IT & Tech

ma ki bog je ti metaverzum?

Metaverse: Sve opasnosti nove digitalne stvarnosti

Metaverzum – digitalna stvarnost koja kombinira tehnologije društvenih mreža, kriptovaluta, digitalnih igara, augmentativnu i virtualnu stvarnost – iz dana u dan postaje sve traženiji prostor za druženje, zabavu i, naravno, biznis. Jedan od najtraženijih poklona na američkom tržištu proteklog Božića bile su Facebook virtualne naočale Oculus 2


 
4 min
Dražen Majić
Ilustracija: Šima Kastelc, Martina Gašparović

Metaverzum – digitalna stvarnost koja kombinira tehnologije društvenih mreža, kriptovaluta, digitalnih igara, augmentativnu i virtualnu stvarnost – iz dana u dan postaje sve traženiji prostor za druženje, zabavu i, naravno, biznis. Jedan od najtraženijih poklona na američkom tržištu proteklog Božića bile su Facebook virtualne naočale Oculus 2

Jedan od najtraženijih poklona na američkom tržištu proteklog Božića bile su Facebook virtualne naočale Oculus 2. Dokaz tome je najveći broj skidanja prateće aplikacije koja pomaže upravljanju novom tehnološkom atrakcijom.

Otkako je prije dva mjeseca Mark Zuckerberg predstavio 3D virtualni svemir Metaverzum (Metaverse), u kojem će korisnici moći razvijati digitalni alternativni život, krenula je žestoka utrka za osvajanje tog Divnog novog svijeta.

Investicijski ETF fond "Meta", kojim se trguje na burzi, nakon Zuckerbergove objave prikupio je gotovo milijardu dolara.

Hoće li virtualni svijet uskoro postati "novo normalno"?

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako 38 posto pripadnika Generacije Z (rođeni u razdoblju 1996 -2012) smatra da je Metaverzum sljedeća velika stvar koja će postati vrlo značajan dio naših života, dok više od polovice milenijalaca (rođeni između 1981-1996) smatra da je već sada vrijedno ulagati u opremu za kreiranje digitalne stvarnosti.

Facebook je nedavno lansirao digitalnu platformu "Horizon World" i "Oculus 2", virtualne headset naočale bez dodatnog računala ili kablova kojima će se korisnici kretati u nekim od virtualnih svjetova. Oculus će se vrlo brzo koristiti i za poslovne virtualne sastanke kako bi se integrirale i obogatile digitalna i prava stvarnost. Bill Gates smatra da će se u roku od dvije godine većina sastanaka odvijati u digitalnim prostorima putem avatara. Stoga Microsoft aktivno radi na razvoju VR/AR alata za svoje Teams sastanke koji će postati operativni u 2022. godini.

I tajkuni se uključuju u utrku

Kako bilo, Metaverse tek treba izgraditi, a tko je bolji za gradnju novih kapaciteta od nekretninskih tajkuna? Tako je Adrian Cheng, hongkonški milijarder čija se obitelj obogatila na nekretninama, prošlog mjeseca kupio najveću parcelu na The Sandboxu, metasvijetu nastalom iz istoimene igrice. Cheng tamo gradi The Sandbox Mega City u sklopu kojeg će se nalaziti Innovation hub, svojevrsni izlog za najatraktivnije azijske startup-ove. Prošlog tjedna, vjerojatno u želji da na vrijeme shvati dinamiku novog svijeta, parcelu je kupila i ugledna konzultantska tvrtka Prizewaterhouse Coopers.

Glavni oblik ulaganja u Metaverzumu su kriptovalute i NFT tokeni tako da, primjerice, vlasnici Everdome Hero tokena imaju prednost i popust pri kupovini parcela u jednom od digitalnih Novih svjetova.

Tvrtka Metahero usput se specijalizirala za izradu 3D ultrarealističnih avatara za kojima trenutno vlada ogroman interes, a potencijal ovog projekta brzo su prepoznali korporativni giganti Adidas i Nike, ali i modne tvrtke Gucci, Balenciaga, Burberry i Ralph Lauren

Opreza nikad dosta

I dok teoretičari zavjera smatraju da se čitava pandemija koronavirusa dogodila upravo kako bi se cijeli svijet prebacio u digitalnu i virtualnu stvarnost, Louis Rosenberg, glavni izvršni direktor Unanimous AI-a i jedan od najboljih poznavatelja svijeta proširene stvarnosti, užasnut je spoznajom da dolazi vrijeme kada će se veći dio naših života odvijati u Metaverzumu. Rosenberga najviše zabrinjava ogromna marketinška moć koju će imati vlasnici Metaverse platformi.

- Zamislite kako hodate virtualnom ulicom u svom rodnom gradu, a iznad svake osobe vidite lebdeće blještave oblačiće informacija. Namjera je možda nevina jer omogućuje osobama da javno objave svoje hobije i interese. No, zamislite da neka treća strana može ubaciti vlastiti sadržaj, primjerice sloj plaćenog filtera vidljivog samo određenima, koji u oblačićima mogu vidjeti riječ poput "Imigrant" ili "Rasist", "Demokrat" ili "Republikanac", a da oni koji su označeni nisu ni svjesni što se nalazi u njihovom oblačiću - upozorava Rosenberg kojeg općenito užasava količina osobnih informacija koje vlasnici društvenih mreža i internetskih preglednika mogu postaviti u Metaverzum.

Odmah po uspostavi Metaverzuma, javile su i prve deformacije. Kako je za New York Times opisala jedna od igračica, ubrzo nakon ulaska u virtualni svijet igre njenom avataru pristupio je avatar drugog igrača i  simulirao seksualni odnos uključujući i ejakulaciju. Kad ga je zamolila da prestane, odgovorio joj je: "Ovo je Metaverse, radim ono što želim!"

Analitičari su u igrici VCRChat u 11 sati promatranja uočili 100 incidentnih situacija, a u nekima su sudjelovali i trinaestogodišnjaci. Već sada je vidljivo da uvrede i agresija na društvenim mrežama u Metaverzumu dobivaju teži i bolniji izričaj jer sudionici hibridne stvarnosti imaju osjećaj da se nasilje i izopačeno ponašanje zaista događaju. Andrew Bosworth, glavni inženjer Facebookovog meta svijeta, u jednom se internom dopisu požalio kako je gotovo nemoguće kontrolirati ponašanje sudionika u Metaverzumu. 

Stoga je njegov šef, Mark Zuckerberg, svjestan opasnosti ove nove stvarnosti, obećao kako će nastaviti izgradnju Metavrzuma posebno imajući na umu privatnost i sigurnost.


FOTO: Vcrchat, Ocolus 2

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.