Biznis

Politika dirigira

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street porastao, napetosti oko Ukrajine popuštaju

„Tržište dionica lijepo je poraslo zahvaljujući ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Posljednjih dana tržišta pokreću ili Putin i njegovi planovi u vezi Ukrajine ili predsjednik Feda Jerome Powell i njegovi planovi u vezi kamatnih stopa”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Wealthspire Advisors


 
2 min
HINA

„Tržište dionica lijepo je poraslo zahvaljujući ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Posljednjih dana tržišta pokreću ili Putin i njegovi planovi u vezi Ukrajine ili predsjednik Feda Jerome Powell i njegovi planovi u vezi kamatnih stopa”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Wealthspire Advisors

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje popuštanju napetosti oko Ukrajine, s obzirom da je Rusija povukla dio vojske s ukrajinske granice.

Dow Jones porastao je 422 boda ili 1,22 posto, na 34.988 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,58 posto, na 4.471 bod, a Nasdaq indeks 2,53 posto, na 14.139 bodova.

Nakon tri dana oštrog pada, ti su indeksi porasli nakon vijesti da Rusija povlači dio vojnika s ukrajinske granice jer su završile vojne vježbe.

Premda Bijela kuća i dalje tvrdi da je Rusija spremna za napad, popuštanje napetosti ohrabrilo je ulagače na burzama.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene su dionica porasle, a najviše u tehnološkom, u prosjeku za 2,7 posto.

Najviše je, pak, pao energetski sektor, za 1,4 posto, što je posljedica pada cijena nafte jer su popustila strahovanja od poremećaja opskrbe plinom i naftom iz Rusije.

„Tržište dionica lijepo je poraslo zahvaljujući ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Posljednjih dana tržišta pokreću ili Putin i njegovi planovi u vezi Ukrajine ili predsjednik Feda Jerome Powell i njegovi planovi u vezi kamatnih stopa”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Wealthspire Advisors.

Tržište je već tjednima pod pritiskom jer zbog inflacije u SAD-u, koja je dosegnula najviše razine u 40 godina, američka središnja banka mora povećati kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstva i tržišta dionica.

Jučer je objavljeno da su proizvođačke cijene porasle znatno više nego što su analitičari očekivali, što ukazuje na daljnje jačanje inflacijskih pritisaka i potvrđuje teze da bi Fed trebao agresivno zaoštriti monetarnu politiku.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Feda uslijediti u ožujku, i to vjerojatno za 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Posljednjih godina rast gospodarstava i tržišta kapitala poticala je vrlo labava monetarna politika središnjih banaka, uz izdašne fiskalne poticaje, no s obzirom na rast inflacije, jasno je da se razdoblje jeftinog novca bliži kraju.

Podršku tržištu pružaju, pak, dobri poslovni rezultati kompanija. Od 370 tvrtki iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća za proteklo tromjesečje, njih 78 posto nadmašilo je po dobiti očekivanja analitičara.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 posto, na 7.608 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,98 posto, na 15.412 bodova, a pariški CAC 1,86 posto, na 6.979 bodova.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Svijet kasni u postizanju ciljeva koji se odnose na okoliš, zdravlje i glad

UN-ovo godišnje izvješće o održivom razvoju rangira učinak svoje 193 države članice u provedbi 17 opsežnih „ciljeva održivog razvoja“ (SDG), koji uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, proizvodnju čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti. Utvrđeno je da se niti jedan od 17 ciljeva neće ostvariti do 2030., a većina ciljeva pokazuje „ograničen napredak ili nazadovanje“

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.