Komunal

A BILA JE NAJVIBRANTNIJA TRGOVAČKA ARTERIJA GRADA

ULICA SERGIJEVACA, IMA LI LIJEKA PROTIV PUSTOŠI U SAMOM SREDIŠTU PULE?

Osnovni je problem taj što po okončanju sezone veliki broj trgovina stavlja ključ u bravu mimo ugovorenih pravila * Gradska uprava priprema dopise s kojima će pozvati korisnike na poštivanje ugovora u kojima je određena obaveza rada tijekom cijele godine * Konkretnih rješenja i razrađenih ideja kako oživjeti bivšu Prvomajsku u skladu s potrebama lokalne zajednice još uvijek nema


 
3 min
ⒸFOTO: Manuel Angelini

Osnovni je problem taj što po okončanju sezone veliki broj trgovina stavlja ključ u bravu mimo ugovorenih pravila * Gradska uprava priprema dopise s kojima će pozvati korisnike na poštivanje ugovora u kojima je određena obaveza rada tijekom cijele godine * Konkretnih rješenja i razrađenih ideja kako oživjeti bivšu Prvomajsku u skladu s potrebama lokalne zajednice još uvijek nema

U svojoj je povijesti nekadašnja Prvomajska bila najvibrantnija trgovačka ulica u centru najvećeg istarskog grada, a danas zjapi prazna. Ona danas nije niti popločena, kao što je to slučaj u uređenijim gradovima, već je asfaltirana i pokrpana, što se nažalost savršeno uklapa u estetiku njenih oronulih fasada. Po okončanju turističke sezone veliki broj trgovina zatvorio je svoja vrata. U barovima koji ipak rade, često skoro da nema nikog. Restorani nisu otvoreni kao u sezoni. Tu i tamo prođe neki prolaznik i s hladnim vjetrom nestane već u sljedećoj ulici.

Pula je puno veći grad nego što bi se to moglo prosuditi po njenom praznom centru. No, kako se mijenja vrijeme, u skladu s tim trebao bi se mijenjati i grad. Tradicionalni obrti su demode. Danas se kupuje preko interneta i puno je ljudi u trgovačkim centrima. 

Teško da će se ulica Sergijevaca oživjeti bez dobre ideje koja je u skladu s potrebama lokalne zajednice. Može li se možda radom tijekom cijele godine ili s nekom drugačijom ponudom i inicijativama opet privući u grad ljude koji sada svoje vrijeme radije troše u trgovačkim centrima? Zadatak nije baš jednostavnog riješenja.

Gotova je turistička sezona, trgovine su zatvorene, a ne bi smjele: potezi Gradske uprave

Ipak, postoje neke naznake u kojem bi smjeru trebao ići oživljavanje ove, kad nije sezona, prazne ulice. Gradonačelnik Filip Zoričić je za Jutarnji list kazao da će prazne gradske prostore pretvoriti u radionice kuhanja i kreativnosti te pomoći poslodavcima u centru grada da im se poveća promet. Naglasio je da po gradskom pravilniku trenutno prostori u centru grada ne bi smjeli zjapiti prazni cijelu zimu.

Kontaktirali smo Damira Prhata, pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom. Upitali smo moraju li zakupci prostora u ulici Sergijevaca zaista raditi tokom cijele godine? Ako da, što se radi po tom pitanju? Može li se nekom drugom ponudom osim postojeće oživiti (polu)pustu ulicu Sergijevaca? Što je u planu kako bi se ta ulica oživjela?

Dobili smo odgovor da je Upravni odjel za komunalni sustav i upravljanje imovinom „pripremio dopise za zakupnike gradskih poslovnih prostora kojima se zakupnici pozivaju na poštivanje ugovornih odredbi, odnosno obavljanje djelatnosti tijekom čitave kalendarske godine. Dopisi su dostavljeni svim zakupcima gradskim poslovnih prostora putem komunalnog redarstva."

Gabrijela Peruško Pujas iz Odsjeka za informiranje također je rekla da je „Intencija ovakvog pristupa ukazati zakupnicima na ugovorne odredbe te njihovo poštivanje u smislu obavljanja ugovorene djelatnosti tijekom čitave godine, osim u opravdanim razlozima - za vrijeme korištenja godišnjih odmora, adaptacije poslovnih prostora i drugih objektivnih okolnosti radi kojih se prostori ne mogu koristi, no bez krivnje zakupnika i to u maksimalnom trajanju od 30 dana, te uz predočenje pisanih dokaza. U slučaju kada se prostor ne koristi i iz neopravdanih razloga, zakupodavac ima pravo pokrenuti postupak otkazivanja ugovora."

Na naša pitanja, što bi se konkretno napravilo kako bi se oživila ulica nismo dobili odgovor.

Nedostaje kreativni placemaking

S druge strane, Grad Pazin je za predstojeće zimske mjesece pripremio potpore za lokalne ugostitelje kako bi im olakšao poslovanje te ih je potaknuo da kroz potpore svoje prostore i terase prilagode uvjetima u zimskim danima, kao i da kvalitetu svoje usluge obogate dodatnim sadržajima, a sve s ciljem da se u Pazinu unaprijedi zimska ugostiteljska ponuda.

U Puli, čini se, još se ne razmišlja o tome.

Ako se žele “dizajnirati” mjesta namijenjena ljudima, a jedno od tih mjesta je svakako ulica Sergijevaca, onda placemaking i nije jača strana nadležnih. Zbog sablasno praznog centra grada, gradska vlast odlučila je pokrenuti program „Dođi u grad" s kojim se želi oživjeti centar nakon turističke sezone. No događaji su kratkog vijeka. 

U planu je i da se ulica Sergijevaca ponovno zove ulica Prvog Maja, ali mijenjanje imena ulica može samo biti od povijesno - identitetskog značaja, i vrlo je ubitno da bi novi toponim, sam po sebi, mogao doprinijeti povećanju trgovačke specifične težine ulice.  

Stoga, mijenjanje imena i šminkanje ulica povremenim događajima nije baš neko rješenje. Teško da će se ulica oživiti bez dobrog izrađenog placemakinga, odnosno bez dobrih inovativnih ideja i bez potpore Grada obveznom radu tokom cijele godine.

--

Matijas Kozić


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.