Komunal

RADOVI NA UREĐAJU ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Rovinj: Pročišćena voda dijelom se će vraćati u more, a dijelom koristiti za zalijevanje zelenih površina

Osim već započetih radova na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u u tijeku je ishođenje dozvola i za postrojenje za sušenje mulja. Izgradnja i rekonstrukcija kanalizacijske mreže i crpnih stanica završena je prije dvije godine * Do sada je izdano 1.100 odluka te je priključeno 600 kućanstava, a priključivanje kućanstava se nastavlja i u ovoj godini


 
2 min
Borka Petrović

Osim već započetih radova na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u u tijeku je ishođenje dozvola i za postrojenje za sušenje mulja. Izgradnja i rekonstrukcija kanalizacijske mreže i crpnih stanica završena je prije dvije godine * Do sada je izdano 1.100 odluka te je priključeno 600 kućanstava, a priključivanje kućanstava se nastavlja i u ovoj godini

Nedavnim ishođenjem svih potrebnih dozvola, nakon višegodišnjih priprema, započeli su radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rovinj na lokaciji Cuvi.

Projekt „Prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“, službeno je započet 9. prosinca 2016. godine potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije iz Kohezijskog fonda, a njime se planiralo izgraditi i/ili rekonstruirati više od 28 kilometara kanalizacijske mreže, osam crpnih stanica, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenje za solarno sušenje mulja, glavnog nusproizvoda procesa pročišćavanja voda.

Radovi vrijedni 259 milijuna kuna

S uračunatim povećanjem troškovima materijala i rada i naknadno odobrenih 35 milijuna kuna, ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 259 milijuna kuna, od čega je 180 milijuna  čine nepovratna sredstva financirana od strane Europske
unije. Završetak projekta planiran je do 31. prosinca 2023. godine.

Osim već započetih radova na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u u tijeku je ishođenje dozvola i za postrojenje za sušenje mulja. Izgradnja i rekonstrukcija kanalizacijske mreže i crpnih stanica završena je prije dvije godine i, vezano za te aktivnosti, do sada je izdano 1.100 odluka te je priključeno 600 kućanstava, a priključivanje kućanstava se nastavlja i u ovoj godini.

Podsjetimo, cilj Projekta je usklađivanje s Direktivom o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, na području aglomeracije Rovinj te postizanje sto postotne pokrivenosti stalnog stanovništva, industrije/trgovine i turizma sustavom prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda trećeg stupnja.  

Branko Potočnik, predstavnik izvođača radova, navodi kako će ukupno 30.000 kvadratnih metara površine biti osigurano za ultrafiltraciju za uklanjanje svih izvora ugljika, dušika i fosfora te bakterija i virusa.

Pročišćena voda će se dijelom ispuštati u more, dijelom koristiti kao tehnološka voda za održavanje pojedinih dijelova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te dijelom povratnim vodom vraćati gradu za zalijevanje javnih površina, za koje postoji i već je izgrađena struktura, po čemu je ovo jedinstven projekt u odnosu na ostale aglomeracije u Hrvatskoj.

Osim za zalijevanje na javnim površinama korištenje ove pročišćene vode nudit će se i privatnom sektoru: hotelskim i kamp kompleksima, isto tako u svrhu zalijevanja zelenih površina: cvijetnjaka i sportskih terena i to bez naknade.

Postrojenje za solarno sušenje mulja

Mulj, koji je glavni nusproizvod procesa pročišćavanja voda, obrađivat će se  ekonomski najisplativijom tehnologijom - solarnim sušenjem.

Vrijednost ugovora za projektiranje i izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda je 134 milijuna kuna, dok je vrijednost ugovora za projektiranje i izgradnju postrojenja za solarno sušenje mulja 19 milijuna kuna, a završetak svih aktivnosti projekta očekuje se do kraja sljedeće godine.


Srecko Niketic/PIXSELL

Nastavite čitati

Istra
 

Recenzija nove Netflixove serije 'WEDNESDAY': 'Socijalne su mreže otupljujući bezdan isprazne informacije"

Osmodijelna serija dijelom je fantazija, a dijelom misterij ubojstva te deadpan (suhoparna, vrlo izravna) komedija s elementima horora. No, uglavnom je to priča o odrastanju u formi srednjoškolske drame. U središtu radnje je tinejdžerka gotičarka alergična na boje; čelistica koja gotovo nikad ne trepće, a do tuđeg mišljenja kao ni do prijateljstva, nimalo ne mari. Prve četiri epizode režirao je Tim Burton, a režiju posljednje četiri prepustio je Jamesu Marshallu i Gandji Monteiro

Istra
 

PRIHVAĆENA STRATEGIJA RAZVOJA URBANOG PODRUČJA Pula i okolica se okreću održivom gospodarstvu i socijalno uključivom prostoru i dostupnoj infrastrukturi

Strateški ciljevi su prostor visokog životnog standarda, dostupnih sadržaja, širokih mogućnosti zaposlenja i kvalitetnog radnog okruženja, zelenog, čistog i održivog razvoja. Primjera radi, pod kategorijom prostora visokog životnog standarda navodi se da je to prostor raznovrsne i dostupne kulturne ponude, s visokom razinom socijalne uključenosti, a s dostupnom društvenom infrastrukturom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.