Biznis

ANALIZA POTENCIJALNIH KUPACA

BUDUĆNOST ULJANIKA? Nekretnine, otpad, turizam: Rijetki su ozbiljni ponuditelji

Čini se da su Talijani, Izraelci i Rumunji jedini ozbiljni ponuditelji ali teško je procijeniti tko će od njih sudjelovati na dražbi za desetak dana. I dalje postoji velika šansa da se Uljanik proda u bescjenje nekom kvazi investitoru spekulativnih namjera


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Čini se da su Talijani, Izraelci i Rumunji jedini ozbiljni ponuditelji ali teško je procijeniti tko će od njih sudjelovati na dražbi za desetak dana. I dalje postoji velika šansa da se Uljanik proda u bescjenje nekom kvazi investitoru spekulativnih namjera

Šest je tvrtki iskazalo interes za kupovinu pulskog brodgradilišta. Hoće li se svih šest pojaviti na dražbi koja je zakazana za 04.03.2024. zasad nije poznato. Kratka analiza njihovih ponuda pokazuje da u stvari nema puno kvalitetnih gospodarstvenih subjekata. Analizu počinjemo najmanje atraktivnim ponuditeljima.

Eko Bor - između otpada i turizma

Slovenska tvrtka Eko bor d.o.o. iz Nove Gorice za Uljanik je ponudila 3.500.000 eura. Tvrtka se bavi otkupom i trgovinom raznih vrsta otpada.

- Tvrka Eko Bor d.o.o specijalizirana je u trgovinom raznih vrsta otpada poput željeza, papira, plastike te, posljednjih godina i staklom, piše u njihovim promo materijalima.

U Uljaniku bi nastavili proizvodnju ali bi se, uz izmjenu koncesije, bavili i drugim poslovima. Budućnost vide i u turističkim potencijalima Uljanika pa traže da im se u tom smislu garantira koncesija do 2100. godine.

Adria Mont - sinergija Via Roma

Tvrtka Adria Mont iz Rijeke zapošljava tridesetak radnika. Svoju početnu ponudu od 6.500.000 eura spustili su na 5.000.000 eura uz kaparu od 500.000 eura. U Uljaniku bi, kažu, za 3 godine maksimalizirali proizvodne kapacitete, diverzificirali portfelj i uspostavili „sinergiju brodograđevne i naftne industrije”.

Kao što smo pisali, tvrtka Adria Mont ima dosta nezgodne prtljage koje se odnose na prijevaru radnika i financijske malverzacije zbog kojih su neki od članova obitelji koja kontrolira tvrtku mjesecima bili pritvoru u Via Roma.

La Maison - real estate masonerija

Tvrtka La Maison Real Estate iz ciparske Nikozije za mogućnost kupovina Uljanika doznala je dok su ispitivali mogućnosti ulaganja u pulske nekretnine. Nude osam do devet milijuna eura uključujući i plaćanje dugova.

Kao što smo nedavno izvijestili, za početak su u Uljanikovu proizvodnju spremni uložiti 20 do 50 milijuna eura.

Israel Shipyards - ratna klijentela

Tvrtla Israel Shipyards Ltd ima 60 godina iskustva u brodograđevnoj industriji trgovačkih i ratnih brodova s brojnom klijentelom koja uključuje i izraelsku vojnu mornaricu. Tvrtka je izlistana na burzi u Tel Avivu a u svom portfelju ima flotu brodova i komercijalne luke. Tvrtka je od Uljanika naručila dok vrijedan više milijuna eura i svakako je zainteresirana da ta gradnja ne propadne. U ponudi su naglasili da je dok „ ključni obrambeni projekt israelskog Ministarstva obrane”.

Za udio države u Uljaniku Izraelci nudi 5-6 milijuna eura uz zamrzavanje postojećih dugova i stečaja. Ovdje treba naglasiti znakovitu izjavu Roberta Blažinovića, ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji je naglasio da su ratni brodovi svakako jedan od izlaza za pulski škver.

- Treba razmišljati u kontekstu vremena u kojem živimo u kojem je brodogradnja itekako potrebna. To su svakako radni brodovi, možemo razgovarati o visoko luksuznim putničkim brodovima poput kruzera, neka brodogradilišta su ih već uspješno isporučila naručiteljima, i treće moramo se okretati ratnim brodovima, zaključio je Blažinović.

Micoperi - ne zanimaju ih dugovi i sindikati

Talijanska tvrtka Micoperi iz Ravenne već se 70 godina bavi proizvodnjom opreme za istraživanje plina i nafte u podmorju. S obzirom da su podaci potrebni za dubinsko istraživanje Uljanikovih dubioza isključivo na hrvatskom jeziku, Talijani traže 3 do 6 mjeseci za dostavljanje ozbiljne ponude. Nisu zainteresirani za servisiranje postojećih dugova, zadržavanje postojećih sindikalni prava već za stvaranje nove kompanije. Postojeći radnici Uljanika trebali bi biti na raspolaganju i na drugim lokacijama talijanske tvrtke diljem svijeta.

Pulsko brodogradilište vide kao prostor u kojem brodgradnja više ne može biti glavna djelatnost te predlažu djelatnosi poput održavanja naftnih offshore postrojenja, rezalište sličnih postrojenja, proizvodnju dijelova za naftnu, plinsku i zelenu industriju, te offshore hub za zelenu energiju.

GSP Offsore - tajkun s Crnog mora

Rumunjska tvrtka GSP Offshore iz Konstance zainteresirane je za nastavak brodograđevne djelatnosti ali tek nakon detaljne dubinske analize za koju tvrde da ju trenutno nije moguće kvalitetno provesti. Smatraju da je za nastavak proizvodnje potrebna pomoć vlade i diverzifikacija budućeg poslovanja uključujući i naftu, plin i zelene energije.

Tvrtka u vlasništvu Gabriela Comanescua, kontroverznog tajkuna sa jakim političkim vezama, u Puli želi otvoriti svoje mediteranski središte.

Čini se da su Talijani, Izraelci i Rumunji jedini ozbiljni ponuditelji ali teško je procijeniti tko će od njih sudjelovati na dražbi za desetak dana. I dalje postoji velika šansa da se Uljanik proda u bescjenje nekom kvazi investotoru spekulativnih namjera.

Za dubinsko razumijevanje situacije treba uzeti u obzir da se bliži rok od 120 dana, kada po sluvu zakona, zbog velikih dugovanja nastupa stečaj, točnije stečaj na kvadrat koji će, ako se proglasi, predstavljati smrtonosni udarac za pulski škver.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.