima za povratom sportsko-rekreacijskog centra Valkane, zahtjevima djelatnika gradskih vrtića za većim plaćama, predstojećem prvom Pula Prideu za pet dana... Pratit ćemo presicu uživo

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.