Komunal

BRŽI INTERNET DO 2023.

Predstavljen projekt koji do kraja godine brži internet dovodi u nekoliko istarskih gradova i općina

U Rovinju je danas predstavljen tijek realizacije Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području gradova Rovinja i Vodnjana te općina Bale, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj


 
2 min
Istra24
Foto: Grad Rovinj

U Rovinju je danas predstavljen tijek realizacije Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području gradova Rovinja i Vodnjana te općina Bale, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj

Danas je u rovinjskom Domu kulture održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene dosadašnje aktivnosti i tijek realizacije Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području gradova Rovinj-Rovigno, Vodnjan-Dignano te općina Bale-Valle, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici gradova i općina uključenih u projekt te predstavnici partnera u projektu; Hrvatskog Telekoma, izvođača radova - tvrtke Elektro Imber iz Zagreba te tvrtke Učka konzalting iz Pazina kojoj je povjeren nadzor.

Zahvaljujući ovoj investiciji omogućit će se optički pristup za 6.316 „bijelih“ adresa na kojima se nalazi 8.454 potencijalnih korisnika. Ukupna ugovorena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 60,2 milijuna kuna, od čega će HT uložiti 30,2 milijuna kuna vlastitih investicijskih sredstava, a ostatak vrijednosti prihvatljivih troškova bit će financiran sredstvima državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije. 

Svi korisnici koji će koristiti usluge na optičkoj infrastrukturi imat će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu od minimalno 100 Mbit/s što će im omogućiti nesmetani rad od kuće, praćenje škole na daljinu, korištenje usluga E-zdravstva, E-građanin i slično.

Riječ je o 50 puta većoj brzini od one koja je trenutno dostupna mještanima Rovinja.

Također, optička infrastruktura doprinijet će povećanoj atraktivnosti gradova i općina na način da će omogućiti lokalnoj zajednici privlačenje poduzetnika i stimuliranje konkurentskog okruženja.

Pritom, napominju iz T-HT-a, dokazano je kako ona područja u kojima je osigurana takva vrsta infrastrukture bilježe porast BDP-a od 1,5%, a ista potiče i nove projekte, investicije te otvaranje novih radnih mjesta.

Etape će se puštati u rad sukcesivno, kako budu implementirane, a sve NGA mreže na obuhvatu Projekta potrebno je implementirati najkasnije do kraja 2023. godine. 


Nastavite čitati

Istra
 

Krenuo juriš na Europski parlament

Sutra donosimo nastavak priče o Istarskom veleučilištu. O stanju u toj visokoškolskoj ustanovi progovorili su zaposlenici * Pišemo o sukobu oko parkinga ispred jedne zgrade u Tršćanskoj ulici. Bilo je razbijanja stakla na vozilu * Župan Boris Miletić imenovao je nova Upravna vijeća u županijskim Lučkim upravama Poreč, Rabac, Rovinj te Lučkoj upravi Umag-Novigrad. Sutra donosimo detalje

Istra
 

Predsjedništvo IDS-a podržalo Pausa

Članovi Predsjedništva su analizirajući rezultate izbora ocijenili kako je na ishod tih izbora u VIII. izbornoj jedinici znatno utjecao izostanak Matulja odnosno prekrajanje izbornih jedinica, jer su Matulji maknuti iz te izborne jedinice, a dodani su Novi Vinodolski i Bakar, što je značilo 600 glasova manje za IDS-ovu koaliciju, a 1.500 više za HDZ

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.