Biznis

S ciljem diversifikacije ribolovnog gospodarstva

U Rovinju otvoren Razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije

Centar se nalazi nutar kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat i nasao je u sklopu EU projekta ARGSO koji je u suradnji s talijanskim parterima započeo 1. travnja 2020., a završava s 30. lipnja 2023. godine. Ukupna mu je vrijednost 5.725.155,00 eura, a za aktivnosti Istarske županije osigurano je 394.825,00 eura od čega je 85 % novca financirano iz Europske unije * Očekuje se da će se kroz ovaj projekt usvojiti održiva ponašanja i prakse u ribarskom sektoru kako bi se očuvali i zaštitili morski resursi, usvojila znanja i razvile mogućnost


 
4 min
Istra24
foto: Županija istarska - Regione Istriana

Centar se nalazi nutar kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat i nasao je u sklopu EU projekta ARGSO koji je u suradnji s talijanskim parterima započeo 1. travnja 2020., a završava s 30. lipnja 2023. godine. Ukupna mu je vrijednost 5.725.155,00 eura, a za aktivnosti Istarske županije osigurano je 394.825,00 eura od čega je 85 % novca financirano iz Europske unije * Očekuje se da će se kroz ovaj projekt usvojiti održiva ponašanja i prakse u ribarskom sektoru kako bi se očuvali i zaštitili morski resursi, usvojila znanja i razvile mogućnost

Istarska županija partner je na EU projektu ARGOS - „Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom kao sredstvo zaštite morskih resursa u Jadranskom moru“, sufinanciranog u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Najznačajnija projektna aktivnost Istarske županije kroz ovaj projekt je uspostava Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije, koji je danas svečano i otvoren, a nalazi se unutar kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.

foto: Županija istarska - Regione Istriana

Zamjenik župana Tulio Demtlika kazao je ovom prilikom kako će uloga Centra biti razvoj ribarstva i akvakulture na području Istarske županije kroz suradnju znanstvenika, ribara i ribarske industrije putem inovativnih načina dodavanja vrijednosti ulovu te diversifikacije ribolovnog gospodarstva uz zaštitu i očuvanje mora i ribljeg fonda

„Ribarstvo je tradicija i kultura u Istri, a danas je važno i u turističkoj promociji naše regije kao vrhunske gastronomske destinacije. Naša je uloga zaštititi naše Jadransko more koje se danas suočava s mnogim opasnostima, od klimatskih promjena do prevelikog zagađenja, i upravo kroz Centar sada imamo priliku povezati sve naše institucije s obje strane Jadrana, i s hrvatskog i talijanskog dijela, u jednu sinergiju koja će nam omogućiti daljnji razvoj ribarstva, ali i održivo upravljanje morem”, poručio je zamjenik župana Demetlika zahvalivši se Ministarstvima poljoprivrede Republike Hrvatske i Republike Italije, te ostalim partnerima na projektu na potpori i kreiranju pozitivne sinergije koja je vidljiva od ribara na moru do najviših tijela vlasti uključenih država.

Promovirati ribarstvo i među mlađim generacijama

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kazao je kako svaki kutak Rovinja odiše ribolovnom tradicijom koja je i danas prisutna i živa u gradu.

„Upravo mi je zbog toga drago što se ovaj Centar nalazi u Rovinju. Naročito iz razloga što se na području našeg grada nalazi i Centar za istraživanje mora, prestižna institucija dugogodišnje tradicije, koja se također bavi očuvanjem morskog i obalnog ekosustava. Vjerujem kako će se na ovaj način postići nužna sinergija za zaštitu naših prirodnih resursa, ali i za razvoj ribarstva, sektora kojem je danas više nego ikad potreban svaki oblik podrške s obzirom na sve izazove današnjice. Zato moramo stati uz naše ribare, zaštitit ih te promovirati ribarstvo i među mlađim generacijama, kako bi se ta tradicija mogla nastaviti i dalje.“ – poručio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

foto: Županija istarska - Regione Istriana

Posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić je kazao kako je Centar značajan iskorak u stvaranju uvjeta za bolju valorizaciju tradicije ribarstva i za bolju suradnju sa znanstvenim i stručnim institucijama i agencijama, te partnerima iz inozemstva. „Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 670 ugovora vrijednih 20,8 milijuna eura u kojima su sudjelovale lokalne akcijske grupe za ribarstvo i mnogi drugi koji se bave ribarstvom, što pokazuje veliku brigu koje Ministarstvo vodi o ribarstvu.“ – naglasio je posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Bartolić.

Ukjučeno je 8 hrvatskih i 6 talijanskih subjekata

Prisutnima se obratio i vodeći partner na projektu, predstavnik Regije Friuli Venezia Giulia Alberto Fonzo.

Projekt je započeo 1. travnja 2020., a završava s 30. lipanja 2023. godine. Ukupna mu je vrijednost 5.725.155,00 eura, a za aktivnosti Istarske županije osigurano je 394.825,00 eura od čega je 85 % novca financirano iz Europske unije.

Osim regije Friuli Venezia Giulia, koja je vodeći partner, ostali partneri u projektu s talijanske strane su regije Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Molise i  Puglia te Institut za biološke resurse i morske biotehnologije u sklopu Nacionalnog istraživačkog centra (IRBIM CNR) u Anconi dok su iz hrvatske strane to; Istarska županija,  Primorsko-goranska županija,  Zadarska županija, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinska županije (RERA), Dubrovačko-neretvanska županija te Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR). Pridruženi članovi projekta su talijansko  Ministarstvo poljoprivrede, prehrambene i šumarske politike te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Opći cilj projekta je promicanje zajedničkog integriranog pristupa koje će se provoditi na više razina, a orijentirane su na izravno i neizravno smanjenje pritiska ribarskih i akvakulturnih aktivnosti na morsko okruženje.

Namjerava se konsolidirati  dijalog između talijanskih i hrvatskih institucija relevantnih za upravljanje ribarstvom i akvakulturnim aktivnostima kako bi se uspostavio koordinirani okvir za upravljanje jadranskim ribljim resursima te ojačati proces donošenja odluka utemeljenih na znanju, u okviru upravljanja jadranskim ribljim resursima, uspostavljanjem stalne znanstvene mreže između znanstvenih i istraživačkih centara, promičući razmjenu znanja i razvoj novih zajedničkih znanja.

Očekuje se da će se kroz ovaj projekt usvojiti održiva ponašanja i prakse u ribarskom sektoru kako bi se očuvali i zaštitili morski resursi, usvojila znanja i razvile mogućnosti, posebice u vidu prostorno-planske dokumentacije, za pokretanje inovativnog uzgoja u zatvorenim kopnenim ili platformskim sustavima, te razmotrile mogućnosti za uzgoj na otvorenom moru ne dovodeći u pitanje proizvodni kapacitet okoliša.


Nastavite čitati

Istra
 

U Poreču djeci na raspolaganju veliki izbor ljetnih kampova - mogu birati između sporta, plesa, zabavnih i edukativnih aktivnosti

Glavni motiv kod organizacije ljetnih kampova i programa je djeci i mladima pružiti vrijeme ispunjeno druženjem, kreativnim i sportskim aktivnostima, timskim radom, edukacijama i prijateljstvom. Svakog ljeta kroz brojne ljetne kampove i programe u Poreču prođe više od tisuću djece, navode iz Grada Poreča * Sve informacije o sportskim kampovima svi zainteresirani mogu dobiti kod Sportske zajednice Grada Poreča ili direktno od klubova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.