Crna kronika

opreza nikad dosta

Facebook status uznemirio pulsku javnost. Iz policije tvrde: Za sada nema dokaza da se radilo o pokušaju otmice djeteta

Za sada na području Istre nije bilo evidentiranih događaja otmice djece, no iz PU istarske ističu da policija odmah postupa po svim dojavama koje ukazuju na mogućnost da je na štetu djeteta počinjeno kazneno djelo ili neko drugo protupravno ponašanje


 
5 min
Borka Petrović
Ilustracija: Pixabay

Za sada na području Istre nije bilo evidentiranih događaja otmice djece, no iz PU istarske ističu da policija odmah postupa po svim dojavama koje ukazuju na mogućnost da je na štetu djeteta počinjeno kazneno djelo ili neko drugo protupravno ponašanje

Nakon što se, putem društvenih mreža, proširila priča da je u Štinjanu zabilježen potencijalni pokušaj otmice razgovarali smo s majkom osmogodišnje djevojčice (podaci poznati redakciji) o kojoj se radilo.

Ispričala nam je kako je prije nekoliko dana malena šetala sa psom u društvu sestrične. U jednom trenutku je ostala sama i tada joj je prišao nepoznati muškarac "sav u crnom, sa šarenim tenisicama", koji ju je zgrabio za ruku i nije htio pustiti. Nakon što ga je pas dvaput ugrizao, nepoznati je muškarac otrčao.

Ni majka sama nije mogla procijeniti je li se događaj dogodio na način kako je malena ispričala, no veli da nije odustajala od svoje priče i u svemu joj se činila iskrena i jako uplašena. Stoga je obavijestila policiju koja je odmah obavila sve potrebne izvide.

Za sada nema dokaza o pokušaju otmice

Je li djevojčica u strahu prilazak muškarca krivo protumačila ili je doista to bio pokušaj kaznenog djela upitali smo PU istarsku koja nam je odgovorila da su 17. veljače zaprimili prijavu da je oko 20 sati djetetu sa psom u Štinjanu pristupio nepoznati muškarac, koji se udaljio nakon što ga je pas ugrizao.

- Radnje koje su dosad poduzete ne ukazuju na pokušaj otmice, no policijski službenici nastavljaju provoditi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Sličan događaj dogodio se, podsjetimo, nedavno u Marčani. Policije navodi da se to dogodilo 19. siječnja kada su zaprimili dojavu da je stariji muškarac u Marčani pristupio djetetu koje se vraćalo iz škole te pozvao dijete da pođe s njim. Dijete se udaljilo i o svemu obavijestilo ukućane koji su pozvali policiju.

Marčanski slučaj još se istražuje

I u ovom slučaju policijski službenici utvrđuju i dalje okolnosti događaja, a u dogovoru s osnovnom školom, policijski službenici održat će edukaciju roditelja kako bi ih uputili kako djeca i roditelji trebaju postupiti u slučajevima kada djeci pristupe nepoznate osobe.

- Te dvije prijave policija je zaprimila ove godine, dok su prošle godine na području Istre zaprimljene tri prijave u kojima se navodi da su djeci pristupile nepoznate osobe i pozivale ih da pođu s njima.

Jedna prijava evidentirana je na području Pule, jedna na području Vodnjana i jedna na području Umaga, doznajemo iz Ureda načelnika PU Istarske. 

U svim je slučajevima policija obavila razgovore s djecom i njihovim roditeljima, pregledane su snimke u onim slučajevima u kojima je postojao videonadzor i za sada u nijednom slučaju nije potvrđeno da se radilo o pokušaju otmice.

Događaji bez svjedoka

- Za napomenuti je da u nijednom zasad prijavljenom događaju nije bilo svjedoka, dodaju iz policije.

Isto tako spominju da su prošle godine bujska i buzetska policija postupale po pričama da se djecu pozivalo da uđu u kombije – po jedan događaj na području Buja i Buzeta. Provedenim izvidima utvrđeno je da ti navodi nisu točni i da se takvi događaji nisu dogodili.

- Za sada na području Istre nije bilo evidentiranih događaja otmice djece, no ističemo da policija odmah postupa po svim dojavama koje ukazuju na mogućnost da je na štetu djeteta počinjeno kazneno djelo ili neko drugo protupravno ponašanje.

Za sada u nijednoj takvoj dojavi nije potvrđeno da se radilo o pokušaju otmice

PU istarska

Kao što smo i naveli, za sada u nijednoj takvoj dojavi nije potvrđeno da se radilo o pokušaju otmice, naglašavaju.

Postoje dobre i loše tajne

Bez obzira na to, policija redovito obilazi područja oko škola u cilju preveniranja protupravnih ponašanja i povećanja sigurnosti djece.

Policijski službenici za prevenciju u školama djeci su dijelili i preventivne slikovnice ''Ne, ne idem'' u kojima se na djeci razumljiv način govori o komunikaciji s nepoznatim osobama.

- Po zahtjevima škola organiziramo i edukativna predavanja roditeljima kako bi ih uputili na koji način djeca i roditelji trebaju postupiti u slučajevima kada djeci pristupe nepoznate osobe.

Roditeljima savjetujemo da nauče svoju djecu da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim ljudima, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih darove, niti s njima ikamo odlaze bez znanja roditelja.

Savjeti za roditelje:

• Naučite svoju djecu da se na drugima ne vidi uvijek imaju li dobre ili loše namjere

• Njegujte osjećaj povjerenja sa svojim djetetom, potičite ga da vam kaže sve što ga muči, pa i ono  čega se srami i što mu stvara neugodu

• Objasnite svom djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga, a zbog loših je tužan i zabrinut. Potaknite svoje dijete da vam povjeri i takve tajne, čak i ako mu je netko od odraslih ili starijih vršnjaka to zabranio

• Osnažite svoje dijete da se zna oduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im zna reći jasno NE i po potrebi pozvati pomoć

 Savjeti za djecu:

• Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i gdje ideš

• Ako ti priđe netko nepoznat i od tebe nešto traži, kaži to mami i tati

• Reci jasno NE kada netko traži da učiniš ono što ne želiš

• Nemoj primati darove od nepoznatih ljudi

• Nikad nemoj ući u vozilo s nepoznatom osobom ako mama i tata to ne znaju

• Mami i tati uvijek možeš sve reći i kad misliš da si nešto skrivi-o/la i kad te je sram


Nastavite čitati

Istra
 

Kipi u IDS-u. Dio članova pita se tko doista vodi stranku: Paus ili Jakovčić?

Nije prvi put da stranački veteran IDS-a Edi Gobo kritizira vodstvo stranke na čelu s aktualnim predsjednikom Daliborom Pausom. Ovaj put na red je došao počasni predsjednik Ivan Jakovčić koji i dalje vuče konce u stranci zbog čega dio članova Pausa smatra marionetom počasnog predsjednika * Postoji li istarska tolerancija i convivenza? IDS-ova političarka pozvala je sve one koji ne razumiju domaću besidu da ostanu „zgor Učke”. Detalje donosimo sutra

Istra
 

20 nam je godina tek!

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“

Istra
 

Motociklist skrenuo izvan kolnika i zabio se u suhozid

Nesreća se dogodila kada je 33-godišnjak upravljao motociklom, pulske registracijske oznake, kolnikom županijske ceste 5192 te se nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, već je skrenuo u desno na travnati teren i udario u suhozid, nakon čega se prevrnuo na kolnik

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.