Komunal

sjednica općine medulin

Obnovit će se Medulinska cesta od benzinske do škole, a radovi će koštati dva milijuna kuna

Na sjednici je osnovano Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti - još jedna od mjera kojom nova medulinska vlast pokušava što više unijeti red u prostor, a koji je ocijenjen najvažnijim resursom općine


 
2 min
Borka Petrović

Na sjednici je osnovano Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti - još jedna od mjera kojom nova medulinska vlast pokušava što više unijeti red u prostor, a koji je ocijenjen najvažnijim resursom općine

Općinsko vijeće Medulina ima novog vijećnika. Jučer je, naime, prihvaćen zahtjev za stavljanjem mandata Marka Zlatića u mirovanje, zbog osobnih razloga.

Novi vijećnik postao je Simeon Ukotić s koalicijske kandidacijske liste IDS-a i Istarske stranke umirovljenika.

Na sjednici je osnovano Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti, još jedna od mjera kojom nova medulinska vlast pokušava što više unijeti red u prostor, a koji je ocijenjen najvažnijim resursom općine.

Povjerenstvo će odlučivati o prostoru

Povjerenstvo, u koje su imenovani mag. phil. hist. art. Bužleta i diplomirana inženjerka arhitekture Ana-Mari Počekaj, kao predstavnici Općine Medulin te članovi Helena Sterpin, inače dopredsjednica Društva arhitekata Istre, diplomirana inženjerka arhitekture Vedrana Perić i diplomirani arheolog Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre - imat će zahtjevan zadatak da ocijene arhitektonsku uspješnost projekata koji se namjeravaju realizirati unutar zbijenih dijelova naselja i povijesnih jezgri te za građevine svih namjena čija je površina veća od 400 kvadratnih metara.

Na Vijeću je sinoć donesena Odluka o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih površina na području Općine Medulin kojom se propisuju mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih površina, a osobito održavanje živica i međa, poljskih puteva, uređivanje i održavanje kanala oborinske odvodnje, sprječavanje zasjenjivanja susjednih čestica te sadnju i održavanje vjetrobranskih pojasa.

Poljoprivrednim redarima protiv bespravne gradnje

Ono što je najbitnije je propisivanje novih mjera kojima je cilj spriječiti bespravnu gradnju na poljoprivrednom zemljištu pa se propisuje da je zabranjeno skladištenje građevinskog materijala na poljoprivrednom zemljištu, kao i držanje strojeva i mehanizacije koja nije namijenjena za obavljanje poljoprivrednih radova.

Kako je obrazložio pročelnik Goran Peruško, u slučaju iskopa temelja za bespravnu gradnju na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivredni redar će imati mogućnost izricanja novčanih kazni te zatražiti vraćanje poljoprivrednog zemljišta u prvobitno stanje.

Temeljem Zakona o gospodarenju otpadom donijeta je Odluka o načinu pružanja usluge sakupljanja komunalnog otpada - a ono što će najviše zanimati stanovnike i gospodarstvenike na području Medulina je činjenica da je cijene obvezne minimalne javne usluge za kućanstva 40 kuna, a za nekućanstva 100 kuna, što predstavlja gotovo najniže cijene u okruženju.

Nova ravnateljica vrtića Mirjana Duras Komparić

Vijećnici su jednoglasno podržali i zaključivanje Ugovora o sufinanciranju radova održavanja županijske Medulinske ceste, od benzinske postaje Shell do škole, s Županijskom upravom za ceste i izvođačem – Istarskim cestama.

Temeljem predmetnog ugovora obnovit će se asfaltni pokrov na cesti koji je znatno oštećen, u dužini od gotovo jednog kilometra. Radovi su procijenjeni na iznos od skoro dva milijuna kuna, a snositi će ih u jednakim omjerima Općina i ŽUC.

Navedena činjenica izazvala je diskusiju u vijeću, s obzirom na to da su vijećnici smatrali da bi veći dio ove investicije trebao biti financiran od strane ŽUC-a, budući da se radi o prometnici u njihovoj ingerenciji te da se sredstva u ŽUC-u osiguravaju upravo za ovakve radove.

Sjednica vijeća zaključena je jednoglasnom odlukom o imenovanju Mirjane Duras Komparić ravnateljicom Dječjeg vrtića Medulin.


FOTO: Općina Medulin

Nastavite čitati

Istra
 

PROPAST PROJEKTA VODYOUNG-a Umjesto privlačanje mladih stručnjaka dobili vile s bazenima

Projekt koji je Klaudio Vitasović najavio kao veliki iskorak u privlačenju mladih i visokoobrazovanih stručnjaka u Vodnjan, u stvarnosti se pretvorio u model jefinog prepuštanja atraktivnih gradskih parcela vjernim djelatnicima bivše gradske uprave, članovima njihovih obitelji i prijateljima bivših vodnjanskih čelnika. Najdalje je otišao Luka Pavlović koji je sagradio ogromnu vilu s bazenom u kojoj uopće ne stanuje već je, mrtav-hladan, iznajmljuje turistima.

Istra
 

Banjole: Na bazenu dječak teško ozlijeđen, a djevojka lakše

Teško ozlijeđeni dječak zadržano je na liječenju u riječkoj bolnici. Na mjestu nesreće obavljen je očevid, a policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom nastavljaju utvrđivati sve okolnosti ovog događaja, dodaju iz Policijske uprave istarske

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.