Hvala Thompsonu što nam je omogućio da imamo funkcionalnu državu. Bar na jedan dan
Imate problema s poštom? Sutra pišemo o njima
Imamo i voćnjak u Vinkuranu gdje uzgajamo voćke. Moja obitelj se ovim poslom bavi od 1952. godine i svi smo jako vezani uz zemlju. Kada ovo voliš raditi i kada daješ sto posto od sebe, uspjeh ne može izostati. Međutim, i nama je najveći problem pronaći radnike. Ljudi dođu, budu nekoliko dana u polju i odu. Nije to lak posao i nije za svakog. Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ali puno je tu truda, odricanja i upornosti, kaže nam Emil Grbac
Imamo i voćnjak u Vinkuranu gdje uzgajamo voćke. Moja obitelj se ovim poslom bavi od 1952. godine i svi smo jako vezani uz zemlju. Kada ovo voliš raditi i kada daješ sto posto od sebe, uspjeh ne može izostati. Međutim, i nama je najveći problem pronaći radnike. Ljudi dođu, budu nekoliko dana u polju i odu. Nije to lak posao i nije za svakog. Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ali puno je tu truda, odricanja i upornosti, kaže nam Emil Grbac
Slatke, sočne, ukusne - i što je najvažnije domaće! Posjetili smo imanje obitelji Grbac pored Pomera na kojem na nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta kojeg imaju u zakupu, ovih dana zriju i jagode.
Još samo malo da ugrije sunce, i bit će najukusnije. Supružnici Emil i Marina svakodnevno su u polju, jer nije mala stvar brinuti o 20 tisuća sadnica jagoda koliko ih imaju ove sezone.
- Sigurno su se ljudi već najeli jagoda, no dosad su se mogle kupiti pretežito one uvozne iz Španjolske ili Grčke. Ovo nam je treća sezona da imamo jagode, a cijena je ostala ista, 25 kuna po košarici, kaže Marina.
Prodaju ih na vlastitom štandu kojeg imaju ispred kuće u Puli u Lošinjskoj ulici, a mnogi su za njih čuli još prije nekoliko godina kada su krenuli s povrtnim košaricama.
- Kupci su zadovoljni, a onda smo zadovoljni i mi. U berbi sudjeluje cijela obitelj i nekoliko radnika koji nam pomažu, a najvažnije nam je da jagode u što kraćem roku dostavimo našim kupcima. Najbolje je kad su svježe i na to jako pazimo, kaže Marina.
Emil se poljoprivredom bavi od malih nogu.
Kaže da je situacija u Ukrajini itekako pogodila i tu granu.
- Sve je poskupjelo, repromaterijal i do 30 posto, gorivo, struja, cijene se mijenjaju iz dana u dan i teško je sve to pratiti. Ali trudimo se i s velikom pažnjom pristupamo svom poslu, kaže Emil.
Samo u jednoj sezoni uberu i do 20 tona jagoda.
- Najbolje ih je brati oko pet popodne, pa negdje do osam navečer. Jutra treba izbjegavati, zbog rose. Svježe ubrane kreću u prodaju. Jako je bitno i navodnjavanje i prihrana koja se radi svakih osam dana. Navodnjavanje ide preko folije, po principu "kap na kap". Voda je za jagode jako, jako važna, ako znamo da jedan plod u sebi sadrži i do 90 posto vode, kaže Emil.
Priznaje da je ipak najteža berba, jer sve se radi ručno.
- Nema strojnog branja, i svaku jagodu treba pažljivo odvojiti od peteljke. Treba dobro paziti da se ne oštete. Jagode su jako osjetljive, ne smije ih se gnječiti i treba biti pažljiv. U berbu je uključena cijela obitelj, a jedna osoba u dva sata može ubrati i do 20 kilograma jagoda. Najslađe će biti kroz 15-tak dana kada još malo zatopli, veli Emil.
U poljima uzgajaju i špinat, blitvu, krumpir, salatu, kupus, rajčice i papriku… Obitelj Grbac bavi se i uzgojom šljiva, marelica, nektarina, breskvi, krušaka, trešnji, a uskoro će u ponudi imati i namaz od domaćih jagoda koji će sadržavati do 15 posto šećera.
- Imamo i voćnjak u Vinkuranu gdje uzgajamo voćke. Moja obitelj se ovim poslom bavi od 1952. godine i svi smo jako vezani uz zemlju. Kada ovo voliš raditi i kada daješ sto posto od sebe, uspjeh ne može izostati. Međutim, i nama je najveći problem pronaći radnike. Ljudi dođu, budu nekoliko dana u polju i odu. Nije to lak posao i nije za svakog. Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ali puno je tu truda odricanja i upornosti, kaže Emil.
Zasad uspijevaju prodati sve što zasade, a njihove jagode otkupljuju i restorani, a nešto odlazi i za Rijeku. Berba će trajati do 15. lipnja, a onda još jedna tura do kraja ljeta. I mi smo u redakciju odnijeli jednu košaricu koja je planula u trenu.
Imate problema s poštom? Sutra pišemo o njima
Stečajna upraviteljica Milena Brlek smatrala je da ima pravo na dodatnih 30.000 eura nakon što je naknadno podijeljeno 371.006,74 eura imovine nekadašnjeg Uljanikovog poduzeća
Prijavu policiji podnijela je Općina Fažana čiji je načelnik Radomir Korać prije neki dan izjavio da je šokiran otvaranjem novog parkinga. Njegov šok ima financijsku podlogu jer je novi parking jefiniji od općinskog zbog čega Fažana svaki dan gubi značajna sredstva
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.