1980-ih godina pojavio se problem izumiranja istarskog goveda, stoga je Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) započela projekt za njihovo očuvanje i to sa samo 113 krava i tri bika, koje su otkupili od malih istarskih domaćinstava. Uspješnost ovog projekta vidljiva je kroz podatak da je u 2020. godini u Istri zabilježeno oko 700 krava, 30-ak volova i 60-ak bikova. Suzana Kukić, vlasnica ranča Kukić, rekla nam je kako je na projekt pristala upravo zbog svjesnosti o važnosti istarskog goveda kao autohtone istarske životinje.
− Mi smo pristali na projekt bez da nas Agencija unaprijed financira tako što smo s njom sklopili ugovor i dobili pet stelnih krava koje smo držali na svom ranču te ih hranili i brinuli o njihovom zdravstvenom stanju. Pet godina nakon njihovog teljenja, bili smo dužni jednu stelnu junicu dati AZZRI-ju i tako u krug. Nemamo naročito velike novčane izdatke, a pomažu nam i poticaji koje daje država – objasnila nam je.
"Istarsko govedo živi je spomenik nekadašnjeg rada na istarskoj zemlji."
Suzana Kukić
Istarsko govedo ili u narodu popularni boškarin, fizički je izrazito jaka životinja pa je zato stotinama godina istarskim poljoprivrednicima pomagala u radu na polju, najviše vukući kola sa zapregom. Životinja je pitoma i lako ju je dresirati za rad. No, pojavom mehanizacije, seljaci su počeli prodavati krave i bazirati se na strojeve. Zbog toga boškarini i jesu gotovo izumrli. AZRRI je kupovala od seljaka grla stoke i podijelila ih ljudima koji žele proširiti grla.
![](https://res.cloudinary.com/istra24-hr/image/upload/v1641225292/boski/istarsko_gy0x9i2g45.jpg)
Boškarini s Ranča Kukić
Sve je veća zainteresiranost mladih
− Svake godine netko se isključi, a netko priključi projektu, a raduje me sve veća zainteresiranost mladih. Uz nas je, prilikom ulaska u projekt prije dvanaest godina, bilo još nekoliko kooperanta u Istri. S godinama se njihova brojka povećavala tako da se, zahvaljujući AZRRI-nom projektu, danas u Istri nalazi oko dvije tisuće grla, što je jako velik napredak − rekla nam je Suzana i nadodala da, iako je trenutno smanjena ugroza od izumiranja istarskog goveda, potrebno je i dalje intenzivno raditi na njihovom očuvanju.
− Prema ugovoru sa svojim kooperantima, AZRRI je obavezna otkupiti svu mušku telad koja najprije ostaje na ranču s majkom, dok se ženska grla zadrže radi proširenja stada. AZRRI vodi računa o licenci bika jer u stadu ne smije biti bik koji je u srodstvu s kravama, a kako bi se to izbjeglo, mijenja ga se svake tri godine. Odvodi ga se na druge rančeve, a nama se nađe novi, koji nije u srodstvu s našim stadom − objasnila nam je Suzana.
Ranč ima i svog miljenika
![](https://res.cloudinary.com/istra24-hr/image/upload/v1639739194/boski/Bosko_vol_gxh1eacepr.jpg)
Vol Kaparin, miljenik Ranča Kukić
U slučaju da bik ne odgovara nikome, odnosno, da je na svakom ranču u srodstvu s kravama, vodi ga se u klaonicu. No, i tu zna postojati iznimka. Suzana nam je rekla kako na ranču imaju i miljenika, vola Kaparina, kojeg nisu slali na druge rančeve, a niti u klaonicu.
− Kod prvog legla imali smo dva muškića i jednog nam je bilo jako žao dati pa smo ga uškopili tako da imamo vola i on nam je ukras u stadu. Jako je lijep, a i poseban zbog krzna koje je čisto bijele boje − kazala nam je.
U slučaju da je bik u srodstvu s ostalim kravama, a na ranču ga žele zadržati, kastrira ga se kako ne bi mogao oploditi krave jer u tom slučaju telad može biti bolesna. Pri zdravom teljenju, telad je male veličine, oko svega 15-ak kg, ali zato jako brzo napreduju.
- na istarskom poluotoku postoje već više od 2500 godina
- bili su glavno sredstvo u ispomoći seljacima u radu na polju
- bikovi u prosjeku teže i do jedne tone, dok su ženke nešto manje i imaju oko 700 kg
- pitomi su i lako ih je obučiti na rad s ljudima
- razlika između bika i vola je ta što je vol uškopljen i ne može se razmnožavati
− Bik kojeg smo mi dali AZRRI-ju prije tri godine imao je tonu i 100 kg, dok su krave nešto manje, od 600 do 800 kg. S obzirom na to da boškarini pripadaju vrsti radnog goveda, njihovo je mlijeko jako kvalitetno, ali ga bude malo pa ga ostavljamo isključivo za telad − rekla nam je Suzana.
Kako to da su zaštićeni, a ipak u prehrani
Istarsko govedo je već dugi niz godina jedan od prepoznatih istarskih specijaliteta. Osim što se od njega može dobiti vrlo kvalitetno mlijeko, prerađevine od mesa, poput kobasica i salama, također su prisutne u brojnim istarskim kuhinjama. Upravo je zbog toga Program očuvanja istarskog goveda osmišljen i kroz očuvanje ekonomske računice. Naime, za proizvodnju mesa od istarskog goveda zadužena je upravo AZRRI, koja prerađivanje ne vrši industrijskim putem već su prerađivački procesi u potpunosti prirodnog karaktera i u manjim količinama.
− Ljudi me često pitaju, ako su boškarini zaštićeni, kako to da ih jedete? A poanta je u tome da rijetko koje domaćinstvo može uzgajati preko sto boškarina, oni se razmnožavaju, grla se šire i dio njih predviđen je za prehranu − zaključuje Suzana.