republika - dugi
Komunal

DARKO BIJELIĆ NOVI JE DIREKTOR MONTE GIRA

Bijelić: Cilj mi je građanima osigurati dovoljan broj mjesta za ukop, u Puli i u Štinjanu, ali i urediti kosturnicu te uvesti video nadzor

Kao jednu od ideja za realizaciju navodi i onu da Pula dobije svoju krematorij, koji bi mogao djelovati za područje cijele Istre jer, kako napominje realna je činjenica da se groblja ne mogu širiti unedogled i da su svjetski trendovi upravo kremiranje pokojnika


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Darko Bijelić, novi direktor Monte Gira

Kao jednu od ideja za realizaciju navodi i onu da Pula dobije svoju krematorij, koji bi mogao djelovati za područje cijele Istre jer, kako napominje realna je činjenica da se groblja ne mogu širiti unedogled i da su svjetski trendovi upravo kremiranje pokojnika

Nakon najdugovječnijeg gradskog direktora Darka Buršića, na čelo trgovačkog društva Monte Giro dolazi Darko Bijelić. Ovaj Puljanin, koji je završio studij ekonomije, svoju direktorsku funkciju preuzima u utorak.

U kratkom razgovoru za portal Istra24 upitali smo ga koje su mu bile motivacije da se prijavi na natječaj i kako gleda na razvoj ovog komunalnog poduzeća.

Stiže iz realnog sektora

- Nakon 21 godine rada u realnom sektoru, u kojem sam dio proveo u IT industriji, dio u turizmu, a dio u vlastitoj firmi koja se bavila raznim poslovima, od ugostiteljstva do građevine, smatrao sam kako je došlo vrijeme da se mogu prihvatiti i ovako odgovornog posla, kazao nam je Bijelić napominjući da on nije političar, niti ga politika zanima i da samo želi što kvalitetnije odrađivati odgovoran posao koji je dobio.

Napomenuvši kako je rano izgubio roditelje, i često posjećuje njihovo posljednje počivalište, kazao je kako je tijekom godina na groblju vidio puno dobrih stvari, ali i imao svoje mišljenje o tome kako bi se neke stvari mogle poboljšati.

Pulsko groblje

- Moj primarni cilj je raditi na proširenju groblja. To je vječna tema broj jedan i cilj mi je građanima osigurati dovoljan broj mjesta za ukop, kako u Puli, tako i u Štinjanu.

Nadalje, volio bih, jer sam i sam bio svjedok krađi aranžmana i uništavanju, na groblje uvesti video-nadzor. Naravno, taj dio još moram provjeriti s pravnom službom. Jako mi je bitna stvar urediti kosturnicu u kojoj posljednje ostatke svojih najmilijih ima jako puno ljudi. To su mi ukratko glavne motivacije za rad, kazao nam je Bijelić.

Valorizacija Mornaričkog groblja

Objašnjava kako bi u svom mandatu volio dodatno valorizirati Mornaričko spomen groblje i dobro skrbiti za ostala jer mu je, kako veli, želja i ideja da sva groblja budu uredna i lijepa, posebno hortikulturalno. Kao jednu od ideja za realizaciju navodi i onu da Pula dobije svoju krematorij, koji bi mogao djelovati za područje cijele Istre.

- Za ovo se treba izvesti studija izvodljivosti, vidjeti kakav je interes naših ljudi za kremacijom. No, realna je činjenica da se groblja ne mogu širiti unedogled i da su svjetski trendovi upravo kremiranje pokojnika, navodi Bijelić, dodajući da se primjerice u Sloveniji čak 80 posto sahrana obavlja kremiranjem, u Zagrebu polovica, a kod nas na to otpada tek 1/8 pogreba.

Realizacija ove ideje, napominje, ovisi i o gradskim vlastima, pa i interesu okolnih općina, ali smatra kako bi se dio novca za ovaj projekt mogao povući i preko europskih fondova.

Groblje za kućne ljubimce

Na kraju, novom je direktoru ideja da se u Puli uredi i groblje za kućne ljubimce, poput onoga u Rijeci,  napominjući da se tu već radi o civilizacijskom dosegu. To, objašnjava, ne treba biti velika površina, ali ljudima treba omogućiti da se na dostojanstven način oproste i od svojih ljubimaca.

- Ovo su glavne stvari na kojima ću raditi. Možda ih sve neću uspjeti izrealizirati, ali barem ću ih započeti, postaviti temelje za ove važne stvari o kojima ne razmišljamo možda za života, ali na kraju su jako bitne, zaključuje novi direktor Monte Gira.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.