Slatke, sočne, ukusne - i što je najvažnije domaće! Posjetili smo imanje obitelji Grbac pored Pomera na kojem na nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta kojeg imaju u zakupu, ovih dana zriju i jagode.
Još samo malo da ugrije sunce, i bit će najukusnije. Supružnici Emil i Marina svakodnevno su u polju, jer nije mala stvar brinuti o 20 tisuća sadnica jagoda koliko ih imaju ove sezone.
Marina od jagoda radi i domaće namaze
- Sigurno su se ljudi već najeli jagoda, no dosad su se mogle kupiti pretežito one uvozne iz Španjolske ili Grčke. Ovo nam je treća sezona da imamo jagode, a cijena je ostala ista, 25 kuna po košarici, kaže Marina.
Prodaju ih na vlastitom štandu kojeg imaju ispred kuće u Puli u Lošinjskoj ulici, a mnogi su za njih čuli još prije nekoliko godina kada su krenuli s povrtnim košaricama.
- Kupci su zadovoljni, a onda smo zadovoljni i mi. U berbi sudjeluje cijela obitelj i nekoliko radnika koji nam pomažu, a najvažnije nam je da jagode u što kraćem roku dostavimo našim kupcima. Najbolje je kad su svježe i na to jako pazimo, kaže Marina.
Emil se poljoprivredom bavi od malih nogu.
Dvogodišnja Noemi i jagode
Kaže da je situacija u Ukrajini itekako pogodila i tu granu.
- Sve je poskupjelo, repromaterijal i do 30 posto, gorivo, struja, cijene se mijenjaju iz dana u dan i teško je sve to pratiti. Ali trudimo se i s velikom pažnjom pristupamo svom poslu, kaže Emil.
Samo u jednoj sezoni uberu i do 20 tona jagoda.
- Najbolje ih je brati oko pet popodne, pa negdje do osam navečer. Jutra treba izbjegavati, zbog rose. Svježe ubrane kreću u prodaju. Jako je bitno i navodnjavanje i prihrana koja se radi svakih osam dana. Navodnjavanje ide preko folije, po principu "kap na kap". Voda je za jagode jako, jako važna, ako znamo da jedan plod u sebi sadrži i do 90 posto vode, kaže Emil.
Priznaje da je ipak najteža berba, jer sve se radi ručno.
Emil je u poljoprivredi od malih nogu
- Nema strojnog branja, i svaku jagodu treba pažljivo odvojiti od peteljke. Treba dobro paziti da se ne oštete. Jagode su jako osjetljive, ne smije ih se gnječiti i treba biti pažljiv. U berbu je uključena cijela obitelj, a jedna osoba u dva sata može ubrati i do 20 kilograma jagoda. Najslađe će biti kroz 15-tak dana kada još malo zatopli, veli Emil.
U poljima uzgajaju i špinat, blitvu, krumpir, salatu, kupus, rajčice i papriku… Obitelj Grbac bavi se i uzgojom šljiva, marelica, nektarina, breskvi, krušaka, trešnji, a uskoro će u ponudi imati i namaz od domaćih jagoda koji će sadržavati do 15 posto šećera.
- Imamo i voćnjak u Vinkuranu gdje uzgajamo voćke. Moja obitelj se ovim poslom bavi od 1952. godine i svi smo jako vezani uz zemlju. Kada ovo voliš raditi i kada daješ sto posto od sebe, uspjeh ne može izostati. Međutim, i nama je najveći problem pronaći radnike. Ljudi dođu, budu nekoliko dana u polju i odu. Nije to lak posao i nije za svakog. Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ali puno je tu truda odricanja i upornosti, kaže Emil.
Zasad uspijevaju prodati sve što zasade, a njihove jagode otkupljuju i restorani, a nešto odlazi i za Rijeku. Berba će trajati do 15. lipnja, a onda još jedna tura do kraja ljeta. I mi smo u redakciju odnijeli jednu košaricu koja je planula u trenu.