Krasna Zemlja

Parcelirana oranica u Valbandonu

DARIO MARČETA NA NAŠE PITANJE O JOŠ JEDNOJ PARCELACIJI: Pljujete po meni jer imam dva sina u IDS-u, a nikad ne biste napisali što sve dobro radim. Da su svi kao ja Istra bi bila Kalifornija!

„Oranica je parcelirana za moje nasljednike“, rekao nam je Dario Marčeta. To je dobra vijest. Jer ako bi se ovih novonastalih 30-ak čestica prodale kao vikend parcele ovdje bi cijelu sezonu boravilo 30-ak obitelji čije bi se fekalije izlijevale ravno u podzemlje i podzemne vode. S obzirom na to da je riječ o gusto naseljenom predjelu, te da parcele graniče s Marčetinim vinogradom, to ne bi bilo dobro ni za koga


 
2 min
Ivan Dobran
Google Earth

„Oranica je parcelirana za moje nasljednike“, rekao nam je Dario Marčeta. To je dobra vijest. Jer ako bi se ovih novonastalih 30-ak čestica prodale kao vikend parcele ovdje bi cijelu sezonu boravilo 30-ak obitelji čije bi se fekalije izlijevale ravno u podzemlje i podzemne vode. S obzirom na to da je riječ o gusto naseljenom predjelu, te da parcele graniče s Marčetinim vinogradom, to ne bi bilo dobro ni za koga

Poznati vinar Dario Marčeta za dlaku je prestigao donošenje novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i u lipnju prošle godine uspješno parcelirao svoju oranicu u Valbandonu na 30-ak novih čestica.

Na naš telefonski poziv u vezi  namjera s parceliranom oranicom, pitao nas je zašto bi nama polagao račune o tome što će raditi sa svojom zemljom. Kako je objasnio, zemlja je njegova, parcelirana je zakonito te ne razumije što je u tome sporno.

Oranica u Valbandonu parcelirana 7. lipnja 2022.

- Pa zar sam ja najgori na svijetu? Pljujete po meni jer imam dva sina u IDS-u. Zašto pišete samo loše o meni, a ništa o svemu dobrom što radim?  Zašto ne kažete da se 60 godina bavim poljoprivredom, da imam 20 hektara obrađenih polja gdje proizvodim voće, povrće, vino? Da su svi poput mene Istra bi bila Kalifornija, rekao je Dario Marčeta očito iritiran našim učestalim pisanjem o parcelaciji njegove šume u Batvačima.

O parceliranoj šumi Istra24 napisala je niz članaka jer je ona predstavljala dobar primjer za praćenje transformacije šume u favelu i nesposobnost hrvatskih institucija da to spriječe. Šumarska inspekcija je u kolovozu prošle godine pokrenula optužni prijedlog protiv Marčete, a danas su šljunkom već nasuti svi putevi uključujući tri plota (od ukupno 40-ak) već spremna da prime prve kamp prikolice nove favele.

Parcelirana i malčirana šuma u Batvačima

Podsjetimo kako se, dok smo pisali o parceliranoj šumi, donosio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je pošasti parceliranja pokušao stati na kraj odredbom da se poljoprivredno zemljište ne može parcelirati na čestice manje od jednog hektara, odnosno 10.000 kvadrata.

Iz podataka Geoportala i Zemljišnih knjiga vidljivo je da je Marčeta ovu oranicu u Valbandonu uspio parcelirati za dlaku prije stupanja zakona na snagu 28. svibnja 2022. Parcelacija je zabilježena tek desetak dana kasnije što znači da je zahtjev vjerojatno predan u zadnji čas. Dakle, ova je oranica parcelirana nakon članaka o parceliranoj šumi objavljenih na našem portalu. 

Kako objašnjava Dario Marčeta namjera ove parcelacije nije prodaja, već podjela ostavštine svojim nasljednicima.

- Neću prodavati nego podijeliti sinovima i unucima, rekao je Dario Marčeta.

Pitamo je li i parcelacija šume u Batvačima bila u svrhu podijele nasljedstva, s obzirom na to da su ondje šljunkom nasuti pristupni putovi te nekoliko plotova za mobilne kućice.

- Ne znam, nisam tamo bio pet mjeseci. Ako sam nešto prodao to nije moje i ne znam što rade novi vlasnici, rekao je Marčeta.

Oranica u Valbandonu graniči s vinogradom također u vlasništvu Daria Marčete.  Ona dakle, prema tvrdnjama Marčete, neće u prodaju. To je dobra vijest. Jer ako bi se ovih novonastalih 30-ak čestica prodalo kao vikend parcele ovdje bi cijelu sezonu boravilo 30-ak obitelji čije bi se fekalije izlijevale ravno u podzemlje i podzemne vode. S obzirom na to da je riječ o gusto naseljenom predjelu, te da parcele graniče s Marčetinim vinogradom, to ne bi bilo dobro ni za koga.

Nije poznati vinar jedini parcelirao poljoprivredno zemljište u ovom dijelu Valbandona. Preko puta novostvorenih 30-ak čestica nalazi se dodatnih 16 sličnih parcela u vlasništvu Antona Bergića i drugih vlasnika. Nedaleko njih vidljivo je još 20 u vlasništvu Lare Quargnal. S obzirom na to da se nalaze blizu urbaniziranih područja, odvodnje te priključaka struje i vode, moguće je da će ovdje kroz neko vrijeme niknuti nove vikendice.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.