Komunal

DARKO BIJELIĆ NOVI JE DIREKTOR MONTE GIRA

Bijelić: Cilj mi je građanima osigurati dovoljan broj mjesta za ukop, u Puli i u Štinjanu, ali i urediti kosturnicu te uvesti video nadzor

Kao jednu od ideja za realizaciju navodi i onu da Pula dobije svoju krematorij, koji bi mogao djelovati za područje cijele Istre jer, kako napominje realna je činjenica da se groblja ne mogu širiti unedogled i da su svjetski trendovi upravo kremiranje pokojnika


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Darko Bijelić, novi direktor Monte Gira

Kao jednu od ideja za realizaciju navodi i onu da Pula dobije svoju krematorij, koji bi mogao djelovati za područje cijele Istre jer, kako napominje realna je činjenica da se groblja ne mogu širiti unedogled i da su svjetski trendovi upravo kremiranje pokojnika

Nakon najdugovječnijeg gradskog direktora Darka Buršića, na čelo trgovačkog društva Monte Giro dolazi Darko Bijelić. Ovaj Puljanin, koji je završio studij ekonomije, svoju direktorsku funkciju preuzima u utorak.

U kratkom razgovoru za portal Istra24 upitali smo ga koje su mu bile motivacije da se prijavi na natječaj i kako gleda na razvoj ovog komunalnog poduzeća.

Stiže iz realnog sektora

- Nakon 21 godine rada u realnom sektoru, u kojem sam dio proveo u IT industriji, dio u turizmu, a dio u vlastitoj firmi koja se bavila raznim poslovima, od ugostiteljstva do građevine, smatrao sam kako je došlo vrijeme da se mogu prihvatiti i ovako odgovornog posla, kazao nam je Bijelić napominjući da on nije političar, niti ga politika zanima i da samo želi što kvalitetnije odrađivati odgovoran posao koji je dobio.

Napomenuvši kako je rano izgubio roditelje, i često posjećuje njihovo posljednje počivalište, kazao je kako je tijekom godina na groblju vidio puno dobrih stvari, ali i imao svoje mišljenje o tome kako bi se neke stvari mogle poboljšati.

Pulsko groblje

- Moj primarni cilj je raditi na proširenju groblja. To je vječna tema broj jedan i cilj mi je građanima osigurati dovoljan broj mjesta za ukop, kako u Puli, tako i u Štinjanu.

Nadalje, volio bih, jer sam i sam bio svjedok krađi aranžmana i uništavanju, na groblje uvesti video-nadzor. Naravno, taj dio još moram provjeriti s pravnom službom. Jako mi je bitna stvar urediti kosturnicu u kojoj posljednje ostatke svojih najmilijih ima jako puno ljudi. To su mi ukratko glavne motivacije za rad, kazao nam je Bijelić.

Valorizacija Mornaričkog groblja

Objašnjava kako bi u svom mandatu volio dodatno valorizirati Mornaričko spomen groblje i dobro skrbiti za ostala jer mu je, kako veli, želja i ideja da sva groblja budu uredna i lijepa, posebno hortikulturalno. Kao jednu od ideja za realizaciju navodi i onu da Pula dobije svoju krematorij, koji bi mogao djelovati za područje cijele Istre.

- Za ovo se treba izvesti studija izvodljivosti, vidjeti kakav je interes naših ljudi za kremacijom. No, realna je činjenica da se groblja ne mogu širiti unedogled i da su svjetski trendovi upravo kremiranje pokojnika, navodi Bijelić, dodajući da se primjerice u Sloveniji čak 80 posto sahrana obavlja kremiranjem, u Zagrebu polovica, a kod nas na to otpada tek 1/8 pogreba.

Realizacija ove ideje, napominje, ovisi i o gradskim vlastima, pa i interesu okolnih općina, ali smatra kako bi se dio novca za ovaj projekt mogao povući i preko europskih fondova.

Groblje za kućne ljubimce

Na kraju, novom je direktoru ideja da se u Puli uredi i groblje za kućne ljubimce, poput onoga u Rijeci,  napominjući da se tu već radi o civilizacijskom dosegu. To, objašnjava, ne treba biti velika površina, ali ljudima treba omogućiti da se na dostojanstven način oproste i od svojih ljubimaca.

- Ovo su glavne stvari na kojima ću raditi. Možda ih sve neću uspjeti izrealizirati, ali barem ću ih započeti, postaviti temelje za ove važne stvari o kojima ne razmišljamo možda za života, ali na kraju su jako bitne, zaključuje novi direktor Monte Gira.


Nastavite čitati

Pula
 

Izgradnja gradskih stanova na Gregovici napreduje prema planu

Predviđena je gradnja samostojeće stambene zgrade katnosti P+2 (prizemlje i dva kata) sa šest stambenih jedinica veličine od 29 do 89 četvornih metara, ukupne građevinske bruto površine 537,30 četvorna metra i ukupne neto korisne površine 440,35 četvorna metra.Planirani datum završetka radova je 14. ožujka 2025. godine

Pula
 

Uprava cementare ponudila povećanje plaće od 17,5 posto! Radnici imaju pozitivan stav o ponudi

Prošlotjedni štrajk dogodio se jer je Uprava odbila prihvatiti zahtjev za povećanjem plaća od 20 posto za svih 158 radnika * Lučano Peršić, glavni sindikalac i radnik cementare s 44 godine staža: "Upravo provodimo anketu s radnicima i mogu ocijeniti da postoji pozitivan stav prema novom prijedlogu uprave" Radnici sada imaju prosječnu neto plaću od oko 1100 eura, a povećanje bi se odnosilo na stotinjak radnika kojima se plača obračunava prema koeficijentu, dok ostali imaju tzv. 'fiksni ugovor'

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.