Komunal

NIČE NOVA ZGRADA OD 80 STANOVA

Zbog gradnje prilaznog puta najavljena sječa dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici. Teodora Beletić: U sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.


 
2 min
ⒸFOTO: Manuel Angelini
Članovi Građanske inicijative "Protiv sječe" pored stabla koja se trebaju rušiti

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.

Zbog najavljene sječe dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici u Puli članovi Građanske inicijative "Protiv sječe" danas su na tom mjestu izrazili svoje negodovanje i zatražili od Grada Pule da još jednom revidiraju svoju odluku te pronađu alternativno rješenje.

- Radi potrebe izgradnje prilaznog puta, privatni investitor će ukloniti dva stabla ladonje. To su stabla koja su ondje barem 60-ak godina, imaju kulturološko-baštinsku vrijednost, i protivimo se tome, rekao je na licu mjesta Petar Ćurić. Kazao je da im je investitor dao na uvid dozvole za rušenje stabala, zapitavši se zbog je čega Grad Pula to učinio, tim više jer za prilazni put postoji alternativno rješenje, a to je obližnja Vrtlarska ulica. Napomenuo je nadalje, da Grad Pula još uvijek nije izradio takozvani "Zeleni registar" koji je već morao biti gotov. Taj registar bi bio "filter" koji bi onemogućio ovakve sječe, rekao je Ćurić.

Najavljenu sječu ladonja prva je "otkrila" članica Inicijative te vijećnica Možemo! u MO Gregovica Teodora Beletić koja kaže da u sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis.

- Alternativno rješenje postoji. Prilazni put se može učiniti u obližnjoj Vrtlarskoj ulici. Tada ne bi bilo potrebe za sječom stabala, kazala je Beletić. Navela je da će se na parceli privatnog investitora koji će posjeći stabla graditi zgrada s 80 stanova.

- Osim što će se posjeći stabla, prilazni put gradi se uz cestu koja je ionako prometno opterećena. Gdje je tu sigurnost prometa, pješaka, zapitala se Beletić, dodajući da je uz sve to, ondje i hidrant koji će se morati premjestiti. Istaknula je da je žalosno da se ne pokuša naći alternativno rješenje u vremenima kada se teži suzbiti klimatske promjene koje su očite, i kada je svako stablo važno. 

Parcela na kojoj će se graditi nova zgrada

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova.

- Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine, kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog. 


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska magistra farmacije Martina Meštrović napustila je ljekarnu i okrenula se izradi unikatnih botaničkih terarija: "Umjesto jednog stalnog posla, sada radim šest, ali u svakom uživam"

"Mama je 36 godina bila cvjećarka na Brijunima, radila je aranžmane još za Tita. Naša je kuća uvijek bila ispunjena biljem, cvijećem i ta je ljubav prema prirodi uvijek bila u meni, sada je napokon izašla na površinu. Želja mi je ljudima omogućiti da u svoj životni prostor unesu energiju biljaka putem prirode koju uspijevam ugurati u bocu", veli nam Martina Meštrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.