Komunal

U PLANU NOVE SANACIJE

(FOTO) "UREĐENO" KUPALIŠTE STOJA Nekoć najmodernije pulsko kupalište iznova se samo zakrpava

Kupalište je oronulo, stalno ga se zakrpava, ali na službenim stranicama Grada Pule njegovo uređenje stoji kao jedan od dovršenih gradskih projekata i to još 2020. godine. Fotografirano je, naravno, iz zraka, a mi donosimo fotografije iz bliza pa neka čitatelji sami procijene je li ovaj projekt i zaista dovršen


 
2 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini

Kupalište je oronulo, stalno ga se zakrpava, ali na službenim stranicama Grada Pule njegovo uređenje stoji kao jedan od dovršenih gradskih projekata i to još 2020. godine. Fotografirano je, naravno, iz zraka, a mi donosimo fotografije iz bliza pa neka čitatelji sami procijene je li ovaj projekt i zaista dovršen

Jedna od najvećih enigmi pulske infrastrukturne budućnosti je sudbina kupališta Stoja o kojemu smo u nekoliko navrata pisali posljednjih par mjeseci. Nekoć najmodernije pulsko kupalište, danas je tek djelomično renovirano ruglo daleko ispod svakog minimuma za korištenje, a kamoli organiziranje društvenih i zabavnih aktivnosti, kakve su nekoć bile uobičajene za ovo mjesto.

Poznato je da je bivša vlast godinama prebacivala palicu na konzervatore koji, s obzirom na to da se radi o kulturnom dobru, postavljaju uvjete uređenja koji su često financijski neizvedivi. Zbog toga je bivša vlast uglavnom 'krpala' raspadnute dijelova kupališta, a s istom praksom, po svemu sudeći, nastavlja i ova trenutna.

Uređenje ne, predizborna kampanja - da!

Potrebno je i spomenuti da se renovacija ovog kupališta nerijetko koristila i u predizbornim kampanjama, ali kako to inače biva – sve je ostalo na riječima i eventualnoj pokojoj manjoj sanaciji.

Nakon što je u veljači 2019. u potpunosti, prema originalnom projektu Enrica Trolisa iz 1933. godine, sanirana centralna zgrada kupališta, nekoliko mjeseci kasnije započeti su i radovi na obnovi mola uključujući sanaciju betonske ploče i odvoda centralne zone kod tuševa na kupalištu, a uklonjena je i postojeća armirano-betonska konstrukcija ploče šetališta i tuševa. Izvedene su nove vodovodne instalacije, postavljeni novi tuševi te armirane betonske ploče.

Ipak, godine zanemarivanja Kupališta nije moguće nadomjestiti s nekoliko sitnih sanacija jer govorimo o jednom izrazito velikom i složenom kompleksu koji uključuje desetke popratnih objekata. Kupalište izgleda očajno i što je još ozbiljnije – opasno je.

Nedavno ga se još malo 'popeglalo' pa je tako uređeno parkiralište ispred njega, a na prizemne dijelove objekata postavljene su ploče kako se, kroz žice koje su do sada 'čuvale' prostor, ne bi ubacivalo smeće, kao što je to nerijetko bio slučaj.  

Parking bi inače godinama unazad od sredine lipnja naplaćivao Pula Parking i to deset kuna, no od ove je godine besplatan

Uređenje Kupališta Stoja je zapravo dovršeno?!

A nešto je tu što i ne štima. Kupalište je oronulo, stalno ga se zakrpava, ali na službenim stranicama Grada Pule njegovo uređenje slovi kao jedan od dovršenih gradskih projekata i to još 2020. godine.


Kupalište je, naravno, fotografirano iz zraka, a mi donosimo fotografije iz bliza pa neka čitatelji sami procijene je li ovaj projekt i zaista dovršen.

Uskoro konkretni pomaci u saniranju i renovaciji?

Naime, pokrenuta je još jedna javna nabava za izradu projektne dokumentacije za uređenje Kupališta, i to u iznosu od 490 tisuća kuna (bez PDV-a). Kako je objavljeno u Narodnim novinama, nabava se odnosi na rekonstrukciju i sanaciju građevine unutar kupališta, koja je u potpunom rasulu i opasna za korištenje, te za priključenje kompleksa Kupališta na fekalnu kanalizaciju.

S obzirom na to da se radi o velikom pothvatu, ni ne čudi podatak da je samo jedan predlagatelj ponude bio na ovoj javnoj nabavi koja je trajala do prošlog ponedjeljka. Radi se, naime, o zajednici ponuditelja koja obuhvaća tvrtke ARHI d.o.o., KONTRA FORM d.o.o. te PSV ENGEENERING.


Nastavite čitati

Pula
 

Sociolog Krešimir Krolo: "Teško da bi Filip Zoričić bio gradonačelnik da nije bilo aktivizma kojem sada ne vidi mjesto u politici"

Potaknut višekratnim izjavama gradonačelnika Filipa Zoričića u lokalnim i nacionalnim medijima, a u kojem je istaknuo po tko zna koji put “problem” aktivizma i osobnih ambicija u politici, mišljenja sam da je važno za javnost da se malo detaljnije analiziraju opaske upućene bivšim koalicijskim partnerima, ali i društvenom aktivizmu u Puli i Hrvatskoj. Analiza će se osvrnuti na karakteristike i funkcije civilnog sektora i društvenog aktivizma te usporedbu društvenog angažmana gradonačelnika i prozvanih aktivista u Gradskom vijeću u kontekstu aktualne lokalne i državne političke situacije

Pula
 

BOLNIČKO ISKUSTVO PULJANKE NIVES FRANIĆ: "A vi imate autoimunu bolest. Joj, kao onaj naš novinar.“ Reko: "Nije više ničiji"

Nakon tri sata čekanja dobivam tu famoznu infuziju i još neke lijekove za koje ti ne kažu koji su i zašto jer zašto bi? U neko doba, prije nego je sve to istočilo u mene, dolazi bolničar. "Je li vi idete ili ostajete kod nas?" Pa reko: "Ne znam. O čemu to ovisi?" Bolničar: "Aha, evo nalaza, onda idete." Ja: "Bez obzira kako se osjećam?" Bolničar, šeretski se osmjehujući: "Pa nećete se bolje osjećati kod nas". Ja, u šoku: "Pa nije Vam baš na ponos i diku. Možda ne bolje, ali bih se osjećala možda sigurnije". Ali bolničar zakucava: "Pa ne možemo mi utjecati na vaša osjećanja". Saniteta nema da me preveze doma. Oni tek voze ujutro

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.