Komunal

dekarbonizacija prometa

Poreč: Odobreno bespovratnih 30 tisuća eura za novi zeleni EU projekt

S ciljem postizanja nulte emisije CO2, radi se o znanstvenom projektu koji će analizirati trenutno stanje u sektoru prometa te mapirati potencijal i potrebe Poreča za uvođenjem inovativnih rješenja, tehnologija i koncepata


 
1 min
Zoran Angeleski

S ciljem postizanja nulte emisije CO2, radi se o znanstvenom projektu koji će analizirati trenutno stanje u sektoru prometa te mapirati potencijal i potrebe Poreča za uvođenjem inovativnih rješenja, tehnologija i koncepata

Grad Poreč s početkom ove godine krenuo je u provedbu još jednog ''zelenog'' projekta akronima SUMATRA ''Sustainable Urban Mobility And TRAnsport'' (Održiva urbana mobilnost i promet).

Radi se o znanstvenom projektu čiji je cilj analizirati trenutno stanje u sektoru prometa te mapirati potencijal i potrebe Poreča za uvođenjem inovativnih rješenja, tehnologija i koncepata, a sve s ciljem postizanja nulte emisije CO2, odnosno dekarbonizacije sektora prometa.

Provedba projektnih aktivnosti podrazumijeva i izradu investicijskog koncepta za inovativna rješenja, tehnologije i koncepte koji se kroz analizu pokažu najboljima i najučinkovitijima.

Grad Poreč projekt provodi u suradnji s Gradom Pazinom, a financiran je u okviru programa Horizon 2020, u sklopu inicijative European City Facility (EUCF) za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju.

Ukupna vrijednost projekta je 60.000 eura, dok budžet Grada Poreča iznosi 30.000 eura, a riječ je o bespovratnih sredstvima. Trajanje projekta je 12 mjeseci.

- Poreč se kao turistička top destinacija na Jadranu odavno odlučio za put održivog razvoja, u kojem promet igra jednu od ključnih uloga. Uz pilot projekt javnog gradskog prijevoza mini busom na električni pogon, 30 posto sveukupnog voznog parka gradske uprave čine vozila na električni pogon, kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.