Komunal

neka naša istra blista

Otišla sam brati šparuge, pa se šokirala ...

U udruzi Zelena Istra navode kako im na Zeleni telefon svakodnevno stižu brojne prijave divljih odlagališta otpada kojih je zadnjih godina sve više unatoč sve većem broju reciklažnih dvorišta, individualnih kanti za odvajanje otpada, letaka, brošura, edukacija, pa i medijskog prostora u kojem se sve više priča o važnosti održivog gospodarenja otpadom


 
3 min
Borka Petrović

U udruzi Zelena Istra navode kako im na Zeleni telefon svakodnevno stižu brojne prijave divljih odlagališta otpada kojih je zadnjih godina sve više unatoč sve većem broju reciklažnih dvorišta, individualnih kanti za odvajanje otpada, letaka, brošura, edukacija, pa i medijskog prostora u kojem se sve više priča o važnosti održivog gospodarenja otpadom

Praktički do jučer je bilo suho vrijeme. Šparuga još nema. Unatoč tome otišla sam tijekom vikenda u šume u okolici Štinjana. I - ostala šokirana.

Znam i sama, pišemo o tome stalno, smeća ima na svakom koraku. No, to koliko su šumice prljave teško je riječima opisati. Stoga, pogledajte fotografije.

U šumama svega; od komunalnog otpada koje iz vrećica raznose divlje svinje do madraca, starih televizija, građevinskog otpada, odbačenog stakla i odjeće...

U udruzi Zelena Istra navode kako im na Zeleni telefon svakodnevno stižu brojne prijave divljih odlagališta otpada kojih je zadnjih godina sve više unatoč sve većem broju reciklažnih dvorišta, individualnih kanti za odvajanje otpada, letaka, brošura, edukacija, pa i medijskog prostora u kojem se sve više priča o važnosti održivog gospodarenja otpadom.

Čak 37 posto svih prijava na Zelenom telefonu se odnosi upravo na kategoriju otpada.Iz primljenih poziva u ovoj udruzi zaključuju slijedeće:

  • Sva odlagališta nastaju po sličnom „modusu operandi” – od onih neciviliziranih i lijenih kojima je lakše iskrcati sve u obližnju šumu do tkzv. obrta za prijevoz i zbrinjavanje otpada koji po povoljnim cijenama preuzimaju otpad od građana i raznih obrta- te onda prodaju što se prodati da i ostalo iskrcavaju u šumu i zarađuju na tome
  • Druga varijanta je kada građevinski obrt ili npr. keramičar naplaćuje svoju uslugu i u to uračuna uslugu zbrinjavanja građevinskog otpada, što je i njihova obaveza, ali radi 200 kuna zarade otpad bacaju u šumu

Stoga podsjećaju da je, prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, jedinica lokalne uprave i samouprave dužna na svom području spriječiti odbacivanja otpada na način suprotan ovom Zakonu te ukloniti tako odbačen otpad.

Također, za provedbu je nadležna osoba koja obavlja poslove službe nadležne za komunalni red jedinice lokalne samouprave - jednostavnije rečeno - komunalni redari.

Osim otpada na javnim površinama, velik problem su i privatne poljoprivredne parcele, navode u ovoj udruzi.

U nekim slučajevima se zemljište ilegalno „iznajmljuje” građevinskim tvrtkama koje tamo iskrcavaju građevinski i drugi otpad i netko dobro zarađuje na tome. U drugim slučajevima nečija parcela postaje lokalna točka gdje svi odbacuju glomazan, građevinski i drugi otpad, a odgovornost ostaje na vlasniku koji nije kriv, ali bi trebao snositi ogromne troškove čišćenja i sanacije takvog deponija.

- Građani nam se mogu javiti na naš Zeleni telefon 072/123456 ili putem maila na ured@zelena-istra.hr i prijaviti divlje odlagalište otpada i drugi problemu okolišu, pozivaju iz Zelene Istre.

Hoće li i kako to pomoći, nisam sigurna - tek kada se pronađu krivci i "lupe po džepu" moći ćemo imati čišću prirodu.


Snimila. B. PETROVIĆ

Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) VESELO NA OTVORENJU 'LIBRIĆA' U potrazi za tajanstvenim bićima koja još žive po Istri

"Vodimo vas na jedno putovanje Istrom, među jame, škulje, kanjone, rijeke, gradine i kaštele u kojima, kako kaže priča, još uvijek žive neka tajanstvena, nevidljiva bića. Ovim Librićem dotaknuli smo nešto dragocjeno, nešto što bi svaki narod trebao čuvati kao svoju baštinu, a to su narodne priče koje su u neka davna vremena prepričavana pored starih ognjišta", kazala je direktorica festivala Slavica Ćurković

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.