republika - dugi
Biznis

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA

Hoće li plin zaista poskupjeti za enormnih 86 posto?

Uz sve ostale troškove koji čine finalnu potrošačku cijenu, poskupljenje plina trebalo bi rezultirati 59 do 86 posto višim računima za rezidencijalne potrošače, ovisno u kojem dijelu Hrvatske se nalaze, saznaju kolege iz Jutarnjeg lista


 
1 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Uz sve ostale troškove koji čine finalnu potrošačku cijenu, poskupljenje plina trebalo bi rezultirati 59 do 86 posto višim računima za rezidencijalne potrošače, ovisno u kojem dijelu Hrvatske se nalaze, saznaju kolege iz Jutarnjeg lista

Jutarnji list danas piše o drastičnom poskupljenju plina, a vijest prenosi i HINA.

Dramatičan dopis stigao je, navode, sredinom prosinca Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, i to od strane Udruženja opskrbljivača i distributera plinom Hrvatske gospodarske komore.

Iako se u široj javnosti već dugo najavljuje nadolazeće poskupljenje plina od 1. travnja ove godine, razmjeri problema nikad nisu bili jasno prezentirani kao u ovom dopisu u posjedu Jutarnjeg lista.

Tako će, prema proračunima Udruženja, regulirana cijena plina za sljedeću plinsku godinu (od 1. travnja 2022.) iznositi oko 43,91 euro po megavatsatu, što je čak 133 posto više nego ove godine, i što bi u konačnici, uz sve ostale troškove koji čine finalnu potrošačku cijenu, trebalo rezultirati 59 do 86 posto višim računima za rezidencijalne potrošače, ovisno u kojem dijelu Hrvatske se nalaze.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković danas je istaknuo kako će Vlada i svi njeni resori raditi na tome da ne dođe do značajnijeg udara na standard građana zbog rasta cijena energenata.


Nastavite čitati

Most uvjeren da će imati ključnu političku ulogu nakon izbora

Grmoja je zamjerio komercijalnim televizijama što nisu organizirale predstavljanje stranaka u udarnim terminima. Dodao je: "Zašto, ako Andrej Plenković ne želi doći, ne pozovu pet predstavnika relevantnih političkih stranaka da govore u udarnom terminu. Ako ne organizirate sučeljavanje zato što Plenković ne želi doći, onda tvrdim da vi igrate za Plenkovića samim tim postupcima"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.