Krasna Zemlja

AGRO TERRA ISTRA 2022.

Marko Londero direktor 1. Poljoprivrednog sajma u Istri: Bilo mi je nevjerojatno da uz naše proizvode i poljoprivredne resurse nemamo sajam ovakvog tipa

Bliži se 1. Poljoprivredni sajam u Istri koji, zahvaljujući ideji Marka Londera, svoja vrata otvara 22. travnja u Pazinu. Ugostit će stotinu izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Njemačke, a posjetiteljima - za koje će ulaz biti besplatan, donijeti brojne atrakcije i stručna izlaganja


 
3 min
Martina Pereša
Marko Londero, direkor prvog Sajma poljoprivrede u Istri

Bliži se 1. Poljoprivredni sajam u Istri koji, zahvaljujući ideji Marka Londera, svoja vrata otvara 22. travnja u Pazinu. Ugostit će stotinu izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Njemačke, a posjetiteljima - za koje će ulaz biti besplatan, donijeti brojne atrakcije i stručna izlaganja

- Budući da već dugi niz godina imam tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem opreme za razne sajmove, bilo mi je nevjerojatno da regija poput Istre, s ovakvim poljoprivrednim resursima i kapacitetima, nema nijedan sajam poljoprivrede. Imamo odličan sir, pršut i brojne druge proizvode, a nemamo sajam poljoprivrede. Tako sam došao na ideju da budem taj koji će pokrenuti prvi sajam tog tipa, kaže nam Marko Londero, direktor Poljoprivrednog sajma "Agro Terra Istra 2022" koji se u Pazinu održava od 22. do 24. travnja.

Istra ima novu manifestaciju

Ideja je najprije, prije godinu dana, prezentirana bivšoj pazinskoj gradskoj vlasti, da bi potom, jednako uspješno, bila prihvaćena i od strane aktualne vlasti u gradu. Novu istarsku manifestaciju, uz Grad Pazin, podržavaju Istarska županija, županijska Obrtnička komora te Ministarstvo poljoprivrede, a Londero kaže kako bi na samu svečanost otvorenja, 22. travnja, u Pazin trebala stići i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Tog će vikenda, naime, pazinska školsko-gradska sportska dvorana ugostiti stotinu izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Njemačke.

Događaj nosi naziv Sajam poljoprivrede i pčelarstva zato što je ove godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije otkazano održavanje tradicionalnih pazinskih Dana meda, pa je stoga s organizatorom - Udrugom pčelara Lipa Pazin - dogovorena suradnja na novom sajmu.

Pazinska gradonačelnica, Suzana Jašić i direktor 1. Poljoprivrednog sajma u Istri, Marko Londero

Trodnevni sajam u srcu Istre

- Tako će domaći poljoprivrednici, osim u Zagrebu, Bjelovaru i Osijeku, imati mogućnost prezentirati svoj rad i u Pazinu. Prostor za izlagače veličine je 4 000 kvadratnih metara. Na vanjskom dijelu prezentirat ćemo raznu mehanizaciju, traktore, poljoprivrednu opremu te ugostiti vrtni centar. Unutrašnjost dvorane namijenjena je izlaganju prehrambenih proizvoda i, naravno, meda i opreme za pčelarstvo, najavljuje Londero.

Za unutrašnji prostor sajma izlagači se još uvijek mogu prijaviti, a prema sadašnjim podacima čini se kako su najviše interesa pokazali oni iz Slavonije. Sve su to redom renomirani proizvođači koji se poljoprivredom bave dugi niz godina.

Izložbeni prostor iznajmljuje se po cijenama od 100 do 400 kuna po kvadratu, a sam ulaz na manifestaciju bit će besplatan. Svi će se sadržaji odvijati u skladu s epidemiološkim uvjetima koji će biti na snazi nakon 1. travnja, a službeni program bit će objavljen na internetskim stranicama sajma idućeg tjedna

Traktori John Deere vrijedni nekoliko stotina tisuća eura

Prvi puta u Hrvatskoj probne vožnje John Deere traktorima

- Posjetiteljima mogu najaviti da ćemo, po prvi puta u ovom dijelu Europe, omogućiti probne vožnje traktorima na poligonu ispred dvorane. Riječ je o najnovijim modelima traktora brenda John Deere vrijednima nekoliko stotina tisuća eura. Uz najnovije, izložit ćemo i najstariji traktor u Istri, marke Ford, koji smo pronašli u Baredinama. Star je stotinjak godina, a otprilike je toliko star i kombajn koji će također naći svoje mjesto kraj pazinske dvorane, veli nam Londero.

Traktor John Deere
Prvog će dana, u petak 22. travnja, sajam biti otvoren od 12 do 18 sati. Idućeg dana, u subotu, radno vrijeme će biti od 10 do 18, a u nedjelju od 10 do 17 sati. Mislilo i se i na najmlađe pa će tako u obližnjem parku igrati predstave za djecu u organizaciji Lokalne akcijske grupe Središnja Istra.

Valja reći kako će sajam ugostiti i okrugli stol o poljoprivredi u Istri kojem će nazočiti ministrica poljoprivrede Marija Vučković te županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan. Svoj je dolazak najavio i slovenski ministar poljoprivrede Jože Podgoršek.


Foto: Agro Terra 2022

Nastavite čitati

Istra
 

PAZIN Foto ex tempore „Od krova do jame“

Okupljanje sudionika biti će od 9,30 do 10 sati kod Zarečkog krova. Uz vodstvo predstavnika organizatora u manjim grupama krenuti će vodotokom Pazinčice, od Zarečkog krova do mosta Dušani. Potom će preko Loka doći do mosta Sv. Jožefa na Rijavcu i nastaviti uz Potok do Pazinskog krova. Slijediti će uspon do Kaštela te po želji sudionika silazak u Pazinsku jamu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.