Crna kronika

"POKVARENA JAJA" & "PAVIJAN"

Zadarski sud oslobodio Ćustića i Vrkića zbog vrijeđanja premijera na facebooku

Sud je zaključio da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost


 
2 min
HINA
Pixsell

Sud je zaključio da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost

Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Ksenija Bratković, donijela je oslobađajuće presude u postupcima koje je protiv Mladena Ćustića te Hrvoja Vrkića pokrenula policija zbog vrijeđanja premijera Andreja Plenkovića na društvenim mrežama.

Glasnogovornik zadraskog suda Davor Dubravica podsjetio je u petak kako se Ćustiću i Vrkiću stavljalo na teret da su 20. siječnja na facebook stranici "Kalelarga Zadar“ na objavljeni članak "Premijer Plenković posjetit će Maslenicu i odati počast poginulim braniteljima“ objavili uvredljive i omalovažavajuće komentare.

Ćustić je objavio komentar "Triba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik", a Vrkić "Udri munjo, pukni grome.. zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini".

Temeljem toga, optuženi su da su narušili javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem premijera koji je 21. siječnja došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti.

Sud smatra da se u konkretnim slučajevima radi o tzv. vrijednosnim sudovima te da okrivljenici izražavaju nesporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića koji je predsjednik vlade, a što je vidljivo iz formulacija koje su upotrijebili, nazivajući ga pavijanom, narcisoidnim jadnikom i izjavljujući da ga treba dočekati pokvarenim jajima.

Sud primjećuje da djelo nije počinjeno u blizini Andreja Plenkovića, da on nije podnositelj prijedloga za progon okrivljenika, već da su okrivljenici dan uoči njegovog dolaska na zadarsko područje ispod teksta lokalnog portala napisali komentare u kojima nisu pozivali na nasilje, već su izrazili svoje političke stavove je li konkretan predstavnik vlasti, po njihovom subjektivnom mišljenju, pozitivna ili negativna osoba, naveo je glasnogovornik.

Sud je zaključio da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost.

Prema recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, kojima se priklonio i zadarski Općinski sud, svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima.

Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge, zaključio je Dubravica.


Nastavite čitati

Od 1. siječnja Radnicima rastu neoporezivi primici koje im poslodavci mogu isplatiti

Maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja iduće godine porasti na 700 eura, što je 36,38 eura više od trenutnih 663,62 eura.* Među ostalim stavkama, raste i neoporezivi iznos nagrada za radne rezultate i novčana paušalne nagrada za troškove prehrane

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.