Krasna Zemlja

ZEMLJA SUHA K'O BARUT

REDUKCIJA VODE U ISTRI PRED VRATIMA: Poljoprivrednici prvi na udaru, Ezio Pinzan: 'Šteta će biti velika'

"Situacija nije sjajna. Nama su svi izvori koje koristimo za potrebu vodoopskrbe čak i u lošijoj situaciji nego 2012. godine. Međutim, u akumulaciji Butoniga je oko metar i 20 centimetara viši nivo nego 2012. u istom periodu, odnosno ima dva milijuna kubika vode više", pojašnjava direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić


 
3 min
Chiara Bilić
Jezero Butoniga 2012. godine u vrijeme suše

"Situacija nije sjajna. Nama su svi izvori koje koristimo za potrebu vodoopskrbe čak i u lošijoj situaciji nego 2012. godine. Međutim, u akumulaciji Butoniga je oko metar i 20 centimetara viši nivo nego 2012. u istom periodu, odnosno ima dva milijuna kubika vode više", pojašnjava direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić

Redukcija vode u Istri koja će, prema svemu sudeći, zbog višemjesečne suše uskoro stupiti na snagu, prvo će pogoditi poljoprivrednike.

Takav je scenarij već jučer najavila Istarska županija koja je šturim priopćenjem navela da su sustavi vodoopskrbe preopterećeni te da će u slučaju nužnosti biti uvedene mjere restrikcije široke potrošnje vode kao što su zabrana zalijevanja javnih, zelenih površina i rada autopraonica.

Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, Ezio Pinzan, potvrdio je danas za Istru24 da je količina vode u Istri u ovom trenutku na niskim nivoima i da prvi val zabrana obuhvaća poljoprivrednike koji, prema njegovim riječima, već trpe štetu.

Ponavlja se scenarij iz 2012. godine

- S ovim stanjem vode koje imamo, vrlo je izgledno da ćemo ući u redukciju potrošnje vode. Nažalost, osnovni je smisao vodoopskrbe imati dostatnu količinu vode za piće. Prvo se zabranjuje pranje javnih površina i zalijevanje zelenih, ali isti dan slijedi i restrikcija navodnjavanja poljoprivrednih površina. Na poljoprivrednim kulturama suša se već osjeća. Uz ovakve temperature i bez najave oborina, sigurno ćemo trpjeti štete u poljoprivredi, kaže Pinzan.

Ezio Pinzan

Istra se posljednji put s restrikcijom vode susrela prije točno deset godina, u ljeto 2012. godine. Tada je razina vode u akumulacijskom jezeru Butoniga – jezgri stabilnosti cijelog sustava vodoopskrbe u Istri – bila toliko niska da je iz njega u jednom trenutku izvirio mlin, koji je bio potopljen izgradnjom upravo akumulacije.

- Situacija nije sjajna. Nama su svi izvori koje koristimo za potrebu vodoopskrbe čak i u lošijoj situaciji nego te 2012. godine. Međutim, u akumulaciji Butoniga je oko metar i 20 centimetara viši nivo nego 2012. u istom periodu, odnosno ima dva milijuna kubika vode više, pojašnjava direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić.

Mladen Nežić: Teško je procijeniti kada bi Butoniga mogla presušiti

To je, veli, u ovom trenutku dobra vijest te napominje da je taj 'višak' zapravo plod toga „što smo od siječnja do danas, pumpali vodu iz rezervnog izvora Bulaž, čime se štedjela voda u akumulaciji“.

Nežić kaže da je u ovom trenutku teško procijeniti kada bi Butoniga mogla presušiti. Iako oborina nema nigdje na vidiku, nada se da toga neće doći.

Mladen Nežić/ FOTO: Istarski vodovod Buzet

- Apeliramo na naše građane i potrošače da racionalno postupaju s vodom, da je troše odgovorno. Ako se učinak ovog apela ostvari, možda do restrikcije niti neće doći, govori Nežić istaknuvši da prije uvođenja restrikcije imaju još jedan adut, „još jedno preusmjeravanje, čime bi se rasteretili preopterećeni dijelovi sustava“.

I bez redukcije, zemlja suha kao barut već je nanijela štetu poljoprivrednicima. Prije deset godina je nedostatak padalina poljoprivrednike koštao stotina milijuna kuna.

Neće se moći koristiti niti bušotine

- Štetu je teško procijeniti, ali ona postoji; na vinogradima u smislu količine i kvalitete grožđa te u maslinicima. Povrtne kulture, povrće, ne mogu se uzgajati bez vode. Bit će to veliki iznosi, kaže Pinzan.

Kada (i ako) se uvede restrikcija, poljoprivrednici neće moći koristiti ni vlastita izvorišta vode, ako ih imaju, zato što će, pojašnjava Pinzan, nivo vode u bušotinama pasti ispod razine mogućeg korištenja.

- Ako i budu htjeli neće moći jer redukcija znači da nema vode u izvorištima, ni podzemnih voda. Oni se pune kada padne kiša. Teško je kontrolirati koriste li izvorišta, ali ako su blizu obale ta će voda biti zaslanjena, a time se uništava kultura i zemlja postaje neplodna. Poljoprivrednicima u unutrašnjosti su pak izvorišta već potpuno prazna, zaključuje.


Nastavite čitati

Istra
 

Infobip na najvećem sajmu mobilne tehnologije predstavio RCS Business Messaging i GenAI rješenja

„Već dugi niz godina Infobip je prisutan na globalno najvećem sajmu telekom i mobile industrije u Barceloni na kojem sudjeluje 90.000 posjetitelja. Izvrsno je biti dio ove uzbudljive atmosfere i što našim klijentima možemo uživo predstaviti naše nove usluge, ideje i planove za budućnost. Sajam u Barceloni je najatraktivnija svjetska pozornica na kojoj možemo pokazati naše novitete i inovacije poput RCS Business Messaging ili najnovijih GenAI rješenja na kojima trenutno radimo", rekao je Silvio Kutić, glavni izvršni direktor i suosnivač Infobipa

Istra
 

Ponuđena cijena najmanji faktor pri odabiru budućeg "koncesionara"? IVAN KIRAC: "Općini Medulin je u interesu da djelatnost obavljaju provjereni poslovni partneri"

Od početka mog mandata, stalno se nažalost, u nedostatku  drugih argumenata, povlače raznorazne floskule o mom prijateljstvu s nositeljima dosadašnjih koncesijskih odobrenja, pa to zaista ne želim više  komentirati. Samo ću reći da sam u  povjerenstvo predložio  osobe sa znanjem i iskustvom koje će na najobjektivniji način vrednovati sve pristigle ponude, kazao je Ivan Kirac. Tko sjedi u tom Povjerenstvu medulinski načelnik ipak ne otkriva kako "bi ih zaštitio od pritisaka"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.