IT & Tech

Od 17. do 22. svibnja u Rovinju

Pulsko sveučilište vraća se na najveće studentsko STEM natjecanje u regiji! Lucia Vareško: Radujemo se velikom odazivu studenata

Studenti se mogu natjecati u devet sportova u muškoj i ženskoj konkurenciji, a to su futsal, košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, veslanje, stolni tenis, cross i šah. Što se tiče znanja, natjecanja su raspodijeljena u četiri arene i svaka predstavlja jedno od STEM područja - znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku


 
3 min
Matea Čelebija
Lucia Vareško i Lucija Babić

Studenti se mogu natjecati u devet sportova u muškoj i ženskoj konkurenciji, a to su futsal, košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, veslanje, stolni tenis, cross i šah. Što se tiče znanja, natjecanja su raspodijeljena u četiri arene i svaka predstavlja jedno od STEM područja - znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku

Prve studentske STEM igre u Istri održale su se 2018. godine, a potom i godinu poslije. No, zbog situacije s pandemijom posljednje dvije godine studenti nisu bili u mogućnosti organizirati ih. Ipak, ovog će proljeća igre ponovno ugledati svjetlo dana.

Pulski studenti sve angažiraniji

Naime, marljivi studenti pulskog sveučilišta nastupit će na novim igrama koje će se održati od 17. do 22. svibnja u Rovinju.

Glavna osoba zadužena za nastup pulskih studenata je Lucia Vareško, studentica prve godine diplomskog studija na Fakultetu za informatiku.

- STEM igre su međunarodno natjecanje na kojima se studenti natječu u raznim znanstvenim disciplinama i različitim sportovima, a novitet su i e-sportovi. Prošle je godine u planu je bilo online izdanje igara koje se fokusiralo isključivo na znanju, i zainteresiranost studenata je bila izrazito mala. Stoga smo ove godine odlučili naše studente uključiti u natjecanja uživo jer su takva natjecanja gotovo svima interesantnija, govori nam Lucia.

Studentske ekipe iz 2019. godine

Luciji Vareško će pri pulskom dijelu organizacije igara pomoći njezina kolegica Lucija Babić, koja je također uključena u rad Odbora za mentalno zdravlje, pri Sveučilištu u Puli, a o kojem smo prethodno pisali.

Prilika za osobni razvoj, ali i zabavu

U sklopu natjecanja bit će i zabavni program te nekoliko koncerata, a o pojedinostima će, kako nam je rekla Lucia, obavijestiti sve studente na sveučilištu. Za sada je još uvijek otvorena nagradna igra na društvenim mrežama u kojoj studenti trebaju pogoditi koji će izvođač nastupati na igrama, a zauzvrat će osvojiti nagradu.

Stolnotenisači iz 2019.
STEM (eng. science, technology, engineering, mathematics) je skraćenica za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a sve ju se više uvodi u svakodnevno učenje jer potiče razvoj logike i ustrajnosti koji su neophodni za savladavanje zadataka na studiju.

Spoj učenja i zabave

STEM aktivnosti su na neki način praktične lekcije za studente. Učiniti matematiku, znanost i rekreaciju zabavnim i zanimljivim pomaže studentu da postigne puno više od samog usvajanja teorije prilikom učenja.

Natjecanja koja studenti organiziraju za studente

Studenti se mogu natjecati u devet sportova u muškoj i ženskoj konkurenciji, a to su futsal, košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, veslanje, stolni tenis, cross i šah.

Što se tiče znanja, natjecanja su raspodijeljena u četiri arene i svaka predstavlja jedno od STEM područja - znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Za svaku će se disciplinu odrediti nekoliko timova koji će se onda međusobno natjecati.

Pulski studenti na natjecanju u šahu 2019. godine

- Nama je jako bitno da se studenti što više aktiviraju i zabave. Otvorili smo službenu elektronsku poštu szbor-stem-games@unipu.hr na koji nam se studenti mogu prijaviti za igre. Moram priznati da sam ugodno iznenađena zainteresiranošću i brojem prijavljenih studenata, a nadam se da će ih se javiti još više. Tako ćemo moći sudjelovati u još bogatijem programu i sadržaju igara, rekla nam je Lucia.

Prijave za natjecanje

Svi zainteresirani studenti na igre se mogu prijaviti preko Google Forms ankete na linku https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeNFlSxAoDKUjprVDp1d62Tocb8R2IXXh2uOn05zC5TZvkccw/viewform  (obavezno unipu mailom) do srijede 09.3.2022.


FOTO: Privatni album

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.