Krasna Zemlja

ni kiša nije pokvarila ugođaj

U Barbanu održana 18. Fešta smokve i smokvenjaka. Najbolji smokvenjak ima OPG Terra Magica

Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio smokvenjak Margareta slastice iz Cresa


 
2 min
Istra24

Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio smokvenjak Margareta slastice iz Cresa

Jedinstvena gastronomska manifestacija "Fešta smokve i smokvenjaka" održana je po 18. put u Barbanu. Iako se zbog vremenskih neprilika manifestacija preselila u školsku dvoranu u Barbanu, bila je izrazito posjećena.

Smokva je nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa, ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine. Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti.

- Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji. Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je OPG Terra Magica iz Barbana, javljaju iz TZ Barban.


Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio smokvenjak Margareta slastice iz Cresa.

Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Nakon ocjenjivanja smokvenjaka bilo je organizirano „Ručenje po starinski“ gdje su svi posjetitelji imali priliku kušati smokvenjake svih natjecatelja uz Barbanski kolač koji je pripremila Mirjana Prgomet.

Udruga Barbačana održala je zanimljivu radionicu heklanja „Čentrin&Wine“, a najmlađi posjetitelji sudjelovali su u kreativnim radionicama sa Žutim kišobranom.


Bogat program pripremili su članovi KUD-a Barban i Barbanske mažoretkinje, bilo je i radionica za djecu, a tijekom dana glazbom je posjetitelje uveseljavao Bambus bend i DJ Kriza.


Autor fotografija: Alen Marović

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.