Pobjednice 24. dječjeg festivala "Veseli glasi – Voci allegre" Vita Viljanac i Bella Barbarić
Žiri je ocjenjivao intonaciju, interpretaciju, odnosno vokalnu izvedbu i scenski nastup, a odluku je bilo vrlo teško donijeti
Maslinovo ulje je tradicija, blago koje treba čuvati i prenositi na buduće generacije. Hrvatska još uvijek ne proizvodi dovoljno maslinovog ulja tako da ima prostora za napredak, rekla je izaslanica predsjednika RH Martina Ciglević
Maslinovo ulje je tradicija, blago koje treba čuvati i prenositi na buduće generacije. Hrvatska još uvijek ne proizvodi dovoljno maslinovog ulja tako da ima prostora za napredak, rekla je izaslanica predsjednika RH Martina Ciglević
Danas je u prostorima nekadašnje gradske škole svečano otvorena manifestacija Istravirgin – 17. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu kojem su prisustvovali izaslanica predsjednika RH Martina Ciglević, izaslanik hrvatskog premjera, ujedno i tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, te predstavnici Istarske županije, brojnih gradova i općina.
Prigodnim govorom uzvanike je pozdravio gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio te pritom istaknuo značaj ovog najvećeg i najprestižnijeg maslinarskog festivala u Hrvatskoj i regiji koji će trajati sve do nedjelje 26. studenog.
- Na ovoj manifestaciji održat će se premijerno predstavljanje ovogodišnje berbe, ali će to biti i mjesto poslovnih susreta u čijem će fokusu biti maslinari i uljari. Ovo su najveseliji dani u godini u Vodnjanu, kada ćemo imati priliku kušati rezultate rada marljivih maslinara koji su radili cijelu godinu. Ova je manifestacija kruna maslinarstva, ali je prvenstveno gospodarska priredba, mjesto na kojem će biti izloženo tekuće zlato dijamantnog statusa prije nego iznova osvoji svijet, rekao je Pastrovicchio i posebno se zahvalio svim izlagačima koji su se odazvali ovoj manifestaciji i u njenom 17. izdanju.
U ime istarskog župana okupljene je pozdravio njegov zamjenik Tulio Demetlika i izdvojio dobru suradnju Istarske županije i maslinara.
- Maslinarstvo je dio poljoprivrede kojeg Županija značajno podupire. No, uspjeh maslinara nije slučajan, za taj su uspjeh zaslužna značajna ulaganja i u tehnologiju, ranije berbe, a valja reći i da je u Istri danas više od 40 tehnološki najnaprednijih uljara. Znanja i ulaganja usmjerena su i u način pripreme ulja za tržišta, a svi ti napori rezultirali su zaštitom izvornosti istarskih maslinovih ulja, rekao je Demetlika te ponovio kako su od davnina poznata i ljekovita svojstva maslinovog ulja, poznato je i kao izvor snage i zdravlja, svojevremeno i kao sredstvo plaćanja, ali i glavni izvor prihoda mnogih obitelji.
- Istarsko maslinovo ulje naš je ponos, regionalna posebnost i svjetski brend. Upravo stoga Županija će i dalje biti partner uljarima i poljoprivrednom sektoru. U proračunu je ove godine osigurano 4,2 milijuna eura, a ovaj tjedan objavljen je još jedan u nizu natječaja za de minimis potpore poljoprivrednicima vrijedan 132 tisuće eura, naveo je na kraju Demetlika.
Pozdrave okupljenima uputio je i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini koji je govorio o vezi između istarskih i talijanskih maslinara, razmjeni iskustava i, posljedično, podizanju kvalitete maslinovog ulja koje je zajednička poveznica i u gastronomiji dviju zemalja, ali i u životu i kulturi dvaju naroda. O značaju istarskih ulja, uvrštavanju u svjetski vodič Flos Olei te najvećem priznanju kojeg je Istra mogla dobiti kada je proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, govorio je izaslanik Pavić, te je i on izdvojio kako je Ministarstvo poljoprivrede u Istru uložilo 120 milijuna eura od čega 8,8 milijuna upravo za maslinarstvo.
Izaslanica predsjednika Martina Ciglević, proglašavajući manifestaciju otvorenom, govorila je o značaju maslinovog ulja, i u tradicijskoj gastronomiji, ali i u identitetu ljudi, o ulju koje je othranilo generacije na obali i otocima.
- Maslinovo ulje je tradicija, blago koje treba čuvati i prenositi na buduće generacije. Hrvatska još uvijek ne proizvodi dovoljno maslinovog ulja tako da ima prostora za napredak, rekla je Ciglević i poželjela maslinarima ustrajnosti i uspjeha u budućem radu.
Istravirgin okuplja neke od najboljih hrvatskih chefova, restoratera i međunarodnih stručnjaka za maslinova ulja koji će tijekom vikenda održavati i panele, radionice i kušanja nove berbe.
Na ovoj manifestaciji, već duže od desetljeća, prisutna je i Salvela Uljare Vodnjan. Sandra Marček Cvitić, voditeljica prodaje, ističe kako su u tom periodu napravljeni značajni pomaci i kako su ulja sve kvalitetnija.
- I ove godine sve je na jednoj višoj razini i mislim da će i posjetitelji i izlagači biti zadovoljni. Smatram da je najbitniji taj poslovni segment, kontakti koji se uspostavljaju i potencijalna tržišta koja se otvaraju. Mislim da upravo tu ima mjesta za napredak u smislu otvaranja prema partnerima izvan Istre i Hrvatske, rekla nam je Marček Cvitić.
Govoreći o ovogodišnjem ulju, kaže da je ono i kvalitetom i količinom izuzetno, unatoč izazovnoj sušnoj godini.
- Svi proizvodi su vrhunski, ali je istina da se i maslinari više trude, ulažu, i razlika se u odnosu na nekada itekako vidi. Međutim, danas, između samih maslinovih ulja, razlike u kvaliteti su tek nijanse jer su više-manje svi proizvodi vrhunski, rezimirala je Marček Cvitić.
Na štandu OPG-a Belci zatekli smo tri generacije maslinara, Livia, Mattea, Massima i Tomasa te Jasnu.
- Maslinama se bavimo oduvijek, ni sam ne znam otkad je to u obitelji. Imamo masline stare i po 450 godina pa vjerojatno je to i bio neki početak maslinarstva u obitelji Belci. Danas mogu ponosno reći da su naša ulja već godinama uvrštena u vodič Flos Olei u kojem su uvijek imala 96 bodova, a na nedavnoj promociji za 2024. dobili smo 97 bodova. Dakle, napredujemo u kvaliteti, ponosno nam je rekao Livio Belci i dodao da su spojili teoriju i praksu i dobili vrhunski proizvod.
Inače, posjeduju četiri tisuće stabala, različite starosti, koja daju godišnje oko četiri tisuće kilograma maslina.
- Ove je godine ulje nešto blaže što se tiče pikantnosti, jer se nešto u prirodi 'okrenulo', lani je žižolera bila najjača od monosortnih ulja, a ove godine prednjači buža. Sva su ulja ostala u kategoriji ekstradjevičanskih, ali baš jučer smo dobili ovogodišnju analizu i, doista, nešto su blaža. Na to ne možemo utjecati, tako je priroda odlučila i to treba poštivati, rezimirao je Belci.
Njihova ulja, osim na domaćem, tržite su našla diljem Europe, od Njemačke, Austrije do Poljske i Italije, a upravo dogovaraju i poslove preko oceana i kreću u osvajanje Amerike.
Jedan od onih koji su mahom orijentirani na izvoz je Olea BB. Kako nam kaže vlasnica Bosiljka Belić, oni uglavnom sve izvoze jer, kada su krenuli prije 23 godine, ljudi uglavnom nisu željeli vrhunska ulja. Danas imaju masline na 12 hektara, a od 4.500 stabala prosječno dobivaju od 10 do 13 tisuća litara godišnje. Proizvode 12 različitih vrhunskih monosortnih ulja i 13. koje je miješano. Izvoze u Austriju, Englesku, Nizozemsku, Japan i Emirate.
- Na ovoj smo manifestaciji prisutni od samih početaka i mislim da su ulja sve kvalitetnija i kvalitetnija i da se ljudi jako trude i prilikom proizvodnje, ali ulažu i u dizajn tako da se dobiva jedan cjelovit vrhunski proizvod proizveden u Istri, rekla nam je Belić.
Brojni izlagači već su večeras izložili svoja ulja, a bilo je i raznih popratnih ponuda poput meda i proizvoda od meda, lavande, ukrasnih predmeta, raznih rukotvorina, slastica, sapuna...
Jedan od velikih povratnika, nakon korona-pauze, je i Pčelarstvo Balint iz Virovitice. Prema riječima vlasnice Vesne Balint, ovdje su uvijek lijepo prihvaćeni, njihov med i pčelinji proizvodi vrlo su traženi i oni se zato u Vodnjan uvijek rado vraćaju. Malu je zamjerku imala jedino zbog činjenice što su sada odvojeni u drugoj zgradi od maslinara.
- U šatoru je ranijih godina bilo idealno, svi smo bili zajedno, a sada su nas ipak odvojili u zasebnu zgradu. Nadam se da će nas s vremenom opet spojiti pod 'isti krov', uz osmijeh nam kaže Vesna Balint.
Žiri je ocjenjivao intonaciju, interpretaciju, odnosno vokalnu izvedbu i scenski nastup, a odluku je bilo vrlo teško donijeti
Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu, predan u pritvorsku jedinicu policije
Glavni cilj ovog projekta je brižno čuvati kulinarsku tradiciju naših dragih baka, a kako to radi nona Annamaria Benčić iz Šišana pogledajte u videu
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.