republika - dugi
Crna kronika

Na suđenju za Uljanik svjedočio direktor 3. maja Edi Kučan

Pravnica Amra Pende, koja je radila u Uljaniku i bila predsjednica nadzornog odbora (NO) Uljanik Plovidbe, a sada radi u Uljanik Brodogradilištu 1865, govorila je o sklapanju ugovora za gradnju novih brodova te je rekla da je bila kriza, knjiga narudžaba prazna, a da su se prijeporni ugovori o gradnji brodova sklapali kako bi se osigurao kontinuitet, tehnološka cjelina i socijalni mir


 
4 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pravnica Amra Pende, koja je radila u Uljaniku i bila predsjednica nadzornog odbora (NO) Uljanik Plovidbe, a sada radi u Uljanik Brodogradilištu 1865, govorila je o sklapanju ugovora za gradnju novih brodova te je rekla da je bila kriza, knjiga narudžaba prazna, a da su se prijeporni ugovori o gradnji brodova sklapali kako bi se osigurao kontinuitet, tehnološka cjelina i socijalni mir

Direktor Brodogradilišta 3. maja Edi Kučan u srijedu je na suđenju u slučaju Uljanik svjedočio o nabavci tzv. panel linije, kazavši da 3. maj radi sa starom panel linijom, da bi nova bila korisna, ali je preuzeta u dijelovima od kojih neki nedostaju te da 3. maj nema novca da ju stavi u funkciju.

U jednoj od nekoliko točaka optužnice u suđenju za tzv. veliki Uljanik, okrivljene se tereti za sklapanje ugovora 3. maja i Uljanika o kupoprodaji postrojenja panel linije za kojom riječko brodogradilište nije imalo potrebe.

Kučan, koji je smijenjen s mjesta direktora 3. maja 2013. pa ponovno imenovan 2019. je rekao da je panel linija bila u Vodnjanu te ju je, nakon pokretanja stečaja u tvrtki Uljanik Proizvodnja opreme, po naputku stečajne upraviteljice, rastavio i preuzeo 3. maj.

Panel liniji nedostaje softverski dio, a da bi mogla raditi trebalo bi napraviti građevinsku podlogu i obaviti druge pripreme za što 3. maj, kako je rekao, nema novca. Do sada ju nisu uspjeli ni prodati, jedna tvrtka je zainteresirana da se stavi u funkciju, ali je i za to potreban novac kojega 3. maj nema, svjedočio je Kučan. 

Upitan je li u 3. maju sanirana trasa velike dizalice, je li obavljena sanacija otpadnih voda i drugi planirani radovi, odgovorio je da nije, jer nije bilo novca te je dodao da su u programu restrukturiranja bila osigurana sredstva kojima se to moglo sanirati.

Kučan je potvrdio da 3. maj ima 40 posto vlasništva u dvije inozemne tvrtke, odnosno u dva broda, "Verudi" i "Stoji" te da su, koliko zna, ranijih godina te tvrtke iskazivale gubitak, a sada posluju korektno i pozitivno. Koliko mu je poznato, obje su opterećene hipotekama.

Riječ je o točki optužnice koja obuhvaća ugovor o kupnji dionica dviju inozemnih kompanija bez prethodne procjene vrijednosti. Tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorena potraživanja koja je 3. maj imao kao podizvođač na izgradnji triju brodova.

Pravnica Amra Pende, koja je radila u Uljaniku i bila predsjednica nadzornog odbora (NO) Uljanik Plovidbe, a sada radi u Uljanik Brodogradilištu 1865, govorila je o sklapanju ugovora za gradnju novih brodova te je rekla da je bila kriza, knjiga narudžaba prazna, a da su se prijeporni ugovori o gradnji brodova sklapali kako bi se osigurao kontinuitet, tehnološka cjelina i socijalni mir. 

Svi optuženi tvrde da nisu krivi

Optužnicom se šestorici okrivljenih stavlja na teret da su od siječnja 2010. do studenoga 2016. ugovorili gradnju četiriju brodova za prijevoz rasutih tereta, tzv. bulk carriera za Uljanik Plovidbu po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova iako su bili svjesni da će to rezultirati teško nadoknadivim gubitkom za pulsko brodogradilište.

Pende je opovrgla navode dvojice svjedoka da je članovima NO 3. maja u telefonskim konzultacijama netočno rekla da su brodovi, u kojima je 3. maj potom stekao 40 posto vlasništva, bez hipoteka. Vozarine su bile u padu i ne zna jesu li pokrile održavanje, ali je to rezultiralo gubicima, sve do 2018. kada se cijene vozarina počinju oporavljati, kazala je. 

Suđenje u slučaju Uljanik počelo je lani u prosincu, trinaest optuženika, uglavnom bivših čelnih ljudi Uljanika, optuženo je zbog gospodarskog kriminala kojim je počinjena šteta od oko 119 milijuna eura, a svi su se izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Zbog ekonomičnosti, u siječnju je postupak razdvojen pa su sada, u postupku koji se odnosi na tzv. veliki Uljanik, okrivljeni bivši član uprave brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić, bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac, bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda, bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktor 3. maja Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

U drugom postupku, tzv. malom Uljaniku, sudi se bivšem direktoru pulske Uljanik plovidbe Dragutinu Pavletiću, bivšem direktoru 3. maja Zdravku Plišku i Uljanik plovidbi, koja je promijenila ime u Alpha Adriatic. Bivše čelne ljude Uljanik Plovidbe i 3. maja tereti za poticanje na ugovaranje pozajmice i subvencijsku prijevaru.

Pavletića se tereti da je s ciljem da za svoju tvrtku nezakonito pribavio novac od 3. maja, koji je bio dužan pridržavati se pravila o državnim potporama, zatražio kratkoročnu pozajmicu. Tu pozajmicu je 3. maj odobrio pa je zaključen ugovor o kratkoročnom zajmu, a vraćen je manji dio novca. Na teret mu se stavlja i da je, s nakanom da ih za svoju tvrtku nedopušteno iskoristi, sredstva državne potpore, koje je bio obvezan proslijediti 3. maju, zadržao za svoju tvrtku.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.