Drugi dan 19. Dana mladog maslinovog ulja – XIX Giornate dell'olio d'oliva novello ispunjava sva očekivanja organizatora, sudionika i posjetitelja. Subota je dan kad posjetitelji sajma već dobivaju uvid u kvalitetu ulja i bogatstva okusa i mirisa koje je osigurala ovogodišnja maslinarska sezona. Rekordan broj izlagača predstavio je posjetiteljima svoje najbolje rezultate.

foto: Grad Vodnjan / Dignano
"Ulja su ove godine vrhunske kvalitete. Malo su jača od prošle godine, pikantnija su, punija, pogotovo ulje maslina branih do 30. listopada. Od posjetitelja dobivamo samo pohvale. Prošla je godina je bila malo škakljiva, vrlo izazovna, ali ove godine nemamo što zamjeriti. Ulje buže može ići s bilo kojom hranom, rozinjola ima izraženu gorčinu, koja je i tipična za nju, žižolera je pikantna, svježa, što je njena posebnost. Karakteristike određenih sorti došle su do izražaja dok se prošle godine te razlike nisu tako jako osjetile", rekao je maslinar Matteo Belci iz Vodnjana.

Matteo Belci - foto: Grad Vodnjan / Dignano
I dugački red pred kuhinjom govori da kuhari, učenici, gosti i kulinarski entuzijasti imaju na raspolaganje odličan proizvod istarskih maslinara, te stvaraju čudnovate kombinacije sljubljujući svakodnevne namirnice s najboljim mladim maslinovim uljima.

foto: Grad Vodnjan / Dignano
Čuda u OIL LABU s domaćinom Robertom Perićem stvarao je i gost kuhar Saša Pribičević.
"Maslinova ulja su, kao i inače, najbolja. Pa znamo gdje smo i s kim smo! Ostvarena je lijepa suradnja Chiavalona i nas i to su prekrasna ulja. Danas smo kuhali profesor Perić i ja razne kreacije, a imali smo i dosta podvala pa je bilo jako zanimljivo. Na primjer, ljudi su jeli tripice, a da nisu znali što jedu. Za glavno jelo sam im servirao povrće, što je isto bila dobra fora. Danas smo baš izmiješali dosta dobrih stvari", rekao je chef Saša Pribičević. U kasnijem je terminu Robert Perić u OIL LAB-u ugostio članove udruge JRE Hrvatska.

foto: Grad Vodnjan / Dignano
Programom bogata i sadržajna subota završava večerašnjom koncertnom poslasticom – pod manjim šatorom nastupaju Minea & Bend te DJ Wazaby.
I sutra će kuhinji će opet biti dinamično i kreativno i sve će prštati od okusa i mirisa, a slijedi i još puno popratnih programa, degustacija i standardno bogata ponuda naših izlagača. Sajam je otvoren od 10:00 do 20:00 sati.

foto: Grad Vodnjan / Dignano
U OIL LAB-u u 14:00 sati gostuje kuharica Svjetlana Celija (konoba Vodnjanka, Vodnjan), a u 17:00 sati je gošća kuharica Anamarija Kolić (konoba Alla Becaccia, Valbandon).
Posjetiteljima će se predstaviti i nova istarska gastro scena, dok će popularni chef Goran Kočiš kreirati jedinstvena jela spajajući kontinentalne recepte s mladim maslinovim uljima. Vidjet ćemo i neočekivane kombinacije istarskih craft piva s mladim uljem te još puno kulinarskih inspiracija. Ne zaboravite i na besplatan obilazak Vodnjana turističkim vlakićem, u 11:00, 13:00 i u 15:00 sati.