Komunal

Fragmenti rimskog mozaika će se dignuti i sačuvati

(VIDEO) Građevinari s fenom u rukama - posao se mora nastaviti!

Na privatnoj parceli susreli smo i vlasnika koji nam je kazao da ovdje namjerava podići stambeno-poslovni objekt ali i radnike koju su jedva čekali da arheolozi završe svoj posao, kako bi mogli nastaviti s betoniranjem temelja. Oni su, umjesto lopata i krampova, u rukama držali fen koji su posudili iz obližnjeg frizerskog salona, a sve kako bi ubrzali proces sušenja i podizanja mozaika te nastavili sa svojim poslom


 
1 min
Borka Petrović
Gradilište u Kandlerovoj ulici

Na privatnoj parceli susreli smo i vlasnika koji nam je kazao da ovdje namjerava podići stambeno-poslovni objekt ali i radnike koju su jedva čekali da arheolozi završe svoj posao, kako bi mogli nastaviti s betoniranjem temelja. Oni su, umjesto lopata i krampova, u rukama držali fen koji su posudili iz obližnjeg frizerskog salona, a sve kako bi ubrzali proces sušenja i podizanja mozaika te nastavili sa svojim poslom

Fragmenti antičkog mozaika, koji su pronađeni na gradilištu u Kandlerovoj ulici, točnije na uglu ove ulice i Uspona Pavla Đakona, sačuvat će se. Potvrdila nam je to danas Tatjana Bradara, arheologinja Arheološkog muzeja Istre koja vodi iskapanja.

Mozaik je otkriven u srijedu

Na privatnoj parceli susreli smo i vlasnika koji nam je kazao da ovdje namjerava, nakon što se jedno vrijeme tu nalazila ugostiteljska terasa, podići stambeno-poslovni objekt, ali i radnike koju su jedva čekali da arheolozi završe svoj posao, kako bi mogli nastaviti s betoniranjem temelja.

Oni su, umjesto lopata i krampova, u rukama držali fen koji su posudili iz obližnjeg frizerskog salona, a sve kako bi ubrzali proces sušenja i podizanja mozaika te nastavili sa svojim poslom.

Sušenje "krpica" mozaika

Riječ je, kako pojašnjava Bradara, o nastavku istraživanja na privatnoj parceli koji su se provodili još krajem 2015. i početkom 2016. godine. Tada su pronađeni ostaci kasnoantičkih zidova, ali i otpadna jama s materijalom s prelaska 18. u 19. stoljeće. I sada, kada se gradilište ponovo otvorilo - komadići mozaika.

Nažalost, kako veli, radi se tek o fragmentima koji će se podići i sačuvati, navodeći da je vjerojatno riječ o podu nekakvog rimskog objekta koji se ovdje nalazio, no teško je utvrditi kojem točno.

Na pitanje može li se baš svaki komadić antičke povijesti sačuvati i prezentirati, navodi da to naravno nije moguće, ali se uvijek maksimalno pokušava zaštititi ostatke koji se pronađu, za generacije koje dolaze.

- Gdje god se u Puli kopa nešto se pronađe, posebno u centru grada kao ovdje. Mi arheolozi moramo pristati na kompromis između struke i današnjeg života koji se mora nastaviti i grada koji se mora razvijati, zaključuje Bradara.


FOTO: B. Petrović

Nastavite čitati

Pula
 

ZORIČIĆ: Bespravnu gradnju smo prijavili građevinskoj inspekciji prije godinu dana i ništa se nije dogodilo

"Zaprimili smo brojne prigovore građana na gradnju na nekretnini k.č. br. 1685/1, k.o. Pula u vlasništvu Modular stanogradnja d.o.o. Slijedom toga, a uzevši u obzir da se radi o građenju bez građevinske dozvole, nadležno redarstvo Grada Pule izvršilo je očevid na samom terenu te utvrdilo da se predmetni radovi izvode protivno propisima i aktima Grada Pule, zbog čega smo o navedenom obavijestili građevinsku inspekciju u lipnju prošle godine", kaže Zoričić

Pula
 

KLABOT: Godina ulaska u Schengen donijela nove izazove

Načelnik je ustvrdio kako su još jednom pokazali domaćim i stranim gostima da je Istra, koju je ove godine posjetilio više od četiri milijuna gostiju, sigurno mjesto za odmor. "Velika je to brojka koja je pred policiju postavila brojne sigurnosne izazove, no uspješno smo se ulovili u koštac sa svim zadaćama te smo našim gostima omogućili mirno ljetovanje", poručio je

Pula
 

IZNENADILI NOVINARE Na presici Jadranka Đokić i Ugo Korani odigrali dio predstave - preksutra premijera na Maloj sceni INK-a

Jadranka Đokić: "Tekst me je dirnuo" * Ugo Korani: "Mogu iskazati samo veliko zadovoljstvo i veliki blagoslov što sam ovdje s ovo dvoje prekrasnih ljudi i što u ovom prostoru imamo idealne uvjete za naš umjetnički rast" * Jona Fossea, suvremenog klasika i najvećeg norveškog dramatičara nakon Ibsena, Karl Ove Knausgård smatra najvažnijim europskim piscem

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.