Komunal

problemi sa prometnom žilom kucavicom

POBUNA U ZAMBRATIJI I BAŠANIJI Radovi kasne a gosti se šetaju među bagerima i kamionima

Mještani su nezadovoljni organizacijom radova ali najviše ih je pogodilo što je prilikom radova na prijevaru posjećena murva stara 150 godina. "Ta nam je murva svima bila bitna. Nekad smo se dogovarali: Nađemo se pod murvom! Kada su je prvi put htjeli posjeći mi smo ih zaustavili i rečeno nam je da se neće rezati. Jednog jutra samo su je sasjekli i to potpuno nepotrebno, rekao nam je Klaudio Oković


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Mještani su nezadovoljni organizacijom radova ali najviše ih je pogodilo što je prilikom radova na prijevaru posjećena murva stara 150 godina. "Ta nam je murva svima bila bitna. Nekad smo se dogovarali: Nađemo se pod murvom! Kada su je prvi put htjeli posjeći mi smo ih zaustavili i rečeno nam je da se neće rezati. Jednog jutra samo su je sasjekli i to potpuno nepotrebno, rekao nam je Klaudio Oković

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji sustava odvodnje i spojnog cjevovoda Savudrija – Umag na UPOV “Umag“ (Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad), započeli su u studenom prošle godine. Najavljeno je da će radovi na županijskoj cesti ŽC5214 trajati do 1. svibnja.

Međutim, taj je datum prošao, radovi su se usporili i nisu ni blizu kraju. Promijenio se izvođač a sve to skupa izazvalo je veliko nezadovoljstvo mještana naselja Bašanija, Zambratija i Montenat.

Mario Mrau stanuje odmah uz cestu.

- Ovo je neizdrživo. Imali smo goste sada za Sea Star festival u naravno da su se bunili kad su bageri počeli raditi ispred kuće već u 7 ujutro. Mi smo svjesni da se ovi radovi moraju obaviti ali smatram da nisu dobro organizirani i očito je da će sada ući u sezonu, rekao nam je Mrau.

Ni njegov sumještanin Klaudio Oković nije zadovoljan s organizacijom radova ali najviše ga je pogodilo što je prilikom radova na prijevaru posjećena murva stara 150 godina.

-Ta nam je murva svima bila bitna. Nekad smo se dogovarali: Nađemo se pod murvom! Kada su je prvi put htjeli posjeći mi smo ih zaustavili i rečeno nam je da se neće rezati. Jednog jutra samo su je sasjekli i to potpuno nepotrebno, smatra Oković.

U Bašaniji stanuje i vijećnik u umaškom gradskom vijeću Goran Galović. Njega brine legalnost cijelog posla koji je finaciran iz europskih fondova.

- Radovi postavljanja kanalizacijskog sustava na predmetnoj dionici bili su gotovi tokom mjeseca siječnja. Grad je tek 31.03. raspisao natječaj za održavanje ceste, a natječaj je završen 21.04. i pobijedile su Ceste d.o.o. koje su i bile jedini kandidat. Pritom je rubnjake postavljala tvrtka Godina koja je radila i kanalizaciju. U međuvremenu, tek oko 10.05.2023. radove je započela firma Ceste d.o.o. Pula. Budući da se radi o europskim sredstvima, nije jasno tko radi na izvođenju ove ceste budući da nikada nije bila postavljena tabela gradilišta, pita se Galović i predlaže rješenje.

-Najmanje što Grad Umag može učiniti je osloboditi građane komunalne naknade za 2023.godinu, bez ulaženja u pojedinačne probleme svakog od nas kao što su: otkazivanje apartmana ili odlazak gostiju, pranja terasa od silne prašine, zdravstvene probleme udisanja prašine, razbijene aute, kvarove na ovjesu automobila, nabrojio je Galović sve probleme lokalnog stanovništva i najavio organizaciju peticije kojom će se tražiti odgovornost nadležnih.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici umaškog gradskog vijeća gradonačelnik Vili Bassanese je za kašnjenje radova okrivio Županijsku upravu za ceste.


Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.