Biznis

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA

Hoće li plin zaista poskupjeti za enormnih 86 posto?

Uz sve ostale troškove koji čine finalnu potrošačku cijenu, poskupljenje plina trebalo bi rezultirati 59 do 86 posto višim računima za rezidencijalne potrošače, ovisno u kojem dijelu Hrvatske se nalaze, saznaju kolege iz Jutarnjeg lista


 
1 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Uz sve ostale troškove koji čine finalnu potrošačku cijenu, poskupljenje plina trebalo bi rezultirati 59 do 86 posto višim računima za rezidencijalne potrošače, ovisno u kojem dijelu Hrvatske se nalaze, saznaju kolege iz Jutarnjeg lista

Jutarnji list danas piše o drastičnom poskupljenju plina, a vijest prenosi i HINA.

Dramatičan dopis stigao je, navode, sredinom prosinca Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, i to od strane Udruženja opskrbljivača i distributera plinom Hrvatske gospodarske komore.

Iako se u široj javnosti već dugo najavljuje nadolazeće poskupljenje plina od 1. travnja ove godine, razmjeri problema nikad nisu bili jasno prezentirani kao u ovom dopisu u posjedu Jutarnjeg lista.

Tako će, prema proračunima Udruženja, regulirana cijena plina za sljedeću plinsku godinu (od 1. travnja 2022.) iznositi oko 43,91 euro po megavatsatu, što je čak 133 posto više nego ove godine, i što bi u konačnici, uz sve ostale troškove koji čine finalnu potrošačku cijenu, trebalo rezultirati 59 do 86 posto višim računima za rezidencijalne potrošače, ovisno u kojem dijelu Hrvatske se nalaze.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković danas je istaknuo kako će Vlada i svi njeni resori raditi na tome da ne dođe do značajnijeg udara na standard građana zbog rasta cijena energenata.


Nastavite čitati

Zlatko Dalić: 'Htjeli su me rušiti. Nemamo puno vremena za slavlje, čeka nas težak posao protiv Argentine'

"Ako Bog da, neka se ovako nastavi još i u ove dvije utakmice, neka pozitiva bude oko nas i dok sam ja izbornik reprezentacije, ona će biti središte okupljanja ljubavi, kvalitete, domoljublja i zajedništva. Kome god to smeta, neka se drži dalje od nas. U tom periodu kad sam preuzeo kormilo reprezentacije, postojala je sumnja u moj rad, mediji nisu bili toliko na mojoj strani i htjeli su me srušiti, ali eto sve se potpuno preokrenulo i danas uživamo u maksimalnoj podršci", rekao je jutros Zlatko Dalić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.