IT & Tech

ISTARSKI SVEMIRSKI PROGRAM

BESPILOTNA LETJELICA HISTRION U troposferu će se lansirati pomoću balona punjenog helijem

Pozivamo roditelje, none i noniće da sa svojim najmlađima dođu i pogledaju lansiranje autonomne bespilotne letjelice H303HP koja će put troposfere pomoću specijalnog balona punjenog helijem, poručuju organizatori


 
1 min
Borka Petrović
S lanjskog lansiranja

Pozivamo roditelje, none i noniće da sa svojim najmlađima dođu i pogledaju lansiranje autonomne bespilotne letjelice H303HP koja će put troposfere pomoću specijalnog balona punjenog helijem, poručuju organizatori

Istarski svemirski program (Astronomska udruga Vidulini) sa svojim članovima, suradnicima, partnerima (Industrijsko-obrtnička škola Pula i drugima) lansirat će edukativno-promotivnu bespilotnu letjelicu HISTRION 303 Herman Potočnik (H303HP) u sklopu događanja ovogodišnjeg Svjetskog tjedna svemira koji se obilježava od 4. do 10. listopada. 

Letjelica će se lansirati ove subote, 8. listopada, s poligona ispred Industrijsko-obrtničke škole Pula (Rizzijeva 40).

Pristup cijelom postupku priprema i lansiranja letjelice te praćenja njezina leta otvoreno je za javnost  u vremenu od 11:30 do 13:30 sati, s tim da se samo lansiranje očekuje između 12:30 i 13:30 sati.

Inače, troposfera je sloj koji leži uz površinu Zemlje. Najniži je, najgušći i najtopliji dio Zemljine atmosfere kojem je prosječna visina u srednjem pojasu 10 do 12 kilometara.

Pogled na Zemlju s letjelice Histrion 302

- Pozivamo roditelje, none i noniće da sa svojim najmlađima dođu i pogledaju lansiranje autonomne bespilotne letjelice H303HP koja će put troposfere pomoću specijalnog balona punjenog helijem, poručuju organizatori.

Letjelica je nazvana po Hermanu Potočniku, građaninu Pule, čovjeku koji je prije gotovo stotinu godina napisao fundamentalnu knjigu s područja astronautike "Problem vožnje po svemiru". Knjiga je svojevrsna "Biblija" u svijetu znanosti i tehnike, a koji je mnogim sugrađanima nažalost nepoznat.

Za djecu od 4 do 12 godina starosti pripremljene su dvije radionice (besplatne) koje će voditi suradnice Astronomske udruge Vidulini na temu svemir, letjelice, zvijezde. Radionice počinju u 12 sati i traju 30 minuta. Svoj djeci koja budu aktivno sudjelovala slijedi poklon.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.