Komunal

JEDAN OD DVOJICE JUČER PRIVEDENIH MLADIĆA

LUKA ČUPIĆ: Pitam se bi li policija poslušala mene da sam upro prstom u nekoga i optužio ga za kriminalno djelo?

No umjesto aplauza zbog ekološkog aktivizma dobio je prijavu policiji radi sumnje na podmetanje požara. Tko je prijavio Ivana? Prijavio ga je g. Zoran Kostić, predstavnik investitora Hotela Valkane d.o.o.A što se mene tiče, ja sam dobio upiranje prstom istog gospodina sa sumnjom da sam počinio teško kriminalno djelo ispijanja mineralne vode dok se performans događao na cesti, 50-ak metara od kafića u kojem sam tada sjedio


 
3 min
Istra24

No umjesto aplauza zbog ekološkog aktivizma dobio je prijavu policiji radi sumnje na podmetanje požara. Tko je prijavio Ivana? Prijavio ga je g. Zoran Kostić, predstavnik investitora Hotela Valkane d.o.o.A što se mene tiče, ja sam dobio upiranje prstom istog gospodina sa sumnjom da sam počinio teško kriminalno djelo ispijanja mineralne vode dok se performans događao na cesti, 50-ak metara od kafića u kojem sam tada sjedio

Na redakcijski mejl javio nam se Luka Čupić, jedan od dvojice mladića koje su jučer privedeni na Lungomareu, nakon konferencije za novinare Zorana Kostića, voditelja projekta hotela Valkane. Evo što je napisao;

- Jučer, dana 6. listopada, bio sam priveden od strane policijskih službenika na ispitivanje. Nalazio sam se u Puli, na Lungomare, gdje je bio još jedan dečko — Ivan — koji je zajedno sa mnom član Građanske Patrole. Ta naša Patrola, neslužbena skupina od 10-ak ljudi, već mjesecima danonoćno šeta i prolazi šumicama uz obalu Pule s ciljem sprječavanja požara. Okupili smo se baš u vrijeme kad su požari krenuli harati Pulom i okolicom upravo s ciljem da stanemo na kraj tom podivljalom piromanstvu.

Ivan, kako sam kasnije saznao, donio je na cestu kocke za potpalu s namjerom izrade performansa kojim bi ukazao na učestale probleme požara.

No umjesto aplauza zbog ekološkog aktivizma dobio je prijavu policiji radi sumnje na podmetanje požara. Tko je prijavio Ivana? Prijavio ga je g. Zoran Kostić, predstavnik investitora Hotela Valkane d.o.o.A što se mene tiče, ja sam dobio upiranje prstom istog gospodina sa sumnjom da sam počinio teško kriminalno djelo ispijanja mineralne vode dok se performans događao na cesti, 50-ak metara od kafića u kojem sam tada sjedio.

Pitam se, pitam, bi li policija poslušala mene da sam upro prstom u nekoga i optužio ga za kriminalno djelo? Kad su stigli, i kad sam došao vidjeti što se zbiva, policijski službenici alarmantno su mi uzeli osobnu iskaznicu i zaprijetili mi da će me prisilno privesti budem li se micao. Pristojno sam prihvatio ovu nepristojnost i ostao jednako miran kao i dotad. Nakon minutu-dvije, rečeno mi je da moram ući u policijski kombi. Ako to ne napravim, morat će me prisilno odvesti.

U ovom trenutku samo želim svih vas — pa i dotične policijske službenike ako ovo čitaju — da se kratko zapitate kako bi se osjećali da sjednete negdje na piće, dođete vidjeti zbog čega je došla policija, netko uperi prstom u vas, a službenici na to promptno reagiraju te vas trenutačno vode u maricu.

Ponaša li se policija ovako ekspeditivno i nabrijano kad su u pitanju razni kriminalci, silovatelji, obiteljski nasilnici ili kriminalci političari?Već u ovom trenutku šok i nevjerica, jer ne samo da nisam počinio nikakvo kazneno djelo paljenja (ni pokušaja paljenja) nego me se sad u rešetkama zabarikadiranom kombiju vozi na ispitivanje sa sumnjom da sam napravio upravo to. Usred bijela dana. Okružen ljudima. Na asfaltu.

Nakon dolaska u postaju nisu nas ispitali. Razgovor je trajao nekih 45 minuta. U tom vremenu dvaput sam zamolio za čašu vode. Oba puta odgovor je bio, citiram, "ne". Zamolio sam i odlazak na WC. Odgovor je bio, citiram, "ne". Sat i pol u metalnoj kutiji pa nakon toga bez vode i toaleta. Ne znam za vas, ali po meni su bolje znali prolaziti ratni zarobljenici. Bar su imali slobodu popišat se.

Nakon toga, odveli su me na kriminalistiku na ispitivanje. Nakon objašnjenja da ja, a najvjerojatnije ni Ivan, nemamo nikakve veze s podmetanjem požara, otišao sam na poligraf. U međuvremenu sam napokon dobio vodu — ali ne iz čaše nego iz špine. Drugo nisu imali. Poligraf je prošao normalno, a kad su shvatili da govorim istinu, nekih dodatnih sat vremena kasnije, rekli su mi da sam slobodan. Slobodan nakon pet sati traume i osjećaja kao da sam najveći kriminalac. Ni kriv ni dužan, nikad bio na policiji, nikad napravio prometni prekršaj, jednom u životu platio kaznu za parking, i ovo dobijem?

Kad je bio malo mlađi od mene, negdje ranih 90-ih, moj otac Goran je bez razmišljanja obukao vojničku uniformu i bio spreman braniti svoju zemlju. Što je s time dobio? Između ostalog, dobio je Hrvatsku i njezinu policiju koja će promptno privesti njegovog sina jer je netko upro prstom u njega.Ovo je, dragi prijatelji, Republika Hrvatska.

Ovo dobiješ kad se boriš za prirodu i društvo. Upiranje prstom, krivo optuživanje, klevetu, ismijavanje, ukaljivanje ugleda, ophođenje kao prema kriminalcu.

I onda se pitamo gdje nam odlaze svi mladi ljudi?, zaključuje Čupić.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.