Komunal

ŠUM U KOMUNIKACIJI

ODGOVORI NA PITANJA CIVILNOG NADZORA POSLANI SU IZ KAŠTIJUNA U REKORDNOM ROKU Otkriven razlog zašto su ostala "neodgovorena"

Što se tiče smanjenja smrada, iz Kaštijuna poručuju kako su radili u skladu s tehničkim mogućnostima i početkom ljetnih mjeseci nadogradili su sustav vrata MBO postrojenja, te se redovno vršilo prekrivanje odloženog obrađenog miješanog komunalnog otpada na bioreaktorsku plohu s kamenim jalovinskim materijalom


 
3 min
Dean Mladenović

Što se tiče smanjenja smrada, iz Kaštijuna poručuju kako su radili u skladu s tehničkim mogućnostima i početkom ljetnih mjeseci nadogradili su sustav vrata MBO postrojenja, te se redovno vršilo prekrivanje odloženog obrađenog miješanog komunalnog otpada na bioreaktorsku plohu s kamenim jalovinskim materijalom

Iako je prije nekoliko dana za naš portal članica Civilnog nadzora za Kaštijun Irena Burba kazala da sa ŽCGO Kaštijun imaju vrlo tešku komunikaciju te da dugo čekaju odgovore na pitanja (naveli primjer od 13. rujna), očito je došlo do svojevrsnog šuma u komunikaciji jer su im odgovor na postavljena pitanja iz Kaštijuna poslali ekspresno - isti dan kada su i poslana. Ispostavilo se naime, da su odgovori za Civilni nadzor završili u njihovom "spamu" pa ih nisu vidjeli.

Burba je podsjetimo, na pitanje je li reakcija nadležnih iz Kaštijuna uvijek ažurna i brza, opisala situaciju od 11. rujna kada nisu smjeli postavljati pitanja jer nije bilo direktora Dražena Stilinovića, djelatnici su ih proveli i kazali da pitanja dostave pisanim putem. Pitanja su poslana 13. rujna, a odgovore nisu dobili.

Ipak, nadležni iz Kaštijuna su odgovorili istog dana. Burba nam je stoga proslijedila odgovore koji se tiču pojačanog smrada koji se širio u kolovozu i početkom rujna, o zahtjevu Civilnog nadzora za izmjenom pravilnika koji im osigurava dolazak na postrojenju u roku 1 sata od detekcije smrada, o obavljanju kontrole ulaznog materijala, te kolika je bila količina pristiglog otpada u ljetnim mjesecima i o zbrinjavanju fekalnog mulja.

Iz Uprave Kaštijuna poručuju kako su razlozi za pojačani smrad koji se povremeno javljao u kolovozu i rujnu bili doprema miješanog komunalnog otpada s područja Istarske županije, a otpad je sadržavao velik udio biorazgradivog otpada, te velik udio vlage.

Što se tiče smanjenja smrada, iz Kaštijuna poručuju kako su radili u skladu s tehničkim mogućnostima i početkom ljetnih mjeseci nadogradili su sustav vrata MBO postrojenja, te se redovno vršilo prekrivanje odloženog obrađenog miješanog komunalnog otpada na bioreaktorsku plohu s kamenim jalovinskim materijalom.

Stavka koja jako zanima članove Civilnog nadzora, o izmjena pravilnika koji im osigurava dolazak na postrojenju u roku 1 sata od detekcije smrada, iz Uprave Kaštijuna poručuju kako je Pravilnik o radu Radne grupe za civilni nadzor trgovačkog društva Kaštijun d.o.o. u postupku izmjene i dopune, a isti donosi Skupština društva Kaštijun d.o.o., te će po donošenju gore navedene izmjena i dopuna, Pravilnik biti javno objavljen na mrežnim stranicama društva.

O obavljanju kontrole ulaznog materijala, načinu provjere, te iz kojih je komunalnih poduzeća obavljana provjera pristiglog otpada, poručuju kako je nakon provedenog postupka nabave ugovorena usluga analize sastava miješanog komunalnog otpada s tvrtkom IPZ UNIPROJEKT TERRA d.o.o. iz Zagreba. Analizom su obuhvaćeni svi isporučitelji javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji obavljaju djelatnost na području Istarske županije. Analize su se obavljale prema Metodologiji za određivanje sastava i količina komunalnog odnosno miješanog komunalnog otpada Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Što se tiče rezultata obavljene analize, iz Kaštijuna poručuju kako je elaborat s konačnim rezultatima analize u izradi odnosno da ga još nisu zaprimili.

Kolika je bila količina pristiglog otpada po jedinicama lokalne samouprave, dnevna, te mjesečna u lipnju, srpnju i kolovozu iz Kaštijuna kažu da nemaju podatak o količini miješanog komunalnog otpada po jedinicama lokalne samouprave, već podatke u količini koju Kaštijun preuzima od isporučitelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji djeluju na području Istarske županije, a podaci su javno dostupni na mrežnim stranicama društva.

Na pitanje o tome je li Kaštijun po novom Planu gospodarenja otpadom zbrinjavao fekalni mulj, poručuju kako od početka rada pa do danas nisu zaprimali fekalni mulj, te da nemaju potrebna odobrenja za preuzimanje mulja na lokaciju Kaštijuna.


Foto: Dean Mladenović

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.